Prevýšila aj Sagana. Vlhovú sledovalo vyše 900-tisíc ľudí, tvrdí Merčiak

Marcel Merčiak.
Marcel Merčiak. (Autor: SME/Sportnet)
Pavol Spál|9. feb 2021 o 20:00

Skutočne diváci prepínajú na Čechov?

Jeho hlas sprevádza televízne prenosy najmä pri zápasoch slovenských futbalistov a súťažiach v biatlone. MARCEL MERČIAK je univerzál, komentuje aj preteky Petry Vlhovej. Najúspešnejšiu lyžiarku prirovnáva k cyklistovi Petrovi Saganovi.

Na margo Sagana ste pred pár rokmi v rozhovore pre SME vyhlásili, že taký poklad Slovensko ešte nemalo. Ako dnes vnímate Vlhovú?

Ťažko povedať, či ho už prekonala. Petra je v súčasnom stave slovenského športu ženské vydanie Petra Sagana. Je to športovkyňa, ktorá ťahá ľudí. Každé preteky sleduje obrovský počet priaznivcov.

Sagan pobláznil Slovensko v lete a priniesol úspechy pre veľmi vážny letný šport. A to isté urobila Vlhová pre zimné športy. Extrémne úspešná športovkyňa, akou bola Anastasia Kuzminová, má v krátkom čase veľmi dôstojnú nasledovníčku. A to som naozaj nečakal. 

Tiež ste tvrdili, že Saganov nástup zvýšil čísla sledovanosti Tour de France na RTVS asi dvaapolnásobne. Čo spôsobila Vlhová?

Momentálne sú to najsledovanejšie športové prenosy. Aj keď tento rok prídu ešte veľké podujatia ako olympiáda, majstrovstvá Európy vo futbale či hokejový šampionát.

Záležať bude od výsledkov, ako sa bude našim dariť. Ak niekto má reálnu šancu prekonať ju, tak to môžu byť jedine hokejisti alebo futbalisti na EURO.

Vlaňajší slalom vo Flachau bol najsledovanejším športovým programom roka 2020. Pomáha, že sa koná vždy večer s druhým kolom od 20.45.

Vlhovej preteky majú všeobecne fantastické čísla, aj čo sa týka podielu na trhu. Platí to o každých pretekoch. Bez ohľadu na to, či jazdí doobeda, popoludní alebo večer. 

Akú sledovanosť majú preteky s Vlhovou?

Druhé kolo vo Flachau vlani trvalo asi päťdesiat minút a malo priemernú sledovanosť cez 600-tisíc divákov. Petra po prvom kole viedla a diváci prirodzene čakajú na vyvrcholenie.

Keď šla svoju druhú jazdu, tak sa cifra v danom úseku prenosu šplhala podľa peoplemetrov cez 900-tisíc. 

Môžete porovnať etapy Tour de France so Saganom oproti pretekom Svetového pohára, kde jazdí Vlhová?

Ťažko sa to porovnáva. Priemerná sledovanosť etapy Tour de France sa rozkladá do vyše troch hodín.

Najsledovanejší je, samozrejme, dojazd do cieľa. A tam sa sledovanosť pohybuje cez 600- až 700-tisíc. Ale je to letný mesiac. Teraz v zime je ľudí doma pri obrazovkách viac ako trebárs v júli. 

To znamená, že Vlhovú sleduje už viac ľudí ako Sagana. Je to tak?

Rekordné preteky Vlhovej vo Flachau boli večer, čo zohralo veľkú rolu. Ak však porovnávame preteky, ktoré sa jazdia cez deň, tak má Vlhová pred Saganom mierny náskok. 

Na porovnanie - koľko ľudí sleduje najatraktívnejšie zápasy hokejovej a futbalovej reprezentácie?

Rekordy padali počas hokejových majstrovstiev sveta 2019. Zápas našich s Kanadou sledovalo počas troch tretín 1,3 milióna divákov, s najsledovanejšou trojminútovkou na úrovni 1,8 milióna.

Futbalový národný tím mal v minulom roku najlepšie čísla počas barážových zápasov o EURO. Rozstrel s Írskom sledovalo vyše 600-tisíc divákov, predĺženie v Severnom Írsku 839-tisíc. 

V týchto dňoch prebiehajú v Taliansku majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní. A Vlhová je lídrom Svetového pohára. Očakávate rekordnú sledovanosť?

Veľa pretekov je na programe počas pracovných dní. Prvé kolá sa jazdia predpoludním okolo desiatej a druhé kolá okolo pol druhej popoludní. Vtedy veľa ľudí ešte pracuje. Iste, sledovanosť bude vysoká, ale nepredpokladám, že by sa lámali rekordy.  

Petra Vlhová počas MS v lyžovaní 2021.
Petra Vlhová počas MS v lyžovaní 2021. (Autor: TASR/AP)

Vlhová je dnes najpopulárnejším slovenským športovcom. Chystáte počas svetového šampionátu výpravnejší projekt?

Nie. Vysielame v normálnom štandarde, pretože sme veľmi limitovaní koronavírusom. Ani náš samostatný štáb nebude v Cortine d'Ampezzo.

Súvisí to s rozsiahlymi bezpečnostnými opatreniami, ktoré robí Medzinárodná lyžiarska federácia. Platí to aj vo Svetovom pohári. Sme v tomto nešťastnom období nútení pracovať s iným modelom, ako sme chceli. 

Akú máte osobnú skúsenosť s Vlhovou?

Mal som tú česť po skončení sezóny 2018/2019 robiť večierok s Petrou pre jedného z jej sponzorov. Skončila celkovo druhá vo Svetovom pohári a na majstrovstvách sveta v Aare získala tri medaily.

Vtedy som mal možnosť sa s ňou dlhšie porozprávať. Bol to veľký zážitok.

Petre som vtedy povedal to isté, čo predtým Petrovi Saganovi: vážim si na nich, že zostávajú sami sebou, na nič sa nehrajú. Sú autentickí a bezprostrední. Aj to, akí sú v mediálnom výstupe po každých pretekoch, z nich robí pravý športový fenomén.

Premietam si Petrin rozhovor po fantastickom druhom mieste v superobrovskom slalome v Garmisch-Partenkirchene. Nehľadá žiadne úhybné manévre či úzke uličky svojich ambícií. Práve naopak.

Povedala, že do každej disciplíny na majstrovstvách sveta pôjde s cieľom získať medailu. A toto počuť je úžasné.

Nikdy nepovie, že je unavená, že už má toho plné zuby. Je sebavedomá - vďaka poznaniu, čo pre úspech spravila. Aj pre Sagana platí, že nikdy nehľadal výhovorky. 

S RTVS spolupracuje ako expertka aj bývalá skvelá lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová. Čo to pre vás znamená?

Priniesla práve to, čo má mimoriadne úspešný športovec do komentovania priniesť. Rozmer, ktorý zažívala ako lyžiarka, či už v pretekoch alebo v príprave.

Veronika vie priblížiť, čo sa v danom okamihu deje. Aké pocity má pretekár. Alebo čo sa deje s pretekárkami, ktoré sú trebárs pri štartovacej búdke a čakajú, pretože práve spadla nejaká ich súperka.

S Veronikou je veľký zážitok ísť trebárs na lanovke. Vlani sme spolu trikrát komentovali priamo z miesta dejiska.

Ukazovala mi trať, opisovala, kde a prečo sa bude rozhodovať, lebo je tam ľadová platňa, lebo prechodová bránka je na takom a takom mieste, čo si bude vyžadovať prechod do roviny. Alebo ako sa zavretá bránka prejaví na rytme, rýchlosti.

Upozornila, kde si musia dávať slalomárky najväčší pozor. Vysvetlila, ako je kolo postavené. Má to v oku. A v tomto smere sú jej poznatky absolútne nenahraditeľné. 

 Tvrdenie, že čoraz viac ľudí prepína na iný kanál, mi na základe čísel sledovanosti nevychádza.


Marcel Merčiak

Okrem odborných postrehov robí aj rozhovory s lyžiarkami. Zlepšuje sa aj ako reportérka?

Musím ju veľmi pochváliť. Pracujeme s ňou tri sezóny a najmä v prebiehajúcej sme ju videli už vo viacerých polohách. Či je spolukomentátorka, alebo robí rozhovory priamo s pretekármi v cieľovom priestore a prináša odtiaľ svoje postrehy o pretekoch.

Niekedy sa s ňou spojíme, keď sedí doma. Vždy má však presné poznámky. Vždy som mal dobrý pocit, keď som s ňou uzatváral priamy prenos. To, že niekedy niečo povie nespisovne, neberiem ako mínus.

Zažil som za posledné dve desaťročia éru, kde sme sa trošku v RTVS pretransformovali. Dnes už pri každom športe máme spolukomentárora. Vždy sa mi pracovalo dobre s ľuďmi, ktorých sme si vybrali.

Veronika ukázala, že zjazdové lyžovanie je jej život. Absolútne najcennejšie je poznanie samotných pretekárok. Väčšina z nich boli jej súperky. Z ich reakcií cítiť, ako veľmi ju dodnes rešpektujú. 

Velez-Zuzulová má výhodu aj v tom, že jej bývalá kolegyňa zrejme neodmietne dať rozhovor. Je to tak?

Keď sme mali tento model počas pretekov vo Flachau či v Záhrebe, všetko fungovalo bezchybne. Zo strany lyžiarok neboli žiadne odmietnutia. Veronika má dodnes výborný a kamarátsky vzťah prakticky so všetkými. Aj s Mikaelou Shiffrinovou.

Pre mňa ako nestranného pozorovateľa je to niečo vzácne. Sú to súperky v individuálnom športe, ale doprajú si, rešpektujú sa. Nepozerajú na seba krivo.

Je úžasné, že vedia oceniť jedna druhú. Každá sa musí na začiatku oťukať. Veronika je dnes na úplne inej úrovni, robí prácu v televízii naozaj znamenite. Vie v správnom čase povedať to, čo je potrebné. 

Slovenské lyžiarky Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) a Petra Vlhová.
Slovenské lyžiarky Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) a Petra Vlhová. (Autor: SITA)

Pri futbale RTVS úzko spolupracuje s bývalým hráčom Mariánom Zemanom, pri hokeji zase s Borisom Valábikom. Je Velez-Zuzulová obdoba tejto dvojice?

Celkom určite. Kvalitných spolukomentátorov sme však mali viac. Nie je to iba o Mariánovi a Borisovi. V zjazdovom lyžovaní sme siahli po pretekárke, ktorá bola ochotná ísť do tejto skúsenosti.

Na Veronike je vidieť, že ju práca baví. Aj keď som zachytil nejaký rozhovor, kde sa vyjadrila, že to nie je pre ňu robota na celý život. 

Vlhová je dnes magnetom pre televíznych divákov. Aj preto som rád, že nás prenosmi s Petrinými veľkými úspechmi sprevádza jej predchodkyňa. Veď ešte nedávno spolu parádne reprezentovali Slovensko. 

Práve Velez-Zuzulová povedala, že iba málo novinárov rozumie lyžovaniu. Nakoľko komfortne sa vy osobne cítite pri komentovaní alpského lyžovania? 

Veľmi, keď vedľa mňa sedí Veronika alebo jej otec Timotej. Prípadne Karol Král (bývalý tréner lyžiarskej reprezentácie, pozn. red.).

To sú ľudia, ktorí vidia každý oblúk, každé zahranenie, postrehnú každý detail. Vidia prácu s lyžami. Majú v oku každého lyžiara. Alebo to, čo by malo byť potrebné pre dobrý výkon v každej disciplíne.

Ich celoživotné skúsenosti a odborné oko, ktoré si pestovali dlhými rokmi na svahoch, nemôže nikto z nás komentátorov dohnať.

Snažím sa v zjazdovom lyžovaní vyznať tak, aby som mal naporúdzi všetky relevantné skutočnosti a fakty. Snažím sa o symbiózu so spolukomentátorom. 

Ste známy najmä ako futbalový komentátor. Cítite pri komentovaní zjazdového lyžovanie iné napätie?

Je to úplne iné nastavenie komentovania, odlišné oproti kolektívnemu športu. Mám štvrťstoročné skúsenosti aj s biatlonom, kde sme zvyknutí na kontaktné súťaženie, na zvraty na strelnici. Je to diametrálny rozdiel oproti zjazdovému lyžovaniu.

Tam sa všetko kumuluje jednotlivo pri každom pretekárovi zhruba do päťdesiatich sekúnd v slalome, alebo do 80-90 sekúnd pri super-G či do dvoch minút pri zjazdoch. Dlhé roky som sledoval najmä rakúskych komentárov.

Niektorí slovenskí fanúšikovia stále opakujú, že priamy prenos si radšej pozrú na Eurosporte ako na RTVS. Ako to vnímate?

Čísla sledovanosti hovoria niečo iné. Z dojmov asi ťažko budeme vychádzať. Nikomu neberiem jeho vkus. Je to na slobodnom rozhodnutí každého diváka.

Ak niekto prepína na Českú televíziu alebo Eurosport, prosím, nikomu to neberiem. Ale opakujem ešte raz - tvrdenie, že čoraz viac ľudí prepína na iný kanál, mi na základe čísel sledovanosti nevychádza.  


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Prevýšila aj Sagana. Vlhovú sledovalo vyše 900-tisíc ľudí, tvrdí Merčiak