Martina Bajčičáka čaká zima s dvoma vrcholmi

Sportnet|20. okt 2006 o 00:00

BRATISLAVA - Náš najlepší bežec na lyžiach Martin Bajčičák mal hlavu v smútku, keď sa po skončení minulej olympijskej ...

Na rakúskom ľadovci Dachstein vo výške 2700 metrov nad morom to minulý týždeň na 8,3 km dlhom okruhu vyzeralo ako v úli. Lyžiarska sezóna už klope na dvere. FOTO PRE SME - MARTIN BAJČIČÁK (2)

BRATISLAVA - Náš najlepší bežec na lyžiach Martin Bajčičák mal hlavu v smútku, keď sa po skončení minulej olympijskej sezóny dozvedel, že reprezentačný tím opúšťa tréner Ivan Hudáč. Dostal ponuku od slovinského lyžiarskeho zväzu, pobral sa za lepšími podmienkami. Za štyri roky spolupráce sa dotiahli do širšej svetovej špičky. Vo februári 2005 vyhral Bajčo ako náš prvý bežec na lyžiach v ére samostatnosti preteky Svetového pohára v nemeckom Reit im Winkl na trati 15 km voľnou technikou, na majstrovstvách sveta v Oberstdorfe dobehol v skiatlone štvrtý a na olympiáde v Turíne rovnako v skiatlone ôsmy.

Dnes je už Bajčičák v pohode. "Príprava s novým trénerom Petrom Bartoňom bola rovnako kvalitná ako v minulých rokoch. Už sa teším na novú sezónu," vravel rodák z Dolného Kubína. V lete oslávil doma v Zákamennom 30. narodeniny, s priateľkou Alenou Ninisovou - bývalou pretekárkou v sánkovaní - potom oddychoval pri mori v Turecku.

Na Dachsteine bolo ako v úli

V utorok sa trojica slovenských reprezentantov Martin Bajčičák, Ivan Bátory, Michal Malák s trénerom Bartoňom vrátila z prípravy na rakúskom ľadovci Dachstein nad známym strediskom Ramsau.

"Stretol sa tam takmer celý lyžiarsky svet. V nadmorskej výške 2700 metrov pripravili okruh 8,3 km dlhý, na ňom sa preháňali desiatky bežcov na lyžiach. Cítiť, že sezóna už klope na dvere," povedal Bajčičák.

V príprave nadviazal na odskúšané tréningové dávky, v silovej príprave sa však viac zameral na vršok tela. "Chcel by som zlepšiť záverečný finiš - aby som znova neskončil krôčik od medaily - a byť úspešnejší v šprintérskych pretekoch," vysvetľoval. Sám je zvedavý, ako sa to prejaví naostro.

Na Dachsteine sa stretol aj s Ivanom Hudáčom, ktorý teraz vedie známu slovinskú bežkyňu Petru Majdičovú. "S Ivanom sme zostali priatelia. Chápem ho, že išiel za lepším. S ním odišiel aj servisman Štefan Lichoň, kým fyzioterapeut Štefan Seman si našiel prácu v Írsku. Náš tím je pred novou zimou výrazne zmenený," doplnil. Peter Bartoň je Bajčičákov rovesník, má skúsenosti z trénovania v Amerike. Servis lyží má na starosti Dušan Otčenáš a do reprezentačného tímu pribudol druhý servisman Peter Diča - bývalý pretekár v severskej kombinácii.

Chce sa zlepšiť v šprinte, ktorý mu doteraz nevoňal

Sezóna 2006/07 má pre Martina Bajčičáka dva vrcholy. "Veľkým lákadlom je Tour de Ski na spôsob etapových cyklistických pretekov. Osem pretekov za desať dní. Tri dni pred novým rokom odštartuje v Novom Meste na Morave a cez nemecký Mníchov, Oberstdorf sa dostane do talianskeho Asiaga a Val di Fiemme. V celkovom hodnotení sa prejaví všestrannosť, preto musím dobre zvládnuť aj šprinty a nielen dlhé behy," priblížil novinku v bežeckom lyžovaní.

Na prelome februára a marca prídu na rad majstrovstvá sveta v japonskom Sappore. Martin si trate vyskúšal vlani na Svetovom pohári, ale nie je nimi nadšený. Podľa jeho gusta sú profilom málo náročné a aj sneh bol na konci februára mokrý, roztápal sa.

Náš pretekár žiada FIS o výnimku

Slovenské trio pretekárov vynechá vstup do Svetového pohára, šprint v uliciach nemeckého Düsseldorfu (28. - 29. októbra). "Dáme prednosť príprave za polárnym kruhom vo Fínsku, aby sme sa čo najlepšie prichystali na preteky na dlhých tratiach vo švédskom Gällivare. Potom sa už kolotoč nezastaví až do konca marca," povedal Bajčičák.

Vlani mal problémy s vysokou hladinou hemoglobínu v krvi, po vysokohorskej príprave mu vybehla nad povolenú hranicu 17,0 gramu na deciliter a aj na olympiáde v Turíne bol jeho štart ohrozený. "S MUDr. Divaldom sme pred dvoma mesiacmi odoslali všetky moje lekárske záznamy na Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. Žiadame o výnimku. Nadpriemernú hladinu hemoglobínu mám dedične, s tým nič nenarobím. A vysokohorská príprava je v našom športe nevyhnutná. V biatlone majú povolenú hranicu 18,0 - azda sa to zmení aj v bežeckom lyžovaní," vravel ustarostene.

Cieľ: lepšie ako 4. miesto

Bežec na lyžiach Martin Bajčičák sa cíti v najlepších rokoch. Vraví, že pretekársky dozrel. Pochvaľuje si prípravu aj to, že po dvoch rokoch znova začal fungovať lyžiarsky zväz. Financie má reprezentačný tím vykrytý takmer na celú zimu. "Chcem sa stále zlepšovať," naznačil v tajničke svoje plány do novej sezóny. Na majstrovstvách sveta pozná chuť 4. miesta, nad ním sú už medaily.

Vizitka Martina Bajčičáka

Nar. 12. júna 1976

Klub: ŠKP Štrbské Pleso

Najväčšie úspechy: víťaz pretekov Svetového pohára na 15 km voľne v Reit im Winkl 2005

4. miesto v skiatlone (15 + 15) na MS 2005 v Oberstdorfe

8. miesto v skiatlone (15 + 15) na ZOH v Turíne 2006

8. miesto v tímovom šprinte 6 x 1,4 km s Ivanom Bátorym

Najvýznamnejšie preteky bežcov na lyžiach v sezóne 2006/07

28. - 29. 10. Düsseldorf úvod Svetového pohára

29. 12. Nové Mesto na Morave beh na 4 km klasicky (prológ Tour de Ski)

31. 12. Mníchov šprint (Tour)

30. 12. Nové Mesto na Morave 15 km voľne (stíhacie preteky - Tour)

2. 1. Oberstdorf skiatlon 2 x 10 km (Tour)

3. 1. Oberstdorf 15 km klasicky (Tour)

5. 1. Asiago šprint (Tour)

6. 1. Val di Fiemme 30 km klasicky (Tour)

7. 1. Val di Fiemme 15 km voľne (stíhacie preteky - Tour)

22. 2. - 4. 3. 2007 MS v japonskom Sappore

Martin Bajčičák už má zemiakovú medailu z majstrovstiev sveta 2005. Teraz chce v Sappore vystúpiť na stupeň víťazov. V príprave ide na maximum.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Martina Bajčičáka čaká zima s dvoma vrcholmi