Mertiňák zabudol prehrávať, je v parížskom semifinále štvorhry

SITA|12. nov 2009 o 15:11

Slovenský tenista Michal Mertiňák a Čech František Čermák privítali svoj stredajší zisk deblovej miestenky na londýnsky koncoročný šampionát ATP World Tour Finals postupom do semifinále štvorhry na prestížnom turnaji v Paríži.

PARÍŽ. Slovenský tenista Michal Mertiňák a Čech František Čermák privítali svoj stredajší zisk deblovej miestenky na londýnsky koncoročný "výberový" šampionát ATP World Tour Finals (22. - 29. novembra) postupom do semifinále štvorhry na prestížnom turnaji ATP World Tour Masters 1000 BNP Paribas v Paríži - Bercy (dotácia 2,75 milióna eur, tvrdý povrch Gerflor v hale Palais Omnisports).

Vo štvrtkovom štvrťfinále si poradili s nenasadeným austrálsko-americkým párom Jordan Kerr, Travis Parrott za 65 minút suverénne 6:2, 6:4 aj zásluhou 11 es.

"Máme o jeden dôvod viac na dnešnú drobnú oslavu toho postupu do Londýna. Poliak Mariusz Fyrstenberg sa ma spolu s gratuláciou pýtal, či sme zabudli prehrávať," usmial sa Mertiňák na úvod rozhovoru pre agentúru SITA.

V úvodnom dejstve Mertiňák s Čermákom, ktorí tento rok nazbierali už 5 trofejí, bleskovo odskočili na 4:0, a hoci stratili svoj servis v šiestom geme, ďalšie dva im patrili.

V druhej časti odvrátili dve hrozby manka 0:2, vzápätí sami zužitkovali druhú možnosť uniknúť brejkom na 2:1 a odvtedy boli pri vlastnom podaní presvedčiví.

"Z tých jedenástich es bolo tuším osem či deväť mojich. Fakt som servoval dobre. Celkovo sme sa po tej strede uvoľnili. Uľavilo sa nám a musím uznať, že na štvrťfinále na úrovni Masters to predsa len boli nečakane príjemní súperi. Kerr a Parrott sa len zohrávajú, je známe, že Američan donedávna bol partnerom Filipa Poláška. V osemfinále vyradili Dlouhého a Paesom, ale na Indovi bolo vidieť, že dlhšie nehral - bol trošku mimo," povedal Mertiňák a dodal: "Mne sa vo štvrtok darilo aj na returne. Nerád sa chválim, ale všetko dnes išlo naozaj dobre. Vychádzali nám stavy ´no-ad´, využívali sme brejkbaly. Pri skóre 4:0 som síce pomerne smoliarsky stratil servis po nejakých čiarach, neprestalo sa to však vyvíjať v náš prospech. Aj sme sa až do konca obávali, aby sa to nejako nezvrtlo."

Slovensko-česká dvojica sa prebojovala do takejto fázy na úrovni Masters 1000 po prvý raz počas svojho spoločného pôsobenia. Dosiaľ bolo vrcholom 30-ročného rodáka z Považskej Bystrice Mertiňáka a Čermáka trikrát dosiahnuté štvrťfinále v sezóne 2009 - postupne v Miami, Madride a Šanghaji.

V sobotňajšom semifinále si zmerajú sily s úspešnými z kombinácie Daniel Nestor, Nenad Zimonjič (1-Kan./Srb.) alebo Arnaud Clément, Michael Llodra (Fr.) - Christopher Kas, Philipp Kohlschreiber (Nem.). Už teraz majú pri Seine istotu spoločného šeku na 30 000 eur a 360 bodov do svetového rebríčka.

Pravda, v hodnotení Doubles Team Rankings 2009 si Mertiňák a Čermák za svoje parížske vystúpenie pripisujú k štvrtku len 270 bodov, pretože tu "premazávali" 90-bodový dosiaľ najhorší z 18 zarátaných najlepších tohtoročných bodových prírastkov.

Tento aspekt v stredu večer pomýlil kompetentných z Asociácie tenisových profesionálov, ktorí na niekoľko hodín inštalovali na internetovú stránku šampionátu v tej chvíli nesprávnu informáciu o istote Mertiňáka a Čermáka v súvislosti s MS.

Tvrdenie sa však neskôr predsa len stalo realitou, keď Juhoafričan Wesley Moodie a Belgičan Dick Norman nestačili v osemfinálovom 2. kole miestnej deblovej súťaže na Španielov Marcela Granollersa-Pujola a Tommyho Robreda.

Čermák a Mertiňák na tomto turnaji už poskočili zo 7. na 5. priečku v "Race" a pred žrebom základných skupín ATP World Tour Finals si tým vytvorili výhodnejšiu pozíciu.

Víťaz dvojhry na bratislavskom turnaji ATP Challenger Tour zo sezóny 2006 Mertiňák sa objaví aj na aktuálnom ročníku v NTC (14. - 22. novembra), ale iba v zázemí: "Budem tam len trénovať. Prídem domov najskôr v nedeľu, dám si deň - dva voľna a už koncom pracovného týždňa zamierim do Londýna. Predpokladám, že vari dvakrát si zatrénujem s Filipom Poláškom, na turnaji budú k dispozícii aj iní deblisti pre prípad sparingu."

Štvorhra - štvrťfinále:

František Čermák, Michal Mertiňák (8-ČR/SR) - Jordan Kerr, Travis Parrott (Austr./USA) 6:2, 6:4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mertiňák zabudol prehrávať, je v parížskom semifinále štvorhry