Ako vyzerali všetci maskoti na letných olympijských hrách (LOH)

Miratowa, maskot OH 2020 / 2021 v Tokiu.
Miratowa, maskot OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|21. júl 2021 o 18:30

Maskot LOH 2020 / 2021 v Tokiu sa volá Miraitowa.

TOKIO. Zoznámte sa, Miraitowa a Someity. Futuristické postavičky sú maskotmi olympiády a paralympiády v Tokiu.

Sympatické tvory patria už bezmála polstoročie k novodobým olympijským symbolom. Sú ústrednou postavou marketingových predmetov a zabávajú publikum na všetkých štadiónoch.

V tomto smere budú mať terajší maskoti zrejme najmenej práce v olympijskej histórii. Súťaže v Tokiu sa totiž hrajú uprostred núdzového stavu a pred prázdnymi tribúnami.

Prvým oficiálnym maskotom bol síce jazvečík Waldi na LOH 1972 v Mníchove, no už štyri roky skôr sa vo francúzskom Grenobli na ZOH 1968 zjavil Schusspredchodca súčasných maskotov, ktorého vtedajší organizátor označil za "postavičku Hier".

Bol to človiečik na lyžiach, nachádzal sa na rôznych suveníroch a mal aj svoje nafukovacie verzie v nadživotných veľkostiach. Zaujímavosťou je, že jeho návrhárka Aline Lafargueová dostala na jeho prípravu v januári 1967 len jedinú noc.

Dávnejší predchodcovia maskotov boli antické hračky z pálenej hliny, ktoré aj dnes môžeme vidieť v olympijských múzeách. 

V súčasnosti je trend odkláňať sa pri maskotoch od tradičných podôb človeka či zvieraťa, ani tento olympijský ročník nie je výnimkou.

Pozrite si všetkých maskotov moderných olympijských hier.

Waldi - LOH Mníchov (Nemecko) 1972

Prvý olympijský oficiálny maskot vznikol za veselých okolností. Úlohu nakresliť ho dostala organizačná komisia na vianočnom večierku, kde každý člen dostal voskové pastelky.

Vznikol tak Waldi, v Bavorsku veľmi populárny jazvečík, ktorý mal reprezentovať najmä vytrvalosť a silu. Nie je však známe, či aj jeho charakteristika vznikala na spomínanom večierku.

Amik - LOH Montreal (Kanada) 1976

O mene pre maskota kanadskej olympiády rozhodovala v hlasovaní celá krajina, preklad jeho mena z jazyka istého indiánskeho kmeňa znamená bobor. Pre kanadskú kultúru ide o národný symbol, ktorý predstavuje trpezlivosť a tvrdú prácu.

Míša - LOH Moskva (Rusko) 1980

Prvého značného komerčného úspechu sa dočkal ruský medveď Míša na začiatku 80. rokov. Bol ústrednou postavou všetkých reklamných produktov a dočkal sa dokonca animovaného televízneho seriálu.

Jeho finálnu podobu navrhol autor detských knižiek Viktor Čižikov.

Sam - LOH Los Angeles (USA) 1984

Pôvodne to vyzeralo, že aj o štyri roky neskôr bude maskotom medveď, ktorý je typický pre americký štát Kalifornia, napokon sa však neskôr návrh zmenil.

Tvárou olympiády sa stal Sam, orol bielohlavý, známy americký symbol. Zdobil ho veľký klobúk s americkou vlajkou a olympijskými kruhmi. Radí sa medzi najtradičnejších maskotov OH.

Hodori - LOH Soul (Južná Kórea) 1988

Juhokórejský tigrík je považovaný za jedného z najpopulárnejších maskotov histórie. Hodori sa vyznačoval olympijskými kruhmi na krku, typickým kórejským prvkom na jeho tele bola prikrývka hlavy sangamo. Meno vzniklo spomedzi tisícich návrhov verejnosti.

Cobi - LOH Barcelona (Španielsko) 1992

Za svoju podobu si pyrenejský horský pes menom Cobi vyslúžil mnoho posmešných reakcií verejnosti, no aj vďaka tomu zrejme jeho popularita v Katalánsku a Španielsku narástla do veľkých rozmerov. Napokon sa dočkal aj populárneho kresleného seriálu.

Izzy - LOH Atlanta (USA) 1996

Dizajnérske stvárnenie maskotov bolo väčšinou v podobe zvierat, no prvý, ktorý neniesol formu človeka ani zvieraťa, vznikol v Amerike. Stal sa ním takzvaný "watizit". V preklade: čo to je?

Dodnes nikto netuší, čo bol Izzy v skutočnosti zač, aj preto nebol prijatý veľmi kladne. Organizátori ním cielili najmä na mladé publikum.

Syd, Olly a Millie - LOH Sydney (Austrálie) 2000

Historicky prvá trojica olympijských maskotov vznikla na prelome tisícročí. Boli to typické austrálske zvieratá - vtákopysk, ježura a vták rybárik, prípadne kukabura. Ich mená boli odvodené od slov Sydney, Olympic a Millenium.

Athena a Phevos - LOH Atény (Grécko) 2004

Viete si predstaviť iné mená pre maskotov gréckej olympiády? Súrodenci Athena a Phevos mali symbolizovať prepojenie medzi starovekým Gréckom a modernými Hrami.

Ich mená boli odvodené od gréckych bohov Appola, boha svetla a hudby, a Atény, bohyne múdrosti a patrónky Atény. Tvar bol zase inšpirovaný tradičnou ritálnou gréckou sochou daidala.

Fuwa - LOH Peking (Čína) 2008

Na prelome milénia sa rozšíril zvyk viacerých maskotov, pred spomenutými OH v Sydney sa použila štvorica maskotov na ZOH 1998 v Nagane, trojicu mali neskôr aj vo Vancouvri 2010 aj Soči 2014. Rekord držia OH 2008 v Pekingu, kde ich mali dokonca päť.

Súbor Fuwa tvorila pätica postáv s menami Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying a Nini. Dokopy poskladali vetu "Vítajte v Pekingu" a symbolizovali prírodné živly, podobou inšpirované tradičnými čínskymi zvieratami. 

Wenlock - LOH Londýn (Veľká Británia) 2012

Od ľudí a zvierat sa vzdialili aj na Ostrovoch, kde vznikol Wenlock, ktorý bol pozliepaný zo všetkého možného, čo si môžete predstaviť pod Hrami v Británii.

Bol vytvorený z "poslednej kvapky železa, ktorá zhotovila olympijský štadión", na ruke mal olympijské kruhy, jeho oko bola kamera a žlté svetlo na hlave malo zase predstavovať londýnske taxíky. Meno dostal podľa malého mesta Much Wenlock.

Vinicius - LOH Rio (Brazília) 2016

Ani brazílskeho maskota by ste možno neprirovnali k človeku či zvieraťu, no meno dostal podľa hudobníka Viniciusa de Moraesa a jeho výzor je mixom rôznych juhoamerických zvierat. Mal symbolizovať najmä rôznorodosť Brazílčanov, čo rozhodne spĺňal.

Miratowa - LOH Tokio (Japonsko) 2021

Vzhľad súčasného maskota bol inšpirovaný oficiálnym logom Hier, ktoré sa skladá z modrých obdĺžnikov na bielom pozadí.

Ide o postavičku s futuristickým dizajnom, je fúziou tradície s modernými trendami. Jeho meno je zložené z japonských slov mirai (budúcnosť) a towa (večnosť). Podľa jeho autora Rija Tanigučiho má "zmysel pre spravodlivosť a je veľmi športový".

O víťaznom návrhu rozhodli japonskí školáci. Do hlasovania sa zapojilo približne 6,5 milióna detí z 200-tisíc tried a 16-tisíc škôl po celej krajine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Ako vyzerali všetci maskoti na letných olympijských hrách (LOH)