Kudzej sa stal asistentom v reprezentácii

Reprezentácia. Eugen Kudzej (sedí úplne vľavo) sa stal asistentom volejbalistiek Slovenska.
Reprezentácia. Eugen Kudzej (sedí úplne vľavo) sa stal asistentom volejbalistiek Slovenska. (Autor: svf)
Sportnet|14. aug 2012 o 00:00

Vystriedal Stanislava Vartovníka, ktorý sa stal v lete novým koučom mužov ŠK Chemes Humenné.



HUMENNÉ. Slovenská ženská reprezentácia vo volejbale pokračuje v príprave na septembrovú kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy 2013, ktorá sa budú konať v Nemecku a Švajčiarsku.

Po druhom kempe v Liptovskom Jáne sa včera presunula výprava vedená trénerom Čadom do Baku, metropoly Azerbajdžanu, kde čaká Slovenky herná previerka s domácou reprezentáciou.

Po Meriačovi aj Kudzej

Volejbalový klub Chemes Humenné sa môže pochváliť, že má vo svojich radoch už dvojicu trénerov, ktorá okrem práce v klube má svoju činnosť rozšírenú aj na reprezentačnú úroveň.

V uplynulej sezóne naskočil do reprezentačného diania Marek Meriač pri družstve kadetov Slovenska. Najskôr pomáhal Ivanovi Hiadlovskému, počnúc letnou prestávkou došiel ku kormidlu Miroslav Palgut.

S príchodom trénera Stanislava Vartovníka k A-tímu chemesákov sme pri jeho trénerskej kariére okrem iného spomenuli, že pôsobil viacero sezón aj ako asistent trénera Miroslava Čadu v „repre“ žien.

Kvôli angažmánu v ŠK Chemes Humenné sa tohto miesta vzdal, paradoxne však jeho nástupca má spojitosť práve s VK Chemes Humenné. Asistentom ženskej reprezentácie Slovenska je Eugen Kudzej, ktorý v uplynulej sezóne viedol humenské juniorky.

Prekvapivá ponuka

Ako si teda reprezentačná ponuka našla Eugena Kudzeja? „Ozvali sa mi zo Slovenskej volejbalovej federácie s možnosťou práce na poste asistenta trénera žien. Priznám sa, bol som dosť prekvapený, potešený zároveň, ani nie po dlhom premýšľaní som túto ponuku akceptoval. Spoločné debaty sa uskutočnili ešte začiatkom júla, v súčasnom období sa prešlo od slov k trénerským činom. Je to pre mňa veľká výzva, lebo pracovať pri reprezentácii je métou a snom každého trénera. Veľmi si túto možnosť vážim.“

Doslova stálicou pri reprezentácii žien je tréner Miroslav Čada. Ako dopadlo vaše prvé stretnutie s ním?

„Poviem to stručne, jednoducho - bezproblémovo. Tréner Čada je veľmi ústretový človek, určili sme si sféry, o ktoré sa mám ako asistent starať. Je to človek s maximálne ľudským prístupom, príjemný, nehrá sa na žiadnu persónu, pričom je to veľký volejbalový odborník.“

V čom teda spočíva vaša úloha na poste asistenta trénera? „Spolu s kolegom Lukášom Klímom, ktorý je kondičným trénerom, sa staráme o kondičnú stránku, rozcvičenia a samozrejme mi pripadá ako úloha technická stránka pri činnosti s loptou.“

Adaptácia prácou

Slovenské volejbalistky čaká kvalifikácia o postup na európsky šampionát. Príprava zatiaľ prebehla v Liptovskom Jáne, čaká vás herné sústredenie v Azerbajdžane. Ako ste do tohto kolotoča naskočili?

„Adaptácia prebehla narýchlo, všetko to bolo založené na práci, mali sme desať dní dvojfázové tréningy, takže to privyknutie sa udialo cez prácu, tréningovú činnosť - robota, robota, robota a tým pádom to šlo rýchlo, bez problémov.

Isto sa dá pokladať za paradox, že tréner Vartovník, ktorý je koučom mužov ŠK Chemes Humenné, bol práve posledným asistentom trénera Čadu a vy ako tréner junioriek VK Chemes Humenné ste tento post po ňom prebrali.

„Určite je to paradox, ale nemyslím si, že by to bolo recipročne, určite nie. So Stanom Vartovníkom som sa predtým nepoznal, keď došiel do Liptovského Jána pozrieť na sústredenie, fiktívne mi tento post odovzdal. Keď sa na to dívame cez spojitosť s humenským volejbalom, znie to zaujímavo,“ dodal Eugen Kudzej, ktorý aj naďalej ostáva v službách VK Chemes Humenné ako tréner družstva junioriek.

Čaká ich kvalifikácia

Po návrate z Baku budú Slovenky pokračovať prípravou v Poprade, v dejisku prvého kvalifikačného turnaja, generálku tvorí dvojzápas s Maďarkami (31. 8. - 1. 9.).

Samotná kvalifikácia na ME 2013 sa odohrá formou dvoch turnajov: Slovenky sa v kvalifikácii II. fázy stretnú so Španielkami, Izraelčankami a Švédkami. Prvý turnaj odohrajú v Poprade (6.- 8. 9.), druhý v izraelskej Raanane (13.- 15. 9.).

Postup na ME si vybojuje priamo iba víťaz skupiny, družstvo na 2. mieste konečnej tabuľky dostane v máji 2013 ešte jednu šancu na turnaji záverečnej III. fázy.

ico

Eugen Kudzej

Štyridsaťpäťročný bývalý volejbalista, pôsobil hráčsky v Humennom a Prešove. Počas štúdia na Fakulte telesnej výchovy a športu prešiel na atletiku a venoval sa behu na 400 metrov cez prekážky, neskôr triatlonu, ktorý aj trénoval a mal svoj klub.

Po návrate do rodného Humenného ho zlanárili funkcionári VK Chemes Humenné, v klube trénoval juniorov a bol aj šéfom Centra talentovanej mládeže (CTM). Posledných päť rokov pracoval pri družstvách ženskej zložky VK Chemes Humenné, keď spolupracoval najmä s trénerkou Ladislavou Vasilcovou.

peso

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kudzej sa stal asistentom v reprezentácii