Legendárny Brodeur nekončí, túži po favoritovi NHL

Martin Brodeur sa s New Jersey rozlúčil, ale možno sa nakoniec do Devils ešte vráti.
Martin Brodeur sa s New Jersey rozlúčil, ale možno sa nakoniec do Devils ešte vráti. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|7. júl 2014 o 11:50

Najskúsenejší brankár v NHL nekončí ani po 21 sezónach. Chce však chytať za jedného z favoritov na Stanleyho pohár.

BRATISLAVA. Keby sme začali rozmýšľať nad najlepším brankárom hokejovej histórie, určite by nás v úvahách napadol aj Martin Brodeur.

Kanadská legenda odchytala za New Jersey 1259 zápasov, trikrát zodvihol nad hlavu Stanleyho pohár, štyrikrát získal Vezinovu trofej pre najlepšieho gólmana NHL a má aj dve zlatá z olympijských hier.

Keby ukončil štyridsaťdvaročný Brodeur teraz kariéru, každý by si ho pamätal na vrchole. Veď aj posledný ročník stál v bránke v 39 zápasoch a udržal si úspešnosť nad 90 percent. Kanaďan však túži ešte aspoň po jednom dlhom play off, v ktorom by mohol zaútočiť na Stanleyho pohár.

Nebude to však v New Jersey, s ktorým sa rozlúčil po 21 sezónach. Sám povedal, že zostava nepatrí v NHL k najsilnejším a on chce chytať za jedného z favoritov.

Pittsburgh, Minnesota alebo Boston

Po otvorení voľného trhu si ho nikto zo silných klubov ešte nevybral, čo znamená, že leto môže byť pre Brodeura dlhé.

Najviac sa spomína záujem Pittsburghu, ktorý hľadal skúsenú posilu k jednotke Marcovi-Andremu Fleurymu. Vedenie Penguins však podpísalo kontrakt s Nemcom Thomasom Gressom, ktorý robil predtým dvojku v San Jose.

Ďalšou možnosťou je Minnesota, čo sa javí ako najschodnejšia možnosť. Problémom je, že Wild majú dostatok brankárov a nemajú ani toľko finančných možností, keďže podpísali zmluvu s krídelníkom Thomasom Vanekom. Brankári Josh Harding s Nicklasom Backströmom nepatria v lige medzi elitu.

Špekulovalo sa aj o Bostone, ktorého lídrom je víťaz Vezinovej trofeje Tukka Rask. Fín je jasnou jednotkou. Náhradníka mu robí neznámy Švéd Nicklas Svedberg.

Najdlhšie má záujem Toronto

„Ak by som bol jednotkou, som schopný odchytať 50, 60 zápasov. Ak mám byť dvojkou, tak len v silnom tíme, ktorý ak mi dá šancu v dvadsiatich, tridsiatich dueloch, budem spokojný,“ povedal Brodeur pre Sportsnet.ca.

Ďalším silným tímom, ktorý sa zaujímal o budúceho člena Siene slávy, je Chicago. Blackhawks však podpísali z voľného trhu skúseného centra Brada Richardsa a na Brodeura by len ťažko uvoľnili prostriedky pod finančným stropom.

Najdlhšie sa o rodáka z Montrealu zaujíma Toronto. V prípade Maple Leafs je otázne, či by tam Brodeur chcel ísť. Klub nepatrí medzi favoritov a zatiaľ má dvoch brankárov.

Zámorské médiá píšu, že najskôr asi skúsený brankár podpíše kontrakt na jeseň, keď začnú prípravné kempy a v tom prípade by bolo reálne, že sa vráti do New Jersey.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Legendárny Brodeur nekončí, túži po favoritovi NHL