Maratón pod dve hodiny? Vedci ho čakajú v roku 2028. Môže padnúť už na jar

Keňan Eliud Kipchoge je momentálne asi najlepším maratóncom sveta.
Keňan Eliud Kipchoge je momentálne asi najlepším maratóncom sveta. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. dec 2016 o 14:41

Traja výnimoční bežci a celý tím vedcov a trénerov chcú dokázať, že už teraz je možné zabehnúť maratón rýchlejšie ako za dve hodiny.

BRATISLAVA. Dve hodiny sú relatívne dlhý časový úsek. Za ten čas si môžete pozrieť film, absolvovať let z Viedne do Barcelony alebo prejsť autom z Bratislavy do Žiliny.

Dve hodiny sú však aj magickou hranicou pre maratóncov. Doteraz ju žiadny bežec nedokázal v behu na 42,195 km pokoriť.

„Verím, že o desať rokov sa to podarí. Pred päťdesiatimi rokmi zabehol Bikila svetový rekord bosý. Všetko sa neustále zlepšuje. Tréningové metódy, strava, tenisky. Všetko je dnes lepšie a maratón sa už dá zabehnúť pod 2:03. Určite padne aj hranica dvoch hodín,“ hovoril nedávno slávny bežec Haile Gebresselasie. Sám v roku 2008 v Berlíne posunul maratónsky rekord na 2:03:59.

K méte chýba takmer celý kilometer

Profesor z montrealskej univerzity Francois Peronnet podľa vývoja svetového rekordu odhadol, že prvý maratón pod dve hodiny zabehne človek v roku 2028.

Najbližšie sa k tejto méte zatiaľ dostal Keňan Dennis Kimetto. Po dvoch hodinách od štartu maratónu mu predvlani v Berlíne do cieľa chýbalo takmer deväťsto metrov. Cieľom prebehol v čase 2:02:57.

Bližšie sa nik nedostal a skresať taký veľký rozdiel môže trvať roky. Je ťažko predstaviteľné byť o takú vzdialenosť rýchlejší. V predchádzajúcom období maratónci z rekordu ukrajovali po sekundách. Za posledných osem rokov ho zlepšili len o málo viac ako minútu.

Vydržať bežať dve hodiny vyše dvadsaťkilometrovou rýchlosťou je pre väčšinu ľudí nemožné. Aj pre Keňanov to je už extrém. Odhady vedcov sú však jedna vec a realita iná.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Maratón pod dve hodiny? Vedci ho čakajú v roku 2028. Môže padnúť už na jar