Kulturista Horváth sa pripravuje na profi súťaže

Túži po Olympii. Kulturista Jaroslav Horváth z Košíc sa pripravuje na letné kvalifikačné súťaže.
Túži po Olympii. Kulturista Jaroslav Horváth z Košíc sa pripravuje na letné kvalifikačné súťaže. (Autor: archív)
Sportnet|10. jún 2010 o 00:00

Tridsaťdeväťročný profesionálny kulturista Jaroslav Horváth stále pomýšľa na prestížnu súťaž Mr. Olympia. Na jeseň by sa rád predstavil v Las Vegas, cesta na Olympiu vedie cez kvalifikačné súťaže v Tampa Bay a v Dallase.

Pred dvoma rokmi bol tento Košičan na americkom kontinente úspešný.

KOŠICE. Vlani kulturista Jaroslav Horváth na súťažnom pódiu nestál ani raz. Šesť týždňov pred prvou súťažou si vážne poranil koleno a po operácii musel sezónu zabaliť. Po dvoch rokoch by však rád opäť prerazil v profi kolotoči. Vo svojom kalendári má dve augustové súťaže v Tampa Bay a v Dallase.

Vlani nepretekal

"Vlani som nepretekal. Ak by som do toho nešiel teraz, už by to bol zrejme koniec kariéry, po troch rokoch je v mojom veku ťažké vrátiť sa. Ale rozhodol som sa, že idem do toho. Aj kvôli tomu, že sa chcem odvďačiť sponzorovi, hoci to odriekanie je s pribúdajúcimi rokmi stále ťažšie. Keď som mal dvadsať, diétu, tréning som zvládal ľahšie. Teraz je to iné, predsa len, mám rodinu, podnikám, no ale v lete chcem byť pripravený veľmi dobre," vraví 39-ročný profík.

Ladí formu na august

Stavil na osvedčené súťaže v Tampe a v Dallase, teda na americkom kontinente. "Bola tu možnosť súťažiť aj na jar, no to by som musel byť v diéte už koncom roka. No a je ťažké pripraviť sa na súťaže na jar a potom aj na jeseň. Takto ak vyladím formu na august, viem ju ešte nejaký mesiac potiahnuť do Olympie. Ameriku som si naplánoval na leto, už som nechcel cestovať do Austrálie, do štátov pôjdem aj s manželkou a malou. Tie súťaže už poznám. Pred dvoma rokmi som na oboch skončil tretí a kvalifikoval sa tak na Olympiu. Ten istý scenár by som bral aj teraz," netají Jaro, že jeho cieľom je ďalšia účasť na prestížnej Olympii.

Hľadí do zrkadla, nie na váhu

Súťažiť by chcel vo váhovej kategórii do 92,5 kilogramu, hoci momentálne má tých kíl trochu viac. "Nevážim sa, ale sledujem si formu, hľadím do zrkadla. Chcel by som sa pripraviť lepšie ako pred dvoma rokmi, lebo vtedy tam boli z mojej strany rezervy. Tú váhovú kategóriu si však ustriehnem. Zatiaľ som s formou spokojný, hoci musím priznať, že telo už cíti tie roky driny a človek je pohodlnejší. No treba zaťať zuby, ak má byť moja fazóna lepšia ako naposledy. Verím, že sa mi podarí znovu preraziť. Miesto v prvej trojke znamená postup na Olympiu, viem, že v konkurencii mnohých amerických kulturistov je aj to veľký úspech," podotýka J. Horváth.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kulturista Horváth sa pripravuje na profi súťaže