Manchester bol moja jediná voľba, priznal Džeko

Edin Džeko.
Edin Džeko. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|9. jan 2011 o 13:06

V roku 2007 sa oňho zaujímal aj Arséne Wenger, tréner Arsenalu. Už vtedy mu však bol útočník Edin Džeko príliš drahý. Manchester City si však mohol bosnianskeho kanoniera bez problémov dovoliť aj teraz.

Po prestupe z českých Teplíc do Wolfsburgu v roku 2007 sa oňho zaujímal aj Arséne Wenger, tréner Arsenalu. Už vtedy mu však bol útočník Edin Džeko príliš drahý. Manchester City si však mohol bosnianskeho kanoniera bez problémov dovoliť aj teraz.

Prestupom za 27 miliónov libier urobil Manchester City z Džeka najdrahšieho futbalistu, ktorý odišiel z nemeckej ligy. Džekova cesta klubmi Željezničar Sarajevo - Ústí nad Labem - Teplice - Wolfsburg má zatiaľ svoj vrchol v podobe angažmánu v momentálne druhom tíme Premier League.

"Manchester City bol moja prvá a jediná voľba," vyhlásil na webe anglického klubu strelec, ktorý sa v minulosti vyznal z obdivu k AC Miláno. Na jeseň však napísal list vedeniu City, že chce prestúpiť práve k nim.

"Vždy ma najviac lákalo ísť sem," odkázal fanúšikom svojho nového klubu. "O mojom prestupe sem sa dlho špekulovalo a sám som ich zápasy už nejaký čas sledoval v televízii. Túto sezónu hrajú dobre a teraz chcem aj ja predviesť, čo viem."

Čakajú sa góly

Za Wolfsburg nastrieľal v 111 zápasoch úctyhodných 66 gólov, pred dvoma rokmi mu pomohol k zisku majstrovského titulu. V tomto ročníku sa trafil desaťkrát v sedemnástich zápasoch.

Džeko je vysoký, všestranný zakončovateľ. Hlavne preto sa stal pre kouča Roberta Manciniho prvým hráčom na zozname vyhliadnutých posíl. Začať by mal budúcu sobotu pekne zostra, rovno v základnej zostave vedľa Carlosa Téveza.

"Som nadšený, že budem nastupovať vedľa hráčov, ako je on alebo Yaya Touré, ktorých som doteraz videl len v televízii, a byť v mužstve s hráčmi, proti ktorým som hrával, ako sú Jerome Boateng alebo Vincent Kompany. Tí mi pomôžu sa ešte zlepšiť," uviedol talentovaný futbalista.

Práve Boateng je z jeho príchodu nadšený: "On má všetko. Môže páliť pravačkou, ľavačkou aj hlavou. Je to veľmi silný útočník, kvalitný hráč. Proti Hamburgu hral vždy dobre a odhodlaný skórovať, bola to vždy veľká výzva. Vie výborne podržať loptu a má čuch na góly."

Pridrahý pre Wengera

Džekovo umenie si pred štyrmi rokmi všimol aj Wenger, ktorý by Džeka zapojil do Arsenalu, mužstva plného talentov. Už vtedy sa mu však zdal hráč príliš drahý, a to bol neporovnateľne lacnejší než o pár rokov neskôr.

"Podľa mňa je tak trochu podobný Berbatovovi," hovorí Wenger. "Je to chlapík, ktorý môže byť technicky veľmi inteligentný a k tomu fyzicky veľmi silný. V momente, keď sa rozhodne pre akciu, je rozhodný. Je aj nesmierne silný vo vzduchu, to je jedna z jeho najväčších kvalít," píše český portál iDnes.cz.

Na Džekov príchod zrejme doplatia odchodom z Manchesteru City prebytoční útočníci Emmanuel Adebayor a Roque Santa Cruz. To ale novú posilu trápiť nemusí, Džeko sa pozerá úplne iným smerom.

"City hrajú o titul a to je to, čo chcem. Chcem ukázať fanúšikom, prečo za mňa klub zaplatil také peniaze. Všetci odo mňa očakávajú góly a tie ja chcem dávať, ale zo všetkého najviac sa chcem stať súčasťou úspešného tímu," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Manchester bol moja jediná voľba, priznal Džeko