Kuzminová vybojovala v Nórsku pódium, dobehla tretia

Anastasia Kuzminová
Anastasia Kuzminová (Autor: SITA/AP)
TASR|2. mar 2013 o 14:37

Jana Gereková nakoniec v pretekoch na 10 km neštartovala.

HOLMENKOLLEN. Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa v nórskom Holmenkollene opäť postavila na stupeň víťazov. Po treťom mieste v šprinte 7. kola Svetového pohára zvládla v sobotu rovnako aj stíhacie preteky.

Na 10 km trati finišovala tretia, keď na víťaznú Nórku, vedúcu ženu priebežného poradia SP Toru Bergerovú stratila 45,1 sekundy. Na druhej priečke skončila Francúzka Marie Habertová-Dorinová (+31,2).

Domračevová doplatila na chyby

Na trať v teplom počasí so 7 stupňami vyštartovali za sebou Nórka Bergerová, Bieloruska Domračevová so stratou 12 sekúnd a Anastasia Kuzminová, ktorej po šprinte chýbalo na severanku 31 sekúnd. Jana Gereková, ktorá si po 38. mieste mala preniesť z rýchlostných pretekov manko 2:17 min, nakoniec neštartovala, rovnako ako ďalších šesť žien.

Bergerová na prvej streľbe opäť zastrieľala perfektne a keďže Domračevová netrafila druhý a Kuzminová štvrtý terč, zvýšila si náskok.

Druhá ležka pomohla Kuzminovej, spolu s Francúzkou Habertovou mierila presne, Bergerová si raz odbehla trestný okruh, Domračevová dokonca dvakrát.

Druhá polovica s dvoma stojkovými streľbami bola mimoriadne náročná pod náporom vetra viac ako 5 m/s, Bergerová netrafila dvakrát, rovnako ako Kuzminová (druhý a štvrtý terč). Na čelo sa prepracovala Habertová pred Bergerovou, Kuzminová si udržala tretie miesto i možnosť zaútočiť aj vyššie.

Záverečná stojka bola v znamení streľby piatich žien, za nimi sa už vytvorila minútová diera. Bergerová minula posledný terč, Habertová tretí, Kuzminová taktiež posledný a Palková druhý. Najhoršie dopadla Domračevová až so štyrmi chybami.

Tretie medailové umiestnenie

Nórka Bergerová (celková strelecká bilancia 0-1-2-1) si zapísala po suverénnom finiši už 26. víťazstvo v kariére, Anastasia Kuzminová (1-0-2-1) tretí prienik v tejto sezóne na medailový stupeň, po víťazstve v šprinte v 6. kole v talianskej Anterselve a v piatok po treťom mieste v Holmenkollene v šprinte. Dovedna ju v kariére zdobí až 14 pódiových umiestení.

"Mimoriadne náročné preteky," komentoval Kuzminovej výkon strelecký tréner Juraj Sanitra. "Nasťa dokázala, že aj na strelnici dokáže rozhodovať, predviedla fantastický, povedal by som, že inteligentný výkon, pretože rozmýšľala, pracovala s vetrom. Štyri netrafené rany bola vynikajúca bilancia, v poslednej stojke mala perfektný rytmus, škoda tej poslednej rany, pred ktorou sa zabrzdila. Na trati maximálne bojovala a tretím miestom potvrdila svoju ambíciu podržať Slovensko aj na ZOH v Soči."

Výsledky - stíhacie preteky žien - Holmenkollen:

1. Tora Bergerová (Nór.) 32:12,2 min (4 trestné okruhy), 2. Marie Dorinová Habertová (Fr.) +31,2 s (2), 3. Anastasia Kuzminová (SR) +45,1 (4), 4. Krystyna Palková (Poľ.) 1:32,3 (2), 5. Darja Domračevová (Biel.) +2:14,5 (9), 6. Tiril Eckhoffová (Nór.) +2:39,1 (4), ... Janka Gereková (SR) - nenastúpila na štart

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kuzminová vybojovala v Nórsku pódium, dobehla tretia