Krutý žreb: Cibulková s Rybárikovou v 1. kole Australian Open

Daniela Hantuchová.
Daniela Hantuchová. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. jan 2012 o 06:46

V hlavnej súťaži naprvom grandslamovom turnaji sú vo dvojhre štyria slovenskí tenisti. V kvalifikácii ešte bojuje Lukáš Lacko.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME o 13:42.

MELBOURNE. Piaty raz sa slovenská tenistka stretne s krajankou na grandslamovom turnaji. Vyviedol to včera žreb stého ročníka majstrovstiev Austrálie v Melbourne.

Dominika Cibulková narazí na Magdalénu Rybárikovú v 1. kole iba pár mesiacov po prvom vzájomnom súboji v Tokiu, kde vyhrala favorizovaná Cibulková v troch setoch.

„Sme len tri a už sa takto často stretávame,“ povedala nám včera Cibulková. „Hovorí sa, že zápasy krajaniek sú nepríjemné, ale nedá sa nič robiť, treba hrať. Už sa neviem dočkať turnaja.“

info
Doterajšie grandslamové súboje slovenských tenistiek:

US Open 1993 1. kolo Habšudová - Zrubáková 2:6, 6:3, 6:2

Roland Garros 2001 1. kolo Husárová - Cervanová 6:2, 6:4

US Open 2001 1. kolo Husárová - Cervanová 7:6, 6:4

Wimbledon 2002 2. kolo Hantuchová - Suchá 6:2, 4:6, 6:3

Na margo tesných prehrier v Brisbane a Sydney po jasnom vedení (s Hantuchovou 6:2 a 2:0, s Wozniackou 4:0 v treťom sete) zverenka Željka Krajana odvetila: „Mrzí ma to, ale je dôležité, že som hrala dobre a mám formu, už len aby sa to ukázalo na Australian Open.“

Pochopiteľne, ako mnohé iné hráčky, ani 17. nasadená Bratislavčanka ešte nechcela predčasne hovoriť o možnom súboji so Serenou Williamsovou, čo naznačuje počítačové postavenie. Veľké turnaje majú svoje pravidlá a príbehy.

Rybárikovej tréner Martin Hromec si len povzdychol: „Čo môžem povedať. Zasa jeden ťažký žreb. Dominiku veľmi dobre poznáme, v Tokiu to bolo tesné, treba sa pripraviť a pokúsiť vyhrať. Úvod sezóny nám nevyšiel, Magda má na viac než prehru v 1. kole v Aucklande a vyradenie v kvalifikácii v Hobarte. Aj potenciál má vyšší než iba 70. miesto v rebríčku. Verím, že sa tento rok vydarí.“

Rybárikovú v Melbourne zastavili doteraz vždy nasadené favoritky z republík bývalého Sovietskeho zväzu – Zvonariovová, Safinová a Kanepiová.

Hantuchovú môže čakať obhajkyňa

Hantuchová si na meno súperky z kvalifikácie musí počkať do dnešného večera. Aj v jej prípade podľa počítačového postavenia hrozí 3. kolo s bývalou šampiónkou a obhajkyňou Kim Clijstersovou.

Hantuchovej taliansky tréner Claudio Pistolesi o tom nechce ani počuť: „Viem, že hráme 1. kolo. Ešte nie sme v ani v druhom. Niekedy stačí dobre rozohratá, z troch víťazstiev v kvalifikácii nabudená hráčka a hneď nastanú ťažkosti. Grandslamové teórie sú zradné. Daniela dosiahla dobré výsledky a predviedla pekné výkony až do finále v Brisbane a štvrťfinále v Sydney. Tie kruté prehry s Kanepiovou a Kvitovou sú nepríjemné, ale treba oceniť aj súperky. Nezachytila tam úvody, nedržala ich nízko a ďaleko, ale pozitívny bol aspoň obrat proti Kvitovej v druhom sete z 0:3 na 4:3.“

Z mužov istý len Beck

Jediným Slovákom v hlavnej súťaži mužov je zatiaľ Karol Beck, ktorému žreb prisúdil Francúza Benneteaua.

Ani Beck nemá za sebou dobrý úvod sezóny, keď v Chennai vypadol v 1. kole a v Sydney sa nekvalifikoval. S Francúzom sa ešte nestretol.

„Nie je to síce ľahký súper, no mohol byť aj horší. Pokúsim sa postúpiť. Benneteau mal vlani výborný záver sezóny a teraz je už vo finále v Sydney, takže si musím dať pozor. Je ťažké sa vrátiť do päťdesiatky, konkurencia čoraz silnejšia, objavujú sa mladší, ale chcel by som ostať v prvej stovke ešte nejaké dve-tri sezóny,“ hovoril Beck.

Šancu hrať v hlavnej súťaži má z našich ešte Lukáš Lacko, ktorý včera vyprášil v 2. kole kvalifikácie Slovinca Bedeneho 6:2, 6:0 a dnes nadránom o 2.30 SEČ nastúpil vo finále kvalifikácie proti Ukrajincovi Sergejovi Bubkovi mladšiemu.

ico

Výsledok piatkového žrebu súperov slovenských tenistov v 1. kole Australian Open (16. - 29. januára):

Dvojhra mužov - 1. kolo:

Karol Beck (SR) - Julien Benneteau (Fr.) / bilancia: 0:0

Dvojhra žien - 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR-17) - Magdaléna Rybáriková (SR) / bilancia: 1:0

Daniela Hantuchová (SR-20) - kvalifikantka

Možní súperi na 2. kolo:

Beck - Gilles Simon (Fr.-12) alebo kvalifikant

Cibulková alebo Rybáriková - Rebecca Marinová (Kan.) alebo Gréta Arnová (Maď.)

Hantuchová - Arantxa Rusová (Hol.) alebo Lesia Curenková (Ukr.)

SITA

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Krutý žreb: Cibulková s Rybárikovou v 1. kole Australian Open