Študuje, vo všetkom chce byť perfektná a nemá limity. Wimbledon má novú hviezdu

Emma Raducanuová hrá Wimbledon 2021.
Emma Raducanuová hrá Wimbledon 2021. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. júl 2021 o 12:35

Britka Emma Raducanouvá zažíva skvelú premiéru vo Wimbledone.

BRATISLAVA. Stretnú sa Rumun, Číňanka, Kanaďan a Brit... Nie je to začiatok vtipu, ale stručný zoznam najdôležitejších krajín pre novú hviezdu Wimbledonu.

Jej otec je totiž Rumun, mama Číňanka, narodila sa v kanadskom Toronte a jej rodina sa do Británie, ktorú dnes reprezentuje, presťahovala, keď mala dva roky.

Meno Emma Raducanuová zrejme pred Wimbledonom nehovorilo veľa ani tenisovým fanúšikom, ktorí pravidelne sledujú dianie na okruhu. Hrá iba svoj druhý turnaj na hlavnom okruhu. Ten prvý odohrala iba pred niekoľkými týždňami v Nottinghame.

Svoju prvú výhru dosiahla vo Wimbledone. Na oboch turnajoch štartovala na voľnú kartu od organizátorov.

Osemnásťročná tenistka totiž nemá postavenie v rebríčku na to, aby mohla štartovať v hlavnej súťaži alebo aspoň v kvalifikácii týchto turnajov. Je 338. hráčkou sveta. 

Vo Wimbledone už zdolala súperky v rebríčku postavené vyššie o takmer 200 i takmer 300 miest. Najviac zaujalo jej víťazstvo nad Rumunkou Soranou Cirsteovou. Tá je 45. hráčkou sveta a zdalo sa, že si v Londýne ide po skvelý výsledok. Vyradila bývalú svetovú jednotku Victoriu Azarenkovú.

No v treťom kole prehrala práve s Raducanuovou 3:6, 5:7.

Publikum si ju obľúbilo

Osemnásťročná domáca tenistka je tak v osemfinále. Je najmladšou Britkou v histórii, ktorá sa vo Wimbledone dostala takto ďaleko.

"Nevedela som si predstaviť, ako budem reagovať, keby som náhodou tento zápas vyhrala. A potom sa to zrazu stalo a teraz nemám slov," hovorila po výhre nad skúsenou Cirsteovou.

"Keď som si balila veci na Wimbledon, rodičia mi hovorili, že si beriem príliš veľa súprav na zápasy. A teraz mám pocit, že budem musieť vyhľadať práčovňu. Verím, že v hoteli ponúkajú túto možnosť," smiala sa. 

"Je to najväčší kurt, na ktorom som kedy hrala. Myslím, že som to zvládla na začiatku skvele. Udržala som nervy na uzde," priznala.

Raducanuová ani nepôsobí ako tínedžerka, ktorá by hrala svoje prvé zápasy na hlavnom okruhu. Pri rozhovoroch pôsobí uvoľnene, smeje sa a britské publikum si ju okamžite obľúbilo.

Na instagrame navyše počas Wimbledonu nabrala asi 30-tisíc fanúšikov. 

"Cítim sa tu ako na dovolenke, chcem tu zostať čo najdlhšie. Myslím, že mi veľmi pomáha hranie pred divákmi. Veľmi ma podporujú a mne to pomáha," hovorila Raducanuová.

"Všetci o Emme už nejaký čas hovorili. Je veľmi zaujatá sama sebou, má vysoké štandardy. Nie je to len o vyhrávaní, je to aj o tom, ako triafa loptičku, ako sa pohybuje po kurte, ako pracuje mimo neho," hovoril Andrew Castle, bývalý tenista a komentátor BBC pre The Guardian.

"Je tu niekto, kto má pocit, že musí ísť vyššie a ide si za tým? Áno, je to ona," dodal.

Je ako Li Na a Halepová

"Je to úžasné vidieť jej ďalšiu výhru. Do všetkého, čo robí, ide naplno. Úžasné pre Britániu, úžasné pre tenis. Teším sa na sledovanie jej progresu," napísala na twitter bývalá svetová jednotka Billie Jean Kingová.

"Neexistujú pre ňu žiadne hranice," hovoril o Raducanuovej jej tréner Nigel Sears pre Daily Mail. Ten je svokrom dvojnásobného víťaza Wimbledonu Andyho Murrayho.

"Je ambiciózna a myslí vo veľkom. Toto sa mi na nej zapáčilo už keď som ju po prvý raz videl. Má rada pódium a ide si za tým," dodal.

"Má úžasné nastavenie mysle, skvele sa hýbe a je veľmi silná. Zrodila sa hviezda. Jej idolom je Li Na, majú takmer rovnaký forhend. Už teraz je skvelá a bude sa ešte zlepšovať," hodnotil expert televíznej stanice Eurosport a bývalý tenista Mats Wilander.

Jej druhým veľkým idolom je víťazka Wimbledonu spred dvoch rokov Simona Halepová. "Myslím, že mi veľmi pomáha, akú majú obe mentalitu," hovorila Raducanuová.

"Bekhend triafa presne ako niekto, kto obdivuje Na Li a Simonu Halepovú," píše oficiálny web WTA.

Trénovala s Vondroušovou, potom ju zdolala

Raducanuová nemá za sebou prevratnú juniorskú kariéru. Najvyššie bola na 20. mieste juniorského rebríčka. V týchto časoch ju trápili viaceré zrania. Navyše len pred niekoľkými týždňami ukončila štúdium.

Je o rok mladšia ako súčasná členka top 10 a víťazka Roland Garros 2020 Iga Swiateková. Raducanuová ju dobre pozná z juniorských čias. 

"Je to trocha frustrujúce, keď vidíte hráčky, s ktorými ste vyrastali, čo všetko dosahujú. Keď vidím, ako si počínajú, hovorila som si: Kiežby som tiež mala tú možnosť. Možno by sa mi tiež darilo," priznala.

"Keď dostanem príležitosť, ako som dostala tento týždeň, snažím sa z toho čo najviac vyťažiť," dodala.

Pred turnajom trénovala s českou bývalou finalistkou Roland Garros Markétou Vondroušovou. Potom ju vo Wimbledone zdolala.

"Bolo to úžasné, bol to pre mňa dôležitý bod. Hovorila som si, že na takomto leveli musím byť pri tréningu aj ja. Tiež musím mať takú intenzitu, ak chcem dosiahnuť veľké veci," vysvetľovala Raducanuová.

Mladá tenistka navyše iba nedávno ukončila štúdium na strednej škole. Z matematiky i ekonomiky dostala hodnotenie A.

"Moji rodičia si o mne myslia, že som blázon, ale ja sa s ničím iným ako s hodnotením A neuspokojím," hovorila.

Raducanuová sa v boji o wimbledonské štvrťfinále stretne s Austrálčankou Ajlou Tomljanovičovou. Bez ohľadu na výsledok tohto zápasu sa Britka posunie o viac ako 150 miest nahor. Už teraz má garantované 175. miesto v rebríčku WTA. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Študuje, vo všetkom chce byť perfektná a nemá limity. Wimbledon má novú hviezdu