Švajčiarske hodinky sa akosi zasekli (komentár)

Juraj Berzedi|21. mar 2021 o 15:40

Finále nezvládli organizátori ani Gutová-Behramiová.

Sú známi svojou presnosťou a precíznosťou. Keď sa povie švajčiarska kvalita, väčšina ľudí len uznanlivo pritakáva.

Finále Svetového pohára v Lenzerheide malo byť oslavou alpského lyžovania. Veľkým vyvrcholením bojov o veľký krištáľový glóbus. Medzi mužmi i ženami.

Napokon sa však z toho stala fraška. A trochu prekvapujúco vinou domácich usporiadateľov - Švajčiarov.

Je pravda, že ani švajčiarsky perfekcionizmus veľmi neovplyvní sneženie, vietor či hmlu. Počasiu a prírode nerozkáže nik. Zjazd a super-G preto zrušili.

Rozhodla vyššia moc, presviedčali organizátori celý svet. Na ich smolu to však tak úplne nebola pravda.

Zjazd by sa zrejme neuskutočnil, ani keby na trati pracovala tisícka dobrovoľníkov. O tom nie je žiadna pochybnosť. Ale za zrušené super-G si môžu organizátori aj sami.

„Usporiadatelia si nedali záležať na príprave tratí. Nestačí mať len nálepku, my sme Švajčiari, ale treba preto niečo spraviť,“ vravel pre RTVS Timotej Zuzula.

Kým na Slovensku sa pred Svetovým pohárom v Jasnej pracovalo na trati dva mesiace, v Lenzerheide si mysleli, že im na to budú stačiť dva týždne. No prerátali sa.

Kým na Slovensku sa pred Svetovým pohárom v Jasnej pracovalo na trati dva mesiace, v Lenzerheide si mysleli, že im na to budú stačiť dva týždne. No prerátali sa.


Autor

Situáciu podcenili a nesprávne vyhodnotili. Odborníci z rôznych krajín sa zhodli: na trati bolo veľa snehu, ale málo ľudí, ktorí by ho odpratali.

Preto organizátori znemožnili pretekárom odjazdiť dve rýchlostné disciplíny. A čo viac, svojim krajanom zahatali cestu v boji o veľký glóbus.

Marco Odermatt a Lara Gutová-Behramiová ešte v Lenzerheide túžili zabojovať o celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. Ale domáci usporiadatelia im v tom príliš nepomohli.

Aký rozdiel v porovnaní s Jasnou, kde všetko fungovalo ako švajčiarske hodinky. Viete si predstaviť, že čosi podobné by sa udialo na Slovensku? Aké by to vyvolalo reakcie?

Vo Švajčiarsku bolo dlho ticho. Prerušila ho až Gutová-Behramiová, ktorá v prvom kole obrovského slalomu po niekoľkých sekundách zastala.

Pretekárska chyba? To sotva. Bol to jasný protest a signál.

Či bol namierený len proti organizátorom alebo aj Medzinárodnej lyžiarskej federácii vie najlepšie len ona. Týmto gestom tiež ukázala, že nedokáže prehrávať.

To, že sa vo finále Svetového pohára neprekladajú disciplíny, je dlhodobý fakt. A že sa v sezóne jazdí viac slalomov ako super-G? Tak, ako Petra Vlhová jazdí aj rýchlostné disciplíny, môže Lara Gutová-Behramiová jazdiť aj slalomy.

Hoci je švajčiarska lyžiarka veľká šampiónka, toto gesto bolo neprimerané a lamentovanie zbytočné.

Áno, v domácom stredisku zrejme čakala pomoc od svojich krajanov. A tá neprišla. Hovorí sa, že vo Švajčiarsku všetko funguje ako hodinky. Ale tie sa teraz zasekli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Švajčiarske hodinky sa akosi zasekli (komentár)