Extrémne dlhé zápasy? Od jari môžu byť aj na Slovensku, myslí si Micheľ

Zápas Anglicko - Irán trval takmer tak dlho, ako keby sa hralo aj predĺženie.
Zápas Anglicko - Irán trval takmer tak dlho, ako keby sa hralo aj predĺženie. (Autor: SITA/AP)
Daniel Dedina|23. nov 2022 o 15:20

Ako poznám Collinu, semináre boli precízne, vraví.

Nie klasické dve, tri, či štyri minúty po uplynutí jedného či druhého polčasu. Jednou z najdiskutovanejších tém svetového šampionátu v Katare sú extrémne porcie nadstaveného času.

Zápasy bežne trvajú viac než sto minút. Nejde pritom len o dôsledok zranení a následného ošetrovania hráčov. Je to trend, ktorý razí Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Bývalý medzinárodný rozhodca ĽUBOŠ MICHEĽ to považuje za správny trend. „Ľudia chcú platiť za futbal. Nie za simulovanie a zdržiavanie hry,“ tvrdí.

V zápase Anglicko – Irán pridali rozhodcovia 29 minút. V súboji Argentíny so Saudskou Arábiou 21 minút. O zhruba štvrťhodinu sa natiahli stretnutia Senegal – Holandsko a takisto USA – Wales. Ako vnímate extrémne dlhé nadstavenia hracieho času?

Treba vychádzať vždy z danej situácie. V zápase Anglicka s Iránom došlo k zraneniu brankára a keď zasahuje VAR, chvíľu to trvá. Takže to súvisí asi aj s tým. Zhruba päť-šesť dní pred každým veľkým turnajom sa koná seminár a rozhodcovia neustále dostávajú pokyny.

Konkrétne informácie z Kataru nemám, ale ako poznám Pierluigiho Collinu, semináre boli dlhé a precízne. Rozhodcov je tam veľmi veľa, z rôznych kontinentov, a nie všetci sú skúsení. Možno občas podľahnú tomu, že ide o ich prvý zápas na majstrovstvách sveta, cítia stres a v niektorých veciach môžu trocha uletieť.

Myslím si, že v prvom rade ide o snahu FIFA, aby sa zápas čo najviac priblížil deväťdesiatim minútam odohraného času. Pamätám si, že aj nám vždy prízvukovali, že ľudia si chcú zaplatiť za futbal a deväťdesiat minút hry. Nie za to, že hráči pätnásť minút simulujú, ležia na trávniku alebo zdržiavajú rôznym iným spôsobom.

Collina, bývalý špičkový rozhodca a dnes predseda komisie rozhodcov FIFA, argumentuje tým, že oslava každého gólu trvá minútu až minútu a pol. Na druhej strane, góly, zranenia, či zdržiavanie hry tu boli aj predtým. Je to podľa vás správny trend?

Určite áno. Dobre vieme - aj zo sledovania Ligy majstrov, či celkovo európskych pohárov - že najmä latinskoamerickí hráči dokážu, na prvý pohľad pomaly smrteľne vyzerajúcimi zraneniami, natiahnuť čas a rozkúskovať hru. Mužstvá, ktoré chcú hrať futbal, to vyvádza z tempa.

Tento trend je zrejme o tom, aby tímy, ktoré chcú hrať a dávať góly, mali deväťdesiat minút na to, aby mohli rozhodnúť o výsledku.

Majstrovstvá sveta sú najprestížnejšie podujatie. Určujú smer, akým sa futbal vyberie. Myslíte si, že tento trend dorazí aj na Slovensko?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Extrémne dlhé zápasy? Od jari môžu byť aj na Slovensku, myslí si Micheľ