Lyžovanie: V SP tímy na seba žalujú, šesticu diskvalifikovali

TASR|8. dec 2002 o 10:31

Beaver Creek 8. decembra (TASR) - Špionáže tímov, žalovanie arbitrážnej zložke Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) a následné tresty, to je výsledok ...

Beaver Creek 8. decembra (TASR) - Špionáže tímov, žalovanie arbitrážnej zložke Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) a následné tresty, to je výsledok prvého veľkého škandálu v prebiehajúcej zime Svetového pohára. Odniesli si to tréningovou diskvalifikáciou šiesti pretekári a pokutou rakúska výprava.

Američan Daron Rahlves, Slovinec Peter Pen a štvorica Nórov Lasse Kjus, Kjetil-Andre Aamodt, Kenneth Siversten, Bjärne Solbakken sa postarali prebiehajúcej mali počas kvalifikačného tréningu na sebe chrániče kolien a chrbta, ktorých parametre nesúhlasia s oficiálnymi predpismi FIS a po diskvalifikácii štartovali v zjazde v americkom Beaver Creek až za prvou tridsiatkou. Už pred týždňom v Lake Louise bez výraznejšej publicity z rovnakého dôvodu diskvalifikovali Slovinca Jerneja Koblara. Chrániče sú prakticky povinnou výbavou pre pretekárov v kĺzavých disciplínach, majú však predpísanú priepustnosť vzduchu 30 litrov na cm2. Rakúskemu šéftrénerovi Tonimu Gigerovi sa to u konkurenčných Nórov nepozdávalo a svoje podozrenie ihneď tlmočil jury.

Rakúšanom sa však žalovanie vzápätí vrátilo späť aj s peňažnými úrokmi. Riaditeľ mužských pretekov FIS Günter Hujara dal výprave pokutu 999 švajčiarskych frankov (660 Euro) za to, že tréneri upozorňovali jazdcov na nebezpečné úseky trate. Americký tím nafilmoval rakúskeho pomocného trénera Günthera Gerharda, ako dáva svojim zverencom pokyny o profile svahu pred jeho záverečnou pasážou. Reglement zakazuje pomáhať zjazdárom takýmto externým spôsobom.

ph

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Lyžovanie: V SP tímy na seba žalujú, šesticu diskvalifikovali