Mary Pierceová a Kim Clijstersová finalistkami US Open

Sportnet|10. sep 2005 o 00:05

NEW YORK 10. septembra (SITA) - Francúzka Mary Pierceová a Belgičanka Kim Clijstersová sa stali finalistkami ženskej dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka US Open v New Yorku (celková dotácia 18,3 mil. USD).

Najskôr Pierceová, turnajová dvanástka, zdolala v piatkovom semifinále šiestu nasadenú Jelenu Dementievovú z Ruska v troch setoch 3:6, 6:2 a 6:2. Tridsaťročná rodáčka z kanadského Montrealu prežíva tento rok druhú tenisovú mladosť. V júni sa prebojovala do finále Roland Garros v Paríži, o mesiac neskôr do štvrťfinále Wimbledonu a teraz už účasťou v semifinále dosiahla svoje kariérne maximum v New Yorku.

Clijstersová si v druhom semifinále poradila s nasadenou jednotkou Mariou Šarapovovou z Ruska po dramatickom priebehu 6:2, 6:7 a 3:6. Clijstersová vo finále US Open už raz hrala, pred dvoma rokmi podľahla krajanke Justine Heninovej-Hardennovej. Najúspešnejšia hráčka na tvrdých povrchoch v tomto roku (dovedna 5 víťazných turnajov) ešte nemá na konte ani jedno grandslamové prvenstvo. Neúspešná semifinalistka Šarapovová sa na budúci týždeň opäť stane jednotkou ženského rebríčka WTA Tour. Osemnásťročná Ruska sa na čelo dostane vďaka pomoci svojej krajanky Jeleny Dementievovej, ktorá vo štvrťfinále zdolala doterajšiu líderku renkingu Američanku Lindsay Davenportovú. Ruská blondínka si už pocit najlepšej hráčky sveta už raz krátko vychutnávala, keď viedla rebríček v týždni medzi 22. - 28. augustom. Šarapovová sa vtedy stala pätnástou ženskou svetovou jednotkou od zavedenia renkingového poradia v roku 1975.

Víťazmi mužskej štvorhry na US Open sa stali prvý raz v kariére súrodenci Bob a Mike Bryanovci. Američania zdolali v piatkovom finále najvyššie nasadený pár Jonas Björkman, Max Mirnyj vo dvoch setoch 6:1 a 6:4. Bryanovci hrali na dvorcoch vo Flushing Meadows svoje druhé finále vo štvorhre, v roku 2003 však neuspeli. Neuspešní finalisti Bj”rkman s Mirným majú dovedna na konte už tri tituly z New Yorku, ale ani jeden spoločný. Bryanovci, ktorí boli druhou najvyššie nasadenou dvojicou, zvládli záverečný zápas skvele a na kurte najmä v prvom sete jednoznačne dominovali. V druhom dejstve sa Björkman s Mirnym síce pokúsili o zvrat, no na rozbehnutých amerických súrodencov to už nestačilo. Skúsení Bryanovci hrali tento rok už vo štvrtom finále grandslamového turnaja, prvýkrát však vyhrali. Na Australian Open nestačili na Blacka s Ullyettom zo Zimbabwe a na Roland Garros v Paríži na svojich súperov zo záverečného zápasu US Open a vo Wimbledone podľahli austrálsko.juhoafrickému páru Stephen Huss, Wesley Moodie.

Po piatku už nemá Slovensko na dvorcoch vo Flushing Meadows žiadne zastúpenie, keď vo štvrťfinále juniorskej dvojhry vypadla aj posledná zástupkyňa Dominika Cibulková. Turnajová trojka podľahla siedmej nasadenej domácej hráčke Alexe Glatchovej 0:6, 4:6. Výsledky - US Open - piatok:

Dvojhra žien - semifinále:

Mary Pierceová (12-Fr.) - Jelena Dementievová (6-Rus.) 3:6, 6:2, 6:2

Kim Clijstersová (4-Belg.) - Maria Šarapovová (1-Rus.) 6:2, 6:7 (4), 6:3 Štvorhra mužov - finále:

Bob a Mike Bryanovci (2-USA) - Jonas Björkman, Max Mirnyj (1-Švéd./Bielorus.) 6:1, 6:4

Dvojhra junioriek - štvrťfinále:

Alexa Glatchová (7-USA) - Dominika Cibulková (3-SR) 6:0, 6:4 SITA, pp

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mary Pierceová a Kim Clijstersová finalistkami US Open