Federácia mu nepredĺžila zmluvu, Enrique končí na lavičke Španielov

Luis Enrique.
Luis Enrique. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. dec 2022 o 13:05

Španieli skončili na MS už v osemfinále.

DAUHA. Tréner Luis Enrique nebude po majstrovstvách sveta v Katare pokračovať na lavičke španielskej futbalovej reprezentácie.

Španielska futbalová federácia (RFEF) vo štvrtok potvrdila, že po vyradení národného tímu v osemfinále proti Maroku nepredĺži koučovi zmluvu. Na poste ho nahradí Luis de la Fuente, doterajší kormidelník "dvadsaťjednotky".

"Prezident Luis Rubiales a športový riaditeľ Jose Francisco Molina oznámili dnes trénerovi svoje rozhodnutie," uviedla RFEF v stanovisku.

Enrique, ktorého zmluva mala vypršať po konci šampionátu v Katare, po nečakanom vypadnutí sám zvažoval svoje zotrvanie vo funkcii.

Prvýkrát viedol španielsky tím od júla 2018 do júna 2019. Následne pre rodinné dôvody odišiel z funkcie, no v novembri 2019 sa do nej vrátil.

Pod jeho vedením sa Španieli prebojovali na EURO 2020 až do semifinále, kde vypadli s neskorším šampiónom Talianskom rovnako po rozstrele. Vlani postúpili do finále Ligy národov, v ktorom nestačili na Francúzsko.

"La Furia Roja" začala MS v Katare suverénnym výkonom proti Kostarike (7:0), no bolo to napokon jej jediné víťazstvo na mundiale.

Následne remizovala s Nemeckom 1:1 a prehra s Japonskom 1:2 znamenala, že do vyraďovacej fázy sa prebojovala až z druhého miesta v E-skupine.

Šesťdesiatjedenročný De la Fuente viedol v minulosti na klubovej úrovni Alaves či Bilbao. Pre španielsky zväz pracoval od roku 2013.

Trénoval mládežnícke výbery od 19 až do 23 rokov. Na olympijských hrách v Tokiu doviedol národný tím k zisku strieborných medailí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Federácia mu nepredĺžila zmluvu, Enrique končí na lavičke Španielov