Liga majstrov v hokeji mení formát, náš tím dostane pozvánku

Vpravo radosť hráča HC Košice Richarda Jenčíka, autora prvého gólu v zápase hokejovej Ligy majstrov A-skupiny medzi HC Košice - Kölner Haie v Košiciach 8. októbra.
Vpravo radosť hráča HC Košice Richarda Jenčíka, autora prvého gólu v zápase hokejovej Ligy majstrov A-skupiny medzi HC Košice - Kölner Haie v Košiciach 8. októbra. (Autor: TASR)
SITA|4. dec 2014 o 14:47

Rozšíri sa a v skupinovej fáze odohrajú účastníci menej zápasov.

ZÜRICH. V budúcej sezóne dostane hokejová Liga majstrov (LM) novú tvár, rozšíri sa a v skupinovej fáze odohrajú účastníci menej zápasov.

Slovenský zástupca či zástupcovia budú štartovať len na základe pozvánky od vedenia súťaže. Kým v premiérovom ročníku 2014/2015 hralo v LM 44 tímov, v ďalšom dostane možnosť až 48 mužstiev.

10 miest pre tímy z ďalších súťaží

Istotu štartu má 26 zakladajúcich klubov s A-licenciou zo Švédska, Česka, Fínska, Nemecka, Švajčiarska a Rakúska.

Majstri a víťazi základných častí dlhodobých súťaží z týchto krajín dostanú tzv. B-licenciu (v prípade, že to budú držitelia už istej miestenky, posunie sa voľné miesto ďalšiemu klubu z predmetnej krajiny) a zvyšných 10 miest obsadia tímy z ďalších európskych súťaží vrátane slovenskej Tipsport extraligy.

Účastníkov Ligy majstrov rozdelia do šestnástich trojčlenných skupín, z ktorých prví dvaja postúpia do vyraďovacej fázy. Namiesto 132 stretnutí sa bude v prvej časti LM hrať iba 96 duelov. V play-off pribudne jedno kolo a odohrá sa 61 zápasov namiesto doterajších 29.

Nadstavba bude skôr

"Chceme urobiť súťaž atraktívnejšou pre fanúšikov a začať nadstavbovú fázu skôr. Vyraďovacích zápasov bude oveľa viac ako doteraz," uviedol šéf Ligy majstrov Anders Ternbom.

Vďaka zmenenému formátu by v budúcnosti mohli hrať v európskej pohárovej súťaži aj kluby Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Desať miesteniek v budúcej sezóne rozdelia medzi zástupcov zo Slovenska, Francúzska, Nórska, Dánska a Veľkej Británie, jednu dostane víťaz Kontinentálneho pohára.

"Ambíciou Ligy majstrov je pomôcť rozvoju európskeho klubového hokeja. Pridaním štyroch tímov z líg mimo šestice zakladajúcich krajín napĺňame tento náš zámer. Aj táto sezóna nám naznačila, že v kluboch z netradičných hokejových trhov je veľký potenciál a zanietenie," dodal Ternbom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Liga majstrov v hokeji mení formát, náš tím dostane pozvánku