Mercedes získal double, Rosberg prvý raz zdolal Hamiltona

Nico Rosberg sa prvý raz v sezóne tešil z víťazstva.
Nico Rosberg sa prvý raz v sezóne tešil z víťazstva. (Autor: SITA/AP)
TASR|10. máj 2015 o 16:27

Nemec skresal náskok Lewisa Hamiltona na čele priebežného poradia - na dvadsať bodov.

BARCELONA. Nico Rosberg na Mercedese suverénnym spôsobom vyhral nedeľňajšiu VC Španielska. Vicemajster sveta dosiahol na okruhu Catalunya pri Barcelone svoj premiérový triumf v prebiehajúcej sezóne, deviaty v kariére.

Druhý skončil jeho tímový kolega a obhajca titulu Brit Lewis Hamilton, tretí Sebastian Vettel na Ferrari. Nemec vďaka víťazstvu mierne skresal z náskoku Hamiltona na čele celkovej klasifikácie.

Trať dlhú 4655 metrov absolvovali jazdci celkovo 66-krát.

Problematické predbiehanie

Štart z pole position vyšiel Rosbergovi - ustrážil si vedúcu pozíciu. Z druhej priečky však o jedno miesto klesol Hamilton. Prvýkrát v sezóne na štarte zaváhal a dostal sa pred neho Vettel na Ferrari.

Úvod sa vydaril aj ďalšiemu jazdcovi Ferrari Kimimu Räikkönenovi. Cez oboch jazdcov stajne Toro Rosso sa posunul zo siedmeho na piate miesto.

Rosberg si bez problémov držal pozíciu lídra pretekov a postupne sa vzďaľoval konkurencii. Po sérii najrýchlejších kôl mal v 9. kole náskok viac ako šesť sekúnd pred Vettelom.

rosberg.jpg

Nico Rosberg prvý raz v sezóne porazil Lewisa Hamiltona. FOTO - TASR/AP.

Tretiu priečku držal Hamilton - na barcelonskom okruhu, kde sa predbieha veľmi ťažko, sa cez Vettela nevedel dostať. A v 14. kole zamieril do boxov.

Do elitnej šestky sa postupne zozadu prepracoval Felipe Massa na Williamse.

Alonso opäť bez bodov

V 16. kole absolvovali výmenu pneumatík líder Rosberg i priebežne štvrtý Fín Valtteri Bottas na Williamse. A na čelo sa na chvíľu dostal Räikkönen.

O dve kolá neskôr už bol opäť s jasným náskokom viac ako šesť sekúnd lídrom Rosberg. Za ním pokračoval boj o druhú priečku medzi Vettelom a Hamiltonom.

Nedarilo sa Fernandovi Alonsovi na McLarene - miláčik španielskych tribún na trati napokon vydržal iba do 27. kola. Odstúpil pre problémy s brzdami a opäť skončil bez bodov.

nemec.jpg

Nico Rosberg dvíha nad hlavu pohár za víťazstvo v pretekoch. FOTO - TASR/AP.

Nudný priebeh v polovici pretekov sa pokúsil ustrihnúť Hamilton ďalšou zastávkou v boxoch v 33. kole. A o chvíľu neskôr sa prihlásil o slovo najrýchlejším kolom.

Rosberg sa držal suverénne na čele s náskokom dvanásť sekúnd na Vettela, ktorý však po návšteve boxov v 41. kole spadol priebežne na štvrté miesto.

Najbližšie Monako

O päť kôl neskôr sa v boxoch objavil aj Rosberg. Na trať sa vrátil na druhej priečke viac ako dve sekundy za Hamiltonom - ten však mal obuté vyjazdené gumy a čakala ho ešte jedna zastávka.

Räikkönen sa v 47. kole vrátil na piate miesto pred Massu.

Pätnásť kôl pred koncom si po nové pneumatiky išiel z prvej priečky podľa očakávania Hamilton. A jeho kolega z Mercedesu Rosberg mal vydláždenú cestu za víťazstvom. Brit sa vrátil na trať na druhej pozícii s pohodlným náskokom pred tretím Vettelom.

V 56. kole mal Rosberg k dobru vyše osemnásť sekúnd na Hamiltona a viac ako tridsaťjeden sekúnd na Vettela. Tím Mercedes si pripísal víťazné double. Štvrté miesto v závere ubránil Bottas pred Räikkönenom. Šiesty skončil Massa.

"Mal som vynikajúci štart, už dávno sa mi tak nevydaril. Boli to pre mňa skvelé preteky, auto išlo fantasticky. Som naozaj šťastný," tešil sa na pódiu víťaz.

Seriál F1 pokračuje 24. mája. Na programe je Veľká cena Monaka na okruhu v Monte Carlo.

Výsledky seriálu MS F1:

Poradie MS (po 5 z 19 pretekov):

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 111 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 91, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 80, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 52, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 42, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams 39

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 202 bodov, 2. Ferrari 132, 3. Williams 81, 4. Red Bull 30, 5. Sauber 19, 6. Lotus 16

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Mercedes získal double, Rosberg prvý raz zdolal Hamiltona