Figo skritizoval trénera Portugalska: Ronaldo na lavičke? Bola to chyba

Cristiano Ronaldo a tréner Fernando Santos.
Cristiano Ronaldo a tréner Fernando Santos. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|11. dec 2022 o 17:50 (aktualizované 11. dec 2022 o 18:36)

Bude Ronaldo pokračovať v reprezentácii?

DAUHA. Osudy portugalskej futbalovej reprezentácie sú už takmer dve desaťročia nerozlučne späté s Cristianom Ronaldom.

Čoskoro 38-ročný útočník po sobotňajšej prehre s Maročanmi (0:1) vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v Katare so slzami schádzal z ihriska a mnohí odborníci aj futbaloví fanúšikovia odvtedy špekulujú, či to bolo naposledy, čo svet videl Ronalda v drese národného mužstva.

V prípade, že áno, pre portugalský tím to znamená obrovský moment, keďže Ronaldo je jeho kapitánom, rekordným strelcom a najlepším hráčom všetkých čias.

Existuje tiež šanca, Portugalčania čoskoro budú mať prvýkrát od roku 2014 nového reprezentačného trénera a do kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy v roku 2024 v Nemecku, v ktorej sa stretnú aj so Slovenskom, vyrukujú s novým kormidelníkom.

Niekdajší skvelý portugalský futbalista Luís Figo sa nechal počuť, že Fernando Santos sa dopustil jednej z najväčších chýb v trénerskej kariére, keď nechal v zápasoch proti Švajčiarom a Maročanom na lavičke svoju najväčšiu hviezdu nezažívajúcu najlepšiu sezónu na klubovej úrovni.

Za prehru je zodpovedný tréner, vraví Figo

„S Cristianom Ronaldom na lavičke nemôžete vyhrať majstrovstvá sveta. Víťazstvo nad Švajčiarmi? Skvelé, ale nemôžete to urobiť v každom zápase. To nie. Nechať CR7 na lavičke bola chyba a za túto prehru je zodpovedný tréner a realizačný tím,“ povedal 50-ročný Figo.

Ronaldo odohral za národný tím 196 zápasov a nastrieľal zaň rekordných 118 gólov, čo v budúcnosti zrejme bude veľmi náročné prekonať.

Luis Figo.
Luis Figo. (Autor: SITA/AP)

Očakáva sa, že ak by sa niekdajší hráč Realu Madrid, Juventusu Turín, Manchestru United a Sportingu Lisabon rozhodol pokračovať v reprezentácii, pravdepodobne by to bolo len do ME 2024 a nie až do ďalšieho svetového šampionátu, keďže v tom čase bude mať už 41 rokov.

Dosiahnutie štvrťfinálovej fázy bolo minimom, ktoré sa od Portugalčanov očakávalo vzhľadom na ich káder a množstvo osobností v ňom.

O to viac sa spochybňuje pokračovanie Santosa na lavičke portugalského výberu. Do funkcie nastúpil v roku 2014 a o dva roky neskôr priviedol mužstvo k titulu európskych šampiónov.

Zmluvu má do roku 2024. Po prehre so severoafrickým súperom odmietol debaty o skoršom odchode z tohto postu.

„Budem sa zhovárať s prezidentom Portugalskej futbalovej federácie a keď sa vrátime do Portugalska, budeme sa zaoberať mojou zmluvou,“ poznamenal Santos.

Ronaldo: Nemá zmysel reagovať unáhlene

Cristiano Ronaldo v príspevku na sociálnej sieti Instagram priznal, že jeho sen triumfovať na MS sa rozplynul.

Tridsaťsedemročný útočník však zatiaľ nemieni ukončiť reprezentačnú kariéru.

Kontroverzný tréner

Bývalý futbalový tréner Vladimír Goffa hovorí v najnovšej knihe Kontroverzný tréner otvorene o zákulisí slovenského futbalu, o korupcii, úplatkoch aj stávkarskej mafii.
Knihu si môžete objednať tu

"Nemá zmysel reagovať unáhlene. Chcem, aby všetci vedeli, že moja oddanosť pre Portugalsko bola stále rovnaká napriek rôznym názorom.

Bol som len jedným z hráčov, ktorý bojoval za cieľ celého tímu. Nikdy by som sa neotočil chrbtom k svojim spoluhráčom ani mojej krajine," uviedol Ronaldo, ktorý je so 118 gólmi najlepší strelec na medzinárodnej scéne.

"V mojich piatich vystúpeniach na MS počas 16 rokov som hral po boku skvelých hráčov. Podporovali ma milióny našich fanúšikov a dal som zo seba všetko. Nikdy neustúpim z boja a preto som sa nevzdal tohto sna, ale ten sa bohužiaľ po sobotnej prehre skončil."

MS vo futbale 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Figo skritizoval trénera Portugalska: Ronaldo na lavičke? Bola to chyba