Kukal: Teraz pôjde Cibulková vo Wimbledone ďaleko

Forhend je najväčšou zbraňou v hre Dominiky Cibulkovej aj na tráve vo Wimbledone. Po roku sa opäť dostala medzi 32 najlepších a chce ísť ďalej.
Forhend je najväčšou zbraňou v hre Dominiky Cibulkovej aj na tráve vo Wimbledone. Po roku sa opäť dostala medzi 32 najlepších a chce ísť ďalej. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|26. jún 2014 o 18:13

Súperkou slovenskej tenistky v piatkovom 3. kole Wimbledonu bude Lucie Šafářová, s českou ľaváčkou má bilanciu 3:0.

BRATISLAVA. V rozhodujúcom treťom sete prehrávala 2:5, mnohí ju už videli na ceste z Wimbledonu domov. Dominika Cibulková však v stredajšom podvečernom zápase s málo známou Belgičankou Alison van Uytvanckovou potvrdila, že nie náhodou je na 10. mieste svetového rebríčka.

Skoncentrovala sa, zabojovala a vývoj obrátila na 6:5, set vyhrala 8:6. Postúpila do tretieho kola.

„Bol to veľmi ťažký zápas,“ napísala 25-ročná Bratislavčanka na svojej facebookovej stránke. „Ideme ďalej. Pomé!“

Nesplašila sa

„Toto vydrené víťazstvo dodá našej hráčke obrovské sebavedomie,“ vyzdvihla Cibulkovú bývalá fedcupová reprezentantka Slovenska Karina Cíleková-Habšudová. Vo svojej kariére bola rovnako svetovou desiatkou. „Dominika nehrala svoj najlepší tenis, nemala úderovú pohodu, ale nakoniec našla recept na nebezpečnú súperku. O to je jej víťazstvo cennejšie.“

Dvadsaťročná Van Uytvancková hrala len svoj tretí grandslam, v januári v Austrálii a v máji v Paríži vypadla hneď v prvom kole. Tráva jej však vyhovuje, má silný servis a solídnu medzihru, v ktorej využíva účinný slajzovaný bekhend.

„Bol to životný výkon belgickej tenistky,“ poznamenala Cíleková.

Cibulková si v prvom kole ľahko poradila s Alexandrou Wozniakovou, keď si kanadskú súperku vodila po kurte, ako chcela a potom tvrdo zakončovala. Toto však bol celkom iný súboj.

„Dominika sa dlho nevedela dostať do rytmu, hrala kostrbato,“ doplnila Cíleková. „Hrala netrpezlivo, chcela súperku rozbehať, zakončovať k čiaram a robila chyby. Nesplašila sa však, v rozhodujúcej chvíli sa upokojila a našla cestu k víťazstvu.“

Servis už nie je problém

Tenisový odborník Jan Kukal vyzdvihol Cibulkovú za nesmiernu bojovnosť, vnútornú silu.

„Dominika má v sebe niečo, čo sa nedá natrénovať,“ vravel bývalý tréner Ivana Lendla i ďalších známych hráčov. „Ak niekto vyhrá takýto stratený zápas, je to veľká vzpruha do ďalších kôl.“

Cibulková je finalistkou tohtoročného Australian Open, na Roland Garros ju v treťom kole zastavila Austrálčanka Samantha Stosurová.

„Dominika si tohto roku výrazne zlepšila servis, už je technicky stabilný,“ všimol si Kukal. „V minulosti to bol jej problém. Teraz môže ísť vo Wimbledone ďaleko.“

V treťom kole narazí slovenská tenistka na Luciu Šafářovú (23. vo WTA). Cibulková vedie vo vzájomnej bilancii 3:0, s českou ľaváčkou zatiaľ nestratila ani set. Pred štyrmi rokmi ju zdolala vo Wimbledone.

„Dominika má na Šafářovú hru,“ tvrdil Kukal. „Lucka hrá priame, rýchle údery, čo by Cibulkovej malo vyhovovať. Dominike dávam šancu 60:40.“

Cibulkovej maximom vo Wimbledone je štvrťfinále z roku 2011, vlani sa dostala do tretieho kola.

Zo sedmičky je jediná

Zverenkyňa trénera Mateja Liptáka zachraňuje tohto roku vo Wimbledone povesť slovenského tenisu. Zo sedmičky hráčov a hráčok prešla po prvom kole jediná.

„Kližan či Hantuchová mali ťažký žreb, pritom Martin odohral proti svetovej jednotke Nadalovi veľmi dobrý zápas - škoda, že v druhom sete nevyužil svoje šance,“ obzrel sa Kukal za súbojmi slovenských tenistov.

„Viac som čakal od Lacka a najmä od Rybárikovej proti mladej Švajčiarke Bencicovej. Čepelová má dlhodobejšiu krízu a Schmiedlová hrá najlepšie na antuke.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kukal: Teraz pôjde Cibulková vo Wimbledone ďaleko