Manželia trénujú a ženú čínske tenistky vpred

Čínska tenistka Na Li
Čínska tenistka Na Li (Autor: SITA/AP)
Sportnet|27. jan 2010 o 00:16

V čom spočíva tajomstvo najnovších úspechov čínskych tenistiek na Australian Open? Nie je to ani čínskou stravou, ako žartovala Na Li, ani podporou miestnej komunity, ba žeby to bolo tým, že ich trénujú manželia? Asi sotva. Skôr uvoľnenejšou politikou čín

skeho štátneho sytému.

Ani zisk zlata vo štvorhre na OH 2004 a deblového grandslamového titulu v Melbourne 2006 nestačili, aby vláda povolila hráčkam viac slobody a samostatnosti.

Až po OH 2008 v Pekingu popustila a štyri rebríčkovo najlepšie dostali zelenú odlúčiť sa od tenisovej asociácie (CTA) a spoločných sústredení a mohli začať prípravu individuálne.

Ba dve z nich, a to najsilnejšie - Na Li a Čeng Tie - trénujú dokonca manželia. Pravda, manžel druhej z nich Čang Ju, je zároveň reprezentačným trénerom.

V Melbourne je teraz 40 čínskych novinárov, zo toho 16 píšucich a 24 (!) fotoreportérov. Historický rekord. Podľa kolegov z China Daily sa chveje sláva bedmintonu a pingpongu, tenis sa derie do popredia.

Ešte stále je drahý - hodina hry na dvorcoch stojí v prepočte 7 eur, čo je na ich pomery veľa a dvorcov málo. Zdá sa však, že sa to mení.

Tak ako sa mení prístup štátnej televízie. "Dlhé roky bolo sledovanie tenisu výsadou bohatých. Vysielalo sa na platených kanáloch, zadarmo sme mohli vidieť len grandslamové finále," povedala nám Čeng Tie, ktorá sa včera stala prvou čínskou semifinalistkou majstrovstiev Austrálie v 105-ročnej histórii. "Pozerala som Grafovú so Selešovou, obľúbila som si Steffi a rozhodla sa stať tenistkou," dodala Čeng Tie.

Príde hrať Fed Cup do Bratislavy

Čeng Tie potvrdila svoju účasť v budúcotýždňovom fedcupovom zápase so Slovenskom v Bratislave, ale odmietla prezradiť mená ďalších, vraj to je tajné a okúňala sa posúdiť silu slovenských súperiek, lebo sa chce sústrediť len na semifinále s Heninovou (zatiaľ 0:1).

Čeng Tie, podobne ako Na Li, Peng Šuaj a Zi Jan, samy zodpovedajú za svoju prípravu, cestovanie, turnajový program i zdravotnú starostlivosť. Zato však už nemusia dávať 65 percent z odmien do CTA, ale "len" 12 percent.

Ostatných 22 hráčok v širšom reprezentačnom výbere má pri sebe 17 trénerov, 8 lekárov, športových vedcov, psychológov, fyzioterapeutov a odborníkov na stravu. "Som rada, že smiem sama kontrolovať svoje cesty a turnaje," povedala Čeng Tie.

Číňania mútia vodu vo svetovom tenise čoraz mocnejšie. Organizovali v Šanghaji finále ATP Masters (ostal ako turnajová súčasť okruhu), založili turnaj v Guangžu, ale najmä povýšili majstrovstvá Číny v Pekingu na povinný turnaj najvyššej kategórie WTA (dotácia 4,5 milióna dolárov).

"Áziu považujeme za oporný stĺp našej dlhodobej obchodnej politiky a stability," povedala Stacey Allasterová, výkonná šéfka WTA.

Kirilenková: Slovenky, máte šancu, bojujte

Podľa údajov CTA sa o tenis zaujíma v Číne 130 miliónov ľudí a 5 miliónov ho pravidelne hráva. Kolegovia z China Daily nám však povedali, že tak ako iným športom, aj tenisu prekáža prísna politika jedného dieťaťa (úradne "Politika plánovania rodiny").

Ak je v rodine jediný syn, najpopulárnejší je futbal a vďaka Jao Mingovi aj basketbal, ak dcéra, stále vedie bedminton a stolný tenis. WTA zriadila v Pekingu pred 20 mesiacmi svoje tretie sídlo a tlačí na vládu, aby stavala viac dvorcov.

Takmer 1,3-miliardová krajina ich má dovedna 65 000. Údajne ich počet stúpa ročne o 15 percent. Mesto Ningbo nedávno investovalo 200 miliónov dolárov do vybudovania tenisového areálu a neskôr plánuje získať turnaj WTA. A čo čaká naše hráčky na budúci týždeň?

Zaujímavý pohľad nám poskytla včera Ruska Máša Kirilenková po prehre s Čeng Tie: "Aj Slovenky sú s Hantuchovou a Cibulkovou silné. Cibulková hrá ako taká malá Číňanka - tiež všetko vybehá a máločo daruje. Myslím si, že Číňanky priletia po Austrálii do Európy trochu unavené, ak vôbec Na Li príde. Hráte doma, takže šancu máte určite dobrú. Nič nevzdávajte, bojujte a útočte. Dnes som hrala pasívne a nepritlačila súperku."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Manželia trénujú a ženú čínske tenistky vpred