Francúzsko
Francúzsko
MS vo futbale
14.12.2022, Vyraďovacia fáza | Semifinále
2 - 0
1:0
Maroko
Maroko

Podarí sa Maročanom šokovať aj Francúzov? Tréner má pred semifinále jasný plán

Futbalisti Maroka po postupe do štvrťfinále MS 2022.
Futbalisti Maroka po postupe do štvrťfinále MS 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. dec 2022 o 12:40

Francúzi a Maročania sa na scéne MS vo futbale ešte nikdy nestretli.

BRATISLAVA. V stredajšom druhom semifinále futbalových majstrovstiev sveta v Katare sa stretnú obhajcovia prvenstva Francúzi a najväčšie prekvapenie turnaja Maročania, ktorí sa v tejto fáze MS predstavia premiérovo.

Súperi sa na scéne MS ešte nikdy nestretli. Francúzi sú dvojnásobní majstri sveta a ako tretie mužstvo v histórii môžu triumfovať na dvoch "mundialoch" za sebou. Doposiaľ sa to podarilo iba Talianom (1934, 1938) a Brazílčanom (1958, 1962).

Kontroverzný tréner

Bývalý futbalový tréner Vladimír Goffa hovorí v najnovšej knihe Kontroverzný tréner otvorene o zákulisí slovenského futbalu, o korupcii, úplatkoch aj stávkarskej mafii.
Knihu si môžete objednať tu
.

Maročania sú síce prekvapivými, ale zaslúženými účastníkmi semifinále. V doterajších piatich dueloch inkasovali len raz od Kanaďanov, aj to bol vlastný gól.

Čisté konto si udržali proti Belgičanom, Chorvátom, Španielom aj Portugalčanom, celkovo dovolili súperom len 10 striel na svoju bránku.

Maroko je prvá arabská aj africká krajina v semifinále MS, severoafrický tím bol doposiaľ najďalej v osemfinále MS 1986 v Mexiku, kde podľahol vtedajšej NSR. V prípade postupu do finále sa môže znova stretnúť s Chorvátmi, úradujúcimi vicemajstrami sveta.

Je to šialené, žijeme svoj sen, vravia Maročania

Maročania nemajú čo stratiť a aj do semifinále pôjdu naplno. "Nemyslím si, že moji hráči predtým nabehali tak veľa vo svojich životoch.

Keď do toho dáte tak veľa zo svojho srdca, dáva vám to šancu. Máme jasný plán - každý musí makať. Ukazujeme svetu, že môžete uspieť, aj keď nemáte toľko peňazí a talentu," uviedol marocký tréner Walid Regragui.

"Je to šialené. Žijeme svoj sen a nechceme sa z neho prebudiť. Je to také úžasné, že to nedokážem opísať. Všetko sme si odpracovali, ale ešte nie je koniec. Mám husiu kožu, keď o tom hovorím," povedal stredopoliar Sofiane Boufal podľa oficiálneho webu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Francúzi sú prví úradujúci majstri sveta, ktorí postúpili zo skupiny na "mundiale", od Nemecka 2006. Zvíťazili vo všetkých šiestich doterajších zápasoch osemfinále, v ktorých sa predstavili, odkedy sa táto fáza zaviedla na MS 1986 v Mexiku.

Maroko rešpektujeme, vraví tréner Francúzov

"Les Bleus" sa v semifinále MS predstavili doposiaľ šesťkrát a do finále prenikli presne v polovici prípadov - na "zlatých" domácich MS 1998, pred štyrmi rokmi v Rusku a v roku 2006, keď podľahli Talianom. Vo Švédsku 1958 a v Mexiku 1986 boli bronzoví, v Španielsku 1982 štvrtí.

Didier Deschamps.
Didier Deschamps. (Autor: TASR/AP)

"Tréner Regragui a jeho tím odviedli skvelú prácu. Pri všetkej úcte, málokto od nich očakával, že sa dostanú tak ďaleko, ale teraz sú tam. V stredu budú myslieť na jedinú vec a na to isté, na čo my - postúpiť do finále.

Presne to by sme čakali. Rešpektujeme ich, lebo sme videli, čoho sú schopní a čo dokázali. Zostávame nohami na zemi a pripravíme sa najlepšie ako sa dá, lebo tento zápas si to zaslúži," skonštatoval francúzsky kormidelník Didier Deschamps.

Semifinálový zápas medzi Francúzskom a Marokom sa odohrá v stredu o 20.00 h na štadióne Al Bayt v Al Khore, ako hlavný rozhodca ho povedie Mexičan César Ramos.

Víťaz duelu sa stretne v nedeľňajšom finále s lepším tímom z utorňajšieho semifinále medzi Argentínou a Chorvátskom. Stretnutie o 3. miesto medzi zdolanými výbermi je na programe v sobotu.

Ak postúpia Francúzi a Chorváti, zopakuje sa finále z MS 2018 a len druhýkrát v histórii sa stretnú rovnaké mužstvá v súboji o titul na dvoch MS za sebou. Zatiaľ sa tak stalo len v Mexiku 1986 a v Talianku 1990 (Argentína vs NSR).

MS vo futbale 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Podarí sa Maročanom šokovať aj Francúzov? Tréner má pred semifinále jasný plán