Konkurentom nadelil sekundu. Marco Odermatt pokračuje v suverénnych výkonoch

Marco Odermatt
Marco Odermatt (Autor: TASR/AP)
TASR|18. dec 2023 o 14:47

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Alta Badia (Taliansko)

Muži - obrovský slalom, 1+2. kolo:

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

2:28,14 min

2.

Marco Schwarz

Rakúsko

+ 1,05 s

3.

Žan Kranjec

Slovinsko

+ 1,22 s

4.

Filip Zubčič

Chorvátsko

+ 1,36 s

5.

Alexis Pinturault

Francúzsko

+ 2,37 s

6.

Atle Lie McGrath

Nórsko

+ 2,61 s

40.

Andreas Žampa

Slovensko

nepostúpil

-

Adam Žampa

Slovensko

nepostúpil

ALTA BADIA. Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt vyhral aj tretí obrovský slalom prebiehajúcej sezóny Svetového pohára.

V talianskej Alta Badii si suverénnym spôsobom zopakoval triumf z nedele a upevnil si post lídra celkovej klasifikácie seriálu i poradia v disciplíne.

Druhému v poradí Marcovi Schwarzovi z Rakúska nadelil 1,05 sekundy, tretí skončil rovnako ako deň predtým Slovinec Žan Kranjec (+1,22).

Odermatt si už v prvom kole počínal suverénne, keď so štartovým číslom jedna po rytmickej jazde s minimom chýb stanovil čas, ku ktorému sa jeho konkurenti nedokázali dostatočne priblížiť.

Pred Chorvátom Filipom Zubčičom viedol výrazne o 87 stotín a v druhom kole svoj náskok na čele ešte navýšil.

Obhajca veľkého i malého glóbusu tak potvrdil úlohu topfavorita a dosiahol svoje 27. víťazstvo v SP v kariére a sedemnáste v obrovskom slalome.

"Som šťastný. Boli to pre mňa úžasné dni v Dolomitoch," citovala agentúra DPA Odermatta, ktorý natiahol víťaznú šnúru v obrákoch na číslo šesť a pred Schwarzom má na čele SP náskok 92 bodov. Zubčič klesol po druhom kole tesne mimo pódia na štvrtú pozíciu.

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt
Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt (Autor: TASR/AP)

Slovenskí lyžiari Adam a Andreas Žampovci sa ani v pondelok do druhého kola nedostali. Andreas Žampa so štartovým číslom 44 urobil v prvom chybu hneď v tretej bránke a už vo vrchnej časti trate nabral výraznú stratu.

Napriek zrýchleniu to nedokázal úplne napraviť ani v spodnej pasáži a už po dojazde do cieľa figuroval tesne za postupovou tridsiatkou.

Napokon obsadil 40. miesto so stratou 5,26 s na Odermatta. Na postup mu chýbalo 62 stotín. Jeho brat Adam so 48-kou prvé kolo nedokončil, keď sa nedostal ani na prvý medzičas, dostal sa do záklonu a vypadol.

"V hornej časti trate som sa neskutočne trápil. Musel som balansovať, v bránach som bol neskoro. Na strmej časti som sa upokojil. Nešiel som do toho stopercentne, snažil som sa udržať si líniu. Podarilo sa mi to a bol som tam aj celkom rýchly.

Mrzí ma, že hore som stratil zhruba sekundu na chlapcov okolo mňa. V hornej časti je sneh úplne iný, myslel som si, že to bude dobré. Celkovo je však výsledok zlý," zhodnotil svoj výkon Andreas Žampa pre JOJ Šport.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Konkurentom nadelil sekundu. Marco Odermatt pokračuje v suverénnych výkonoch