Bude to ešte napínavé. Talianka zabránila Gutovej-Behramiovej, aby sa tešila z glóbusu

Talianska lyžiarka Federica Brignoneová sa teší po triumfe v obrovskom slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom Aare.
Talianska lyžiarka Federica Brignoneová sa teší po triumfe v obrovskom slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom Aare. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|9. mar 2024 o 15:21

Švajčiarka siahala na prvenstvo v disciplíne.

BRATISLAVA. Ešte nie je rozhodnuté. Federica Brignoneová živí nádej na zisk malého krištáľového glóbusu za obrovský slalom. 

Talianka potrebovala vo švédskom stredisku Aare zdolať Laru Gutovú-Behramiovú minimálne o 36 bodov, aby mala ešte šancu zabojovať vo finále Svetového pohára. 

To sa jej podarilo najmä vďaka senzačnej jazde v druhom kole a pripísala si tretie víťazstvo v obrovskom slalome v sezóne. Rozdiel medzi oboma lyžiarkami je pred záverečnými pretekmi 95 bodov. 

Svetový pohár v Aare 2024

Nedeľa, 10. marca:

Slalom - 1. kolo 10:30, 2. kolo 13:30

/priamy prenos vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Nerytmické postavenie

V prvom kole mali pretekárky náročné podmienky. V hornej časti trati fúkal vietor, ktorý zdvíhal snežný poprašok a lyžiarky nevideli dobre pod nohy. 

„Štartuje sa do prudkej časti trate a je dôležité triafať oblúky. Na zjazdovke je viac častí, ktoré si pretekárky musia zapamätať z prehliadky. Lyžiarky musia neustále pracovať. Je tam minimálne miest, kde sa môžu zabaliť do zjazdového postoja. 

Prvé kolo bolo postavené veľmi nerytmicky. Každá brána je úplne iná. Nie je tam pasáž, kde by pretekárky mohli svoju jazdu upokojiť. 

Každý oblúk je inak dlhý a ťažko sa hľadá pravidelný rytmus. Je potrebné rýchlo pracovať a jazdiť agresívne,“ uviedla v štúdiu ČT Sport bývalá lyžiarka Lucie Hrstková. 

V ťažkých podmienkach vynikla jazda domácej reprezentantky Sary Hectorovej. 

„Na začiatku sa nevyhla zaváhaniu. Väčšina dievčat tam mala problémy. Sara spravila malú chybu na strmine, ale rýchlosť nestratila. Okrem menšieho zaváhania bola jazda plynulá bez chýb,“ komentoval pre JOJ Šport lyžiar Martin Hyška. 

Švédka odolala atakom prvej nasadenej skupiny. Druhá Lara Gutová-Behramiová stratila 61 stotín sekundy. „Nevychádzali jej riskantné priame línie, keď si chcela skrátiť stopu a otočiť lyžu na krátkom úseku, aby sa vyhla nerovnostiam,“ hľadal chyby Hyška. 

Tretie miesto po prvom kole držala Federica Brignoneová. 

Menej problémov

Organizátori sa rozhodli v druhom kole znížiť štart. Lyžiarky tak prišli o náročný úvod v strmej časti. Podmienky však boli lepšie, ustál vietor aj sneženie. 

„Viditeľnosť sa veľmi zlepšila. V prvom kole bolo difúzne svetlo. Je tu veľa terénnych nerovnosti a za zlomom je ťažké zatočiť. Prehliadka je veľmi dôležitá. V záverečnej časti je trať postavená lepšie ako v prvom kole, je to viac rytmické. 

Staviteľ lepšie rešpektoval nerovnosti a prechody zjazdovky. Pretekárky majú čas pripraviť sa na ďalšiu bránu a nemajú tak veľké problémy ako v prvej jazde,“ zhodnotila Hrstková. 

Lyžiarky nemali s traťou výraznejšie problémy. Zo štartového poľa vypadla iba jediná pretekárka – Zrinka Ljutičová. 

Preteky vyhrala Federica Brignoneová (v strede), druhá skončila Sara Hectorová (vľavo) a tretia Lara Gutová-Behramiová.
Preteky vyhrala Federica Brignoneová (v strede), druhá skončila Sara Hectorová (vľavo) a tretia Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

Zdramatizovala súboj

Brignoneová svojou riskantnou jazdou hodila rukavicu svojim súperkám. Predviedla najrýchlejšiu jazdu v druhom kole a v cieli mala obrovský náskok, takmer jeden a pol sekundy. 

„Zariskovala a nenechala sa zviazať svojou pozíciou. Dnes jej vyšlo úplne všetko. Ukázala svoju silu a v posledných pretekoch sezóny to bude ešte napínavé,“ uviedla česká expertka. 

Gutová-Behramiová postupne strácala zo svojho náskoku na každom medzičase. Do cieľa prišla so stratou štyroch desatín. Druhé miesto by jej stačilo na zisk malého glóbusu. 

Prekazila jej to však Hectorová, ktorá sa vkliesnila medzi Talianku a Švajčiarku. 

„Nebola som spokojná s prvou jazdou. Začala som zle a stratila som sebavedomie. Mam túto zjazdovku veľmi rada. Snažila som sa ísť čo najlepšie, chcela som bojovať. Cítila som sa dobre už v tréningu. 

Je to niečo neuveriteľné. Je to ako sen vyhrávať v posledných pretekoch sezóny. Ďakujem celému môjmu tímu,“ reagovala pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS víťazka. 

Body aj v slalome? 

Brignoneová skresala stratu v celkovom hodnotení na 286 bodov. Talianka v snahe zabojovať o veľký glóbus nastúpi aj do nedeľňajších slalomových pretekov. 

Naposledy sa v slalome predstavila vlani, keď získala zlato v alpskej kombinácii na majstrovstvách sveta vo Francúzsku. 

„Vďaka sobotňajšiemu výsledku sa nastaví na slalom. Treba využiť každú príležitosť na zisk bodov, ak to má zmysel,“ uviedol Hyška. 

V slalomových pretekoch sa predstaví po dlhšej prestávke spôsobenej zranením Mikaela Shiffrinová, ktorá môže potvrdiť zisk malého glóbusu za disciplínu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bude to ešte napínavé. Talianka zabránila Gutovej-Behramiovej, aby sa tešila z glóbusu