Kunová má voľnú kartu vďaka Reitmayerovej

Sportnet|24. jan 2011 o 10:30

V Berne je oddnes európsky šampionát v krasokorčuľovaní: tanečníci aj Štrobl začnú kvalifikáciou. Švajčiarsky Bern oddnes hostí krasokorčuliarske majstrovstvá Európy. Zo štyroch Slovákov traja začnú v kvalifikácii.

BRATISLAVA. Krasokorčuľovanie sa vracia ku kvalifikáciám. Na želanie televíznych spoločností, ktoré sú ochotné prenášať naživo len tých najlepších.

Ich obnovenú premiéru zažije Bern, kde sa dnes práve nimi začína európsky šampionát s poradovým číslom 103. O prvý kontinentálny titul krasokorčuliari súťažili presne pred 120 rokmi: v Hamburgu 1891.

Komplikovaný model

Zo slovenského kvarteta má istý štart v hlavnej súťaži len najmladšia, 18-ročná Bratislavčanka Alexandra Kunová. Vďačí za to Ivane Reitmayerovej a jej 15. miestu na lanských majstrovstvách Európy v estónskom Tallinne. Vancouverská olympionička sa túto zimu pre zdravotné problémy ešte neobjavila na žiadnych pretekoch.

V sólových kategóriách postupuje priamo prvých 18 z predošlého šampionátu, prípadne náhradníci nominovaní ich národným zväzom, čo je Kunovej prípad. Všetkých ostatných (v bernskom prípade 21 mužov a 20 žien) čaká kvalifikačná voľná jazda. „Z nej do hlavnej súťaže postúpi desať žien a dokonca až jedenásť mužov, lebo Slovinci svoju priamu miestenku nevyužili,“ zreferovala nám včera priamo z Bernu šéfka slovenského krasokorčuľovania Mária Hrachovcová.

V tancoch je nasadených 12 párov, zvyšných 15 si v kvalifikácii rozoberie 8 voľných miesteniek. Kvalifikáciu športových dvojíc zrušili, lebo na konečnej štartovej listine ich ostalo len 16.

Vyraďovanie najslabších však bude pokračovať aj v hlavnej súťaži: predviesť voľné jazdy dostane možnosť len 24 prvých mužov a žien v krátkom programe.

Všetci trénujú v cudzine

Slovensko poslalo do Bernu iba aktuálnych šampiónov: okrem Kunovej ešte Jakuba Štrobla (19 r.) a tanečníkov Nikolu Višoňovú (18) a Lukáša Csolleya (20). Všetci trénujú v cudzine.

Debut na seniorských majstrovstvách Európy majú za sebou len tanečníci, ktorí pred rokom skončili na sľubnom 20. mieste.

„Dúfame, že sa pretancujeme do hlavnej súťaže a polepšíme si vlaňajšie umiestnenie,“ verí Bratislavčan Csolley, ktorého s brnianskou rodáčkou Višňovou druhý rok vedie chýrny taliansky kouč Roberto Pelizzola. „Vianoce sme strávili doma, ale hneď po nich sme zasa cestovali do Milána. Zamerali sme sa na zvýšenie obtiažnosti, ale najmä na doladenie výrazu a čistoty predvedenia voľného tanca.“

„Oproti minulej sezóne urobili veľký pokrok,“ odkázal nedávno Pelizzola šéfovi bratislavského ŠKP Jaroslavovi Burianovi. Ten si bol predminulú sobotu pozrieť v Břeclave aj Alexandru Kunovú, ďalšiu členku klubu z bernskej nominácie. „V Českom pohári zajazdila najlepší krátky program, aký som kedy v jej podaní videl – aj s dvoma čistými trojitými skokmi,“ tvrdí.

Kunová sa odvlani pripravuje v Brne pod vedením Petra Starca, ktorý trénuje aj jedného zo spolufavoritov bernského šampionátu Michala Březinu – vlani skončil štvrtý na ME aj MS.

Najťažšie z našich to v nabitej mužskej konkurencii bude mať košický rodák Štrobl, ktorého v Prahe trénuje Rus Alexej Vasilievskij, ale ani on nemusí byť v dnešnej kvalifikácii bez šancí.

ME včera a dnes

Nepela je piaty s piatimi titulmi

+ Európski šampióni 2010: muži – Jevgenij Pľuščenko (Rus neštartuje, svetová federácia mu vlani zastavila činnosť za to, že pred štartom na MS uprednostnil exhibičné turné), ženy – Carolina Kostnerová (Taliansko), športové dvojice – Juko Kavagutiová a Aleksej Smirnov (Rusko), tanečné páry – Oksana Domninová – Aleksej Šabalin (Rusko, neštartujú, skončili aktívnu činnosť).

+ Zmenený program: dvojice majú voľné jazdy vo štvrtok, tanečníci v piatok a finále oboch sólových kategórií bude v jeden deň – v sobotu (popoludní ženy, večer muži).

+ Historická bilancia: v počte európskych titulov figuruje Slovák Ondrej Nepela medzi mužmi s piatimi na 5. mieste: viac ich získal len Švéd Ulrich Salchow (9 v období 1898 – 1913), Rakúšania Karl Schäfer (8, 1929 – 1936) a Willy Böckl (6, 1922 – 1928) a Rus Jevgenij Pľuščenko (6, 2000 – 2010). Dva získal aj Karol Divín (1958 – 1959).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kunová má voľnú kartu vďaka Reitmayerovej