Nepadá dážď, ale padajú hráči. Wimbledon je pod paľbou kritiky

Serena Williamsová a jej pád počas Wimbledonu 2021.
Serena Williamsová a jej pád počas Wimbledonu 2021. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|1. júl 2021 o 00:40

Väčšina hráčov sa vyjadrovala k situácii kriticky.

LONDÝN, BRATISLAVA. Serena Williamsová plakala, nemohla hrať. Ťažko vstávala z kurtu, pomáhal jej empajrový rozhodca. Americká tenistka sa takmer nikdy nevzdáva, tentokrát však nemohla pokračovať.

Z Wimbledonu nikdy predtým v prvom kole nevypadla. Celkovo to bolo iba po druhý raz v jej kariére, čo skončila v prvom kole grandslamového turnaja. V siedmom geme prvého setu musela skrečovať súboj Bieloruske Aliaksandre Sasnovičovej.

Mala šancu získať 24. grandslamový titul. O možnosť však prišla veľmi rýchlo.

Počas zápasu nešťastne spadla, čo rozprúdilo debatu o kvalite kurtov na Wimbledone. 

S pošmyknutiami mali tento rok problémy viacerí tenisti. Z podobných dôvodov skrečoval v prvom kole Rogerovi Federerovi Francúz Adrian Mannarino. Iba zopár minút pred Williamsovou.

Veľa pršalo

Kritiku po svojom zápase prvého kola proti Francúzovi Ugovi Hubertovi predniesol Nick Kyrgios. Austrálčan vyhral v piatich setoch. 

"Malo by to byť rýchle, je to predsa trávnatý tenis," hovoril o kvalite trávnatého povrchu. "Toto už ani nie je tráva, je to pomalé. Pomalé. Skúste to zavlažiť. Skúste z toho spraviť opäť trávu," dodal.

Kritika len od Kyrgiosa ešte nebýva vždy dôvodom na väčšie debaty. Austrálčan je známy búrlivák. Jeho vyjadrenia nie vždy odrážajú názory väčšej časti hráčov. 

Nick Kyrgios a jeho pád počas Wimbledonu 2021.
Nick Kyrgios a jeho pád počas Wimbledonu 2021. (Autor: TASR/AP)

Teraz je však len jedným z mnohých kritikov. Viacero hráčov i novinárov si všimlo, že tohtoročný Wimbledon je v znamení pádov a hovorí sa najmä o kvalite a pripravenosti kurtov.

Najväčším problémom sa zdá byť Centrálny kurt. Na ňom sa môže hrať v prípade akéhokoľvek počasia, keďže má zaťahovaciu strechu. 

Problémom podľa organizátorov môže byť, že tohtoročný Wimbledon poznačili mnohé dažďové prehánky.

"Príprava trávnatého kurtu bola rovnaká ako po iné roky," hovoria v stanovisku organizátori a ďalej vysvetľujú. 

"Prvé dva dni boli najdaždivejšie za posledných desať rokov. Prinútilo nás to, aby boli strechy nad Centrálnym kurtom a Kurtom číslo 1 dlho zatvorené."

Aby sa za nepriaznivého počasia mohlo odohrať aspoň zopár zápasov, na dvoch dvorcoch so strechou sa hralo prakticky neustále.

"Kurty sa budú s každý ďalším zápasom spevňovať," dodali organizátori.

Nepadal dážď, padali hráči

Novinár z New York Times Ben Rothenberg na twitter napísal, že po skreči Adriana Mannarina zisťoval u organizátorov, či budú robiť nejaké špeciálne kontroly. Bolo to krátko predtým, ako musela odstúpiť Serena Williamsová.

Odpovedali mu, že nie. "Ale empajroví rozhodcovia pred zápasom rutinne skontrolujú kurt, či je vhodný, aby sa na ňom hralo," dodali podľa Rothenberga v stanovisku.

Ashleigh Bartyová spadla počas Wimbledonu 2021.
Ashleigh Bartyová spadla počas Wimbledonu 2021. (Autor: SITA/AP)

"Aj keď dážď dovnútra kurtu nepadal, hráči na ňom padali," písal neskôr Rothenberg pre New York Times.

"Vidíme veľký rozdiel medzi tým, kde je na kurte tráva a hlina. Musíte byť veľmi opatrný," hodnotil v štúdiu Eurosportu kvalitu kurtov bývalý tenista Mats Wilander.

Federer tiež kritizoval

Súperka Sereny Williamsovej Aliaksandra Sasnovičová priznala, že niektoré údery pre klzkosť kurtu nemohla hrať ako zvyčajne.

"Hrozné pre Serenu. Centrálny kurt je príliš klzký. Nie je jednoduché sa tam hýbať," písal neskôr na twitter aj Andy Murray.

Andy Murray a jeho pád vo Wimbledone 2021.
Andy Murray a jeho pád vo Wimbledone 2021. (Autor: SITA/AP)

Federera sa počas tlačovej konferencie spýtali na pád Sereny Williamsovej. "To je hrozné, dva zápasy po sebe a stane sa to práve Serene," zhodnotil Federer.

"Cítim, že ten kurt je klzkejší, najmä pod strechou. Spravíte jeden zlý pohyb a ste na zemi,. Musíte si dávať veľký pozor," dodal Švajčiar.

Adrian Mannarino spadol počas zápasu s Rogerom Federerom a skrečoval zápas vo Wimbledone 2021.
Adrian Mannarino spadol počas zápasu s Rogerom Federerom a skrečoval zápas vo Wimbledone 2021. (Autor: SITA/AP)

Aj jeho súper Mannarino, ktorý musel skrečovať, hovoril o kvalite kurtov.

"Spadol som, bolo veľmi klzko. Počul som prasknutie a vedel som, že nebudem môcť nič viac spraviť," hovoril po zápase.

"Nie som zvyknutý hrať na Centrálnom kurte tak často, nemal som šancu príliš trénovať, ale kurt sa mi zdal naozaj klzký," dodal.

Djokovič sa nesťažuje

Sedemnásťročná Cori Gauffová sledovala zápas Sereny Williamsovej vo fitness centre.

"Musela som sa otočiť, príliš ma to rozladilo. Serena je dôvod, prečo som začala hrať. Je ťažké vidieť ju zranenú," priznala mladá tenistka.

Cori Gauffová spadla počas Wimbledonu 2021.
Cori Gauffová spadla počas Wimbledonu 2021. (Autor: TASR/AP)

Jedným z mála hráčov, ktorí kvalitu kurtov vyslovene nekritizoval, bol obhajca titulu a svetová jednotka Novak Djokovič. Aj on zažil niekoľko pádov.

"Úprimne povedané, nepamätám si toľkoto pádov na tráve," povedal po zápase prvého kola.

Po druhom kole však už hovoril trochu inak. "Nemyslím si, že by som musel byť prehnane opatrný. Moja hra je aj o kĺzaní. Robím to aj na tráve. Musím sa jednoducho adaptovať na tento povrch," vravel Djokovič.

Novak Djokovič taktiež spadol počas Wimbledonu 2021.
Novak Djokovič taktiež spadol počas Wimbledonu 2021. (Autor: TASR/AP)

Jeho hra je skutočne plná rôznych, často až neuveriteľných, kĺzavých pohybov. Ako jeden z mála však problém nepripisuje kvalite kurtov.

Serena Williamsová nemala po zápase tlačovú konferenciu. Neskôr sa vyjadrila na sociálnej sieti, kvalitu kurtu však nekomentovala.

"Láme mi to srdce, že som musela skrečovať pre zranenie pravej nohy. Moja láska a vďačnosť smerujú k fanúšikom a tímu, vďaka ktorým mi pôsobenie na kurte dávalo taký zmysel," napísala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nepadá dážď, ale padajú hráči. Wimbledon je pod paľbou kritiky