Mestskí rivali si nič nedarovali

Najlepšia strelkyňa. Body Kovaľovej (v strede) pomohli SOUŽ k víťazstvám.
Najlepšia strelkyňa. Body Kovaľovej (v strede) pomohli SOUŽ k víťazstvám. (Autor: Róbert Berenhaut)
Marián Špacai|19. apr 2011 o 00:00

V semifinále play-off o postup do basketbalovej extraligy žien dal osud dokopy dvoch košických rivalov, čo sľubovalo zaujímavú zápletku. To sa potvrdzuje, vo vzduchu cítiť boj o prestíž. Železničiarky využili výhodu domáceho prostredia a dostali Tydam pre

d odvetami do zložitej situácie.

KOŠICE. SOUŽ ledva postúpilo do play-off, ale medzitým sa posilnilo a mieša karty. Vo štvrťfinále vyradilo víťaza západnej skupiny bratislavský Filozof a v semifinále môže získať skalp Tydamu UPJŠ, ktorý bol v základnej časti I. ligy lepšie postaveným tímom.

Dobrá úroveň

Prvé dva semifinálové zápasy sa skončili víťazstvami SOUŽ 88:82 resp. 78:66. V základnej časti pritom zvíťazil dvakrát Tydam, zaskočili ho teraz železničiarky? "Nedá sa povedať, že zaskočili. V prvom rade totiž hrajú v úplne inej zostave ako v základnej časti. Z Rožňavy sa im vrátili Žingorová a Vojteková, získali Kovaľovú, z Dannaxu u nich hosťuje Jacková. To je takmer jedna celá päťka," upozorňuje tréner Tydamu UPJŠ Ladislav Šosták.

Derby vyburcovalo oba tábory ku koncentrovaným výkonom, a tak na prvoligové pomery sa bolo na čo pozerať. "Najmä prvý zápas mal veľmi dobrú úroveň, bolo v ňom len málo stratených lôpt. Nemám teda veľa čo svojim hráčkami ani vyčítať, akurát pod košom nás prevýšili, keďže mali výškovú prevahu. Inak to bolo vyrovnané a podľa mňa vyhral šťastnejší. Domáce totiž neboli o nič lepšie, ale dali viac bodov. My máme niektoré dievčatá aj choré alebo zranené."

Tydam doplatil na slabé začiatky zápasov, keď už v prvej štvrtine oboch stretnutí dovolil súperkám dvojciferné vedenie. "Potom sme to museli doháňať. V prvom dueli sa nám to takmer podarilo, necelé dve minúty pred koncom sme sa priblížili na dva body. Škoda, lebo netajím, že jeden zápas vonku sme chceli vyhrať."

Dôjde ešte k zvratu?

V odvetách (hrá sa na štyri zápasy, postupuje tím s lepšou bilanciou) na Medickej ulici to teda zverenky L. Šostáka budú mať ťažké. Ak chcú ešte čosi urobiť, musia bezpodmienečne vyhrať tretí zápas. Ak sa im to aj podarí, potrebujú naháňať skóre, lebo majú nemalé 18-bodové manko. "Nemyslím si, že by to nebolo možné. Pokúsime sa to doma zvrátiť. Dievčatá sa poznajú, ide aj o prestíž, v derby nič si nedarujú. Bolo to aj vidieť, veď SOUŽ hrali o dvesto percent lepšie, ako keď som sa na nich bol pozrieť vo štvrťfinále proti Filozofu," dodal kormidelník Tydamu.

Fakty

ŠŠK SOUŽ Košice - Tydam UPJŠ Košice 88:82 (49:43). Najviac bodov: Kovaľová 21, Oravcová 16 - Potočňáková 18, Šostáková, Tereščáková po 17.

ŠŠK SOUŽ Košice - Tydam UPJŠ Košice 78:66 (38:28). Najviac bodov: Kovaľová 23, P. Nedoroščíková 11 - Tereščáková 18, Potočňáková 12.

Druhé semifinále: Levice - Eilat Prešov 61:73 a 56:64.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Mestskí rivali si nič nedarovali