Kuzminovej gratuloval aj nórsky kráľ

(Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|23. mar 2014 o 21:01

Anastasia Kuzminová ukázala aj po olympiáde skvelú formu. Víťazný záver sezóny nečakala.

OSLO, BRATISLAVA. Najúspešnejšiu sezónu zakončila Anastasia Kuzminová svetovo. V piatok vybojovala v šprinte šieste miesto, ďalšie dva štarty (stíhacie preteky a preteky s hromadným štartom) premenila na víťazstvo.

„O tom som nesnívala, je to úžasné,“ tešila sa po druhom triumfe na tlačovej konferencii. K úspechom v Osle jej na poslednom kole Svetového pohára blahoželal aj nórsky kráľ Harald.

„Gratuloval mi a zároveň ma pozval, aby som prišla o rok a aj na majstrovstvá sveta, ktoré tu budú o dva roky.“

Nečakala, že bude prvá

V sobotu ju prvé miesto veľmi prekvapilo, v polovici pretekov mala totiž Kuzminová veľkú stratu na vedúcu Bielorusku Domračevovú.

„Po dvoch streľbách bola Daria Domračevová veľmi ďaleko vpredu. Nezdalo sa, že by som ju mohla dobehnúť. Prekvapilo ma, keď som odrazu bola prvá. Pri poslednej streľbe som počula ľudí v hľadisku vždy , keď Daria netrafila. V tej chvíli som vedela, že mám šancu vyhrať.“

Po olympiáde biatlonistku trápil zápal hrdla. Už v Soči jej bránil v dýchaní pri súťažiach a spôsoboval bolesti. Po vyliečení ukázala výbornú formu.

„Podarilo sa mi v závere sezóny opäť sa dostať do formy. Po chorobe v Soči som nemohla ukázať v pretekoch, čo viem,“ vravela.

Nedeľňajšie preteky s hromadným štartom ovplyvnil premenlivý vietor. Čistú streľbu nemala žiadna biatlonistka. Kuzminová netrafila štyri terče, bežecky však za ňou súperky nestíhali.

V polovici pretekov bola na 23. priečke. Na prvé miesto sa dostala opäť po poslednej streľbe, keď sa dotiahla na súperky.

„Na výsledok som nemyslela. Teraz si uvedomujem, aké dôležité je rýchlo a presne zastrieľať. Záverečná streľba v stoji mi vyšla dokonale a hneď som skočila dopredu. Ak by som mala porovnávať obe víťazstvá, tak každé bolo iné, s rozdielnymi dôležitými okamihmi.“

Pomohla jej pohoda

Vo Svetovom pohári nebola na konci sezóny ešte nikdy vyššie ako teraz – šiesta. V priebehu troch pretekov v Osle naň poskočila z desiateho miesta. Spolu v sezóne vybojovala tri prvenstvá, raz bola druhá.

„Každá sezóna je niečím výnimočná. Aj táto bola. Počas tejto sezóny som bola viac v druhej desiatke celkového poradia než v tej prvej, dlho som to nezvládala najmä po streleckej stránke. V závere sezóny som si však po úspechu na olympijských hrách vytvorila pohodu a to sa odrazilo aj na výsledkoch,“ hovorila Kuzminová pre Rádio Slovensko.

Celkovou víťazkou Svetového pohára sa stala Fínka Kaisa Mäkäräinenová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kuzminovej gratuloval aj nórsky kráľ