Keby sa Kližan neozval, nič by sa v slovenskom tenise nemenilo, vraví bratislavský šéf

Martin Kližan a šéf Bratislavského tenisového zväzu Peter Miklušičák.
Martin Kližan a šéf Bratislavského tenisového zväzu Peter Miklušičák. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|7. apr 2022 o 17:00

Peter Miklušičák podporuje Martina Kližana vo voľbe prezidenta STZ.

Ako tréner viedol Andreja Martina či Dominiku Cibulkovú. Práve Cibulková bola v roku 2012 pod jeho vedením hráčkou top 20, na Roland Garros si v tom roku dokonca zahrala vo štvrťfinále a zdolala vtedajšiu suverénnu svetovú jednotku Viktoriu Azarenkovú.

PETER MIKLUŠIČÁK sa teraz vydal na dráhu funkcionára. Po voľbách sa stal novým predsedom Bratislavského tenisového zväzu a na tlačových konferenciách sa objavuje vedľa kandidáta na post prezidenta Slovenského tenisového zväzu Martina Kližana.

Práve Miklušičák navrhol niekdajšieho 24. hráča sveta ako kandidáta do funkcie. O plánoch pre slovenský tenis, ale aj o Kližanovi hovorí v rozhovore pre Sportnet.

Prečo potrebuje slovenský tenis zmenu?

Slovenský tenis dlhodobo nevykazuje také výsledky, ako kedysi pred pätnástimi či dvadsiatimi rokmi. Systém prípravy a fungovania klubov a trénovania hráčov sa dosť zmenil oproti pôvodnému systému, ktorý tu bol dlho nastavený. Vidíme, že každým rokom máme menej hráčov v rebríčkoch – slovenských aj svetových.

Predstavili ste zmeny, ktoré by ste chceli uskutočniť. Viete povedať, kde by sa mal slovenský tenis pod vašim vedením nachádzať o desať rokov?

Chceli by sme vrátiť čísla hráčov v top 100 na hodnoty spred asi desiatich či pätnástich rokov. Vtedy sme v stovke mali aj päť až sedem hráčov. Pokiaľ hovoríme o najbližších štyroch rokoch - chceme zaviesť naspäť regionálne centrá, aby mali hráči v nich prípravu na dobrej úrovni. Samozrejme, v týchto centrách by boli hráči, ktorí spĺňajú nejaké kvalitatívne kritériá.

Hovoríte aj o snahe dostať na Slovensko viac turnajov. Je možné, aby bol na Slovensku WTA alebo ATP turnaj?

Reálne to je, záleží to od sponzorov a finančných možností. Veľmi by nášmu tenisu prospelo, keby sa tu objavil jeden turnaj hlavného okruhu. Mal by to byť určite cieľ, aby sme mali jeden takýto turnaj.

Kde by sa mohol taký turnaj organizovať?

Napríklad v bratislavskom NTC. Ale dobré zázemie majú aj Trnava a Púchov.

Martin Kližan a Peter Miklušičák s reprezentantom Igorom Zelenayom, ktorý bol kandidátom do oblastných štruktúr STZ.
Martin Kližan a Peter Miklušičák s reprezentantom Igorom Zelenayom, ktorý bol kandidátom do oblastných štruktúr STZ. (Autor: TASR)

V prípade volebného úspechu chcete zastaviť niektoré zväzové projekty. Ktoré by to boli?

To je trocha dezinformácia zo strany súčasného vedenia STZ. Určite nechceme zastaviť žiadne prínosné projekty. V prípade košického NTC nechceme zastaviť jeho vybudovanie, ale zmeniť kritériá. Idú tam veľké peniaze a kluby tým trpia. Ide teda skôr o prenastavenie financovania.

Rád by som podotkol, že by sme určite nechceli vymeniť kompletne všetkých ľudí v STZ. Napríklad na sekretariáte je 22 ľudí, ktorí normálne fungujú. Rozprávame sa o niektorých manažéroch, ktorí ovplyvňujú fungovanie STZ.

Ide teda len o obmenu na manažérskych pozíciách. Momentálne všetko fungovanie ovplyvňuje iba jedna osoba.

Hovoríte zrejme o generálnom sekretárovi Igorovi Moškovi, ktorého ste nazvali diktátorom. Prečo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Keby sa Kližan neozval, nič by sa v slovenskom tenise nemenilo, vraví bratislavský šéf