Ktoré minúty na MS najviac priali strelcom

Inkasovať v nadstavenom čase vyspelé tímy nezvyknú, my sme boli výnimkou v zápase proti Novému Zélandu, keď nás zarmútil Reid.
Inkasovať v nadstavenom čase vyspelé tímy nezvyknú, my sme boli výnimkou v zápase proti Novému Zélandu, keď nás zarmútil Reid. (Autor: ap)
Sportnet|16. júl 2010 o 00:00

Počas uplynulých majstrovstiev sveta padali dôležité góly, ale i "bežné", čo len prikrášlili výsledok. Pozreli sme sa bližšie na to, kedy - v ktorých fázach zápasu - sa najčastejšie lopta ocitla v sieti.

Rozdelili sme hrací čas na deväť úsekov - každý polčas po štyri - plus nadstavený čas. Brali sme do úvahy desaťminútové pasáže s výnimkou dvoch štvrťhodiniek na konci prvého i druhého polčasu. V základnej fáze padlo naviac gólov (brali sme do úvahy i vlastence) - 24 od 76. po 90. minútu. Naopak, najmenej boli strelci úspešní v prvej desaťminútovke (6). Vo vyraďovačke sa futbalisti najviac činili medzi 66. a 75. minútou (10 zásahov), lenivejší boli od 21. do 30. minúty (2).

Kedy odvážnejšie

Tieto čísla sú ukážkou niektorých zákonitostí, ktoré platia nielen na takomto turnaji, ale vo futbale celkovo. "To, že sa zakončovatelia rozbehli ku koncu zápasu, je pochopiteľné. Každý išiel na ihrisko s tým, aby neprehral a najprv dôraz kládol na defenzívu. Neskôr, keď niektoré mužstvo zistilo, že má navrch, tak pritlačilo a strieľalo góly," pozrel sa údaje známy expert Mikuláš Komanický. To, že v rovnakom úseku vo vyraďovačke to bolo iné, pripísal tomu, že šanca už na reparát nie je, a preto prevládala opatrnosť. Zaujímavé je, že ku koncu prvej časti a na začiatku druhej padlo dosť gólov. Je to prejav zbavenia sa oťukávania, ale aj povelu k ofenzíve. "Do zápasu každý celok vstupuje s istými taktickými predstavami. Počas prestávky tréner vie odhadnúť, ako sú na tom jeho zverenci aj súper. Pokiaľ má rival slabiny, tak sa to lepší tím okamžite snaží zúročiť." To, že poltucet zásahov sa zrodil v úvodných minútach, je tiež výsledkom poznania slabých stránok rivala. "Nemožno však zabúdať i na náhodu."

Chyby hráčov i rozhodcov

Rovnako dôležitá pre výsledky bola ostatná 15-minútovka prvého polčasu. Vtedy už boli hráči aklimatizovaní, rozdýchaní a viac si dovolili. Bližšie sme zmapovali aj úspešné pokutové kopy a vyšiel nám značný nepomer medzi prvým a druhým polčasom. Trojnásobne viac gólových pokusov z bieleho bodu bolo po zmene strán. "Je to na dlhšiu diskusiu, ale rozhodcovia sú málokedy ochotní zapískať pokutový kop v úvodných minútach. V závere sú hráči pod tlakom, stresom, a vtedy sa skôr rodia osudné zákroky. No aj arbitri sú už unavenejší, psychicky i fyzicky nielen hráči, a tiež kopia chyby," poznamenal M. Komanický. Samostatnou kapitolou boli góly v nadstavenom čase na konci diania (pár ich bolo aj v prvom polčase). "Vzhľadom na počet zápasov ich nebolo veľa, lebo tímy sú vyspelé, odolné a málokedy podľahnú tlaku. U nás napríklad v Corgoň lige je to iné, hráči sa neraz viac obávajú troch nadstavených minút než predošlých deväťdesiatich."

Fakty

Základné skupiny

76. - 90. min. – 24 gólov

31. - 45. min. - 15 gólov

46. - 55. min. - 14 gólov

21. - 30. min. - 11 gólov

11. - 20. min. - 10 gólov

66. - 75. min. - 9 gólov

56. - 65. min. - 8 gólov

1. - 10. min. - 6 gólov

nadstavený čas - 4 góly


Vyraďovacia fáza

66. - 75. min. - 10 gólov

31. - 45. min. - 7 gólov

76. - 90. min. - 5 gólov

46. – 55. min. - 4 góly

56. – 65. min. - 4 góly

11. - 20. min. - 4 góly

1. - 10. min. - 3 góly

21. – 30. min. - 2 góly

nadstavený čas - 2 góly

Penalty (počas celých MS)

Druhý polčas - 6 úspešných pokusov
Prvý polčas - dva úspešné pokusy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ktoré minúty na MS najviac priali strelcom