Má sedemnásť, nechá si poradiť a vyžaruje z neho pokoj. Triumf mladého Slováka je len začiatok

Adam Hagara so svojou sestrou Alexandrou na JGP v Linzi.
Adam Hagara so svojou sestrou Alexandrou na JGP v Linzi. (Autor: Judith Dombrowski)
Titanilla Bőd|3. sep 2023 o 07:30

Adam Hagara sa pripravuje v domácich podmienkach.

LINZ, BRATISLAVA. Najprv mu núkali maličkú vlajku. Potom mu niekto podal väčšiu, no bola to vlajka jeho fanklubu a bolo na ňom napísané aj jeho meno.

Napokon mu priniesla organizátorka slovenskú vlajku adekvátnych rozmerov.

Adamovi Hagarovi však i tak chvíľu trvalo, kým našiel spôsob, ako s ňou správne pózovať.

17-ročný krasokorčuliar si však na tieto situácie pravdepodobne zvykne. Má všetky predpoklady na to, aby fotenie s medailou a vlajkou nebolo preňho jednorázová záležitosť.

Na juniorskej Grand Prix v Linzi dosiahol Hagara historické víťazstvo – v tejto prestížnej sérii nikdy predtým netriumfoval slovenský pretekár.

Z článku sa dozviete:

  • Akú má hodnotu výsledok slovenského krasokorčuliara?
  • S ktorým renomovaným zahraničným trénerom Hagara spolupracoval?
  • V čom sa najviac zlepšil v porovnaní s minulou sezónou?
  • Ako hodnotí jeho potenciál šéf slovenského zväzu Jozef Beständig?

Žiadna náhoda

17-ročný študent z Bolerázu bol prvý už po krátkom programe a suverénny výkon podal aj vo voľnej jazde. Zvíťazil presvedčivo, s takmer deväťbodovým náskokom.

„Lepší štart do novej sezóny si Adam ani nemohol priať. Oceňujem najmä to, že to nie je výsledkom náhody, ale poctivej práce,“ uviedol pre Sportnet šéf Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Hagara v Rakúsku predviedol dva technicky veľmi silné programy, síce bez štvoritého skoku, no dovedna s tromi trojitými axlami a dvoma kombináciami dvoch trojitých skokov. Svoje osobné maximum si zlepšil v krátkom programe i vo voľnej jazde.

Jeho celkový bodový zisk 220,33 bodov by na posledných majstrovstvách Európy stačil na ôsme miesto.

„Bol som neskutočne nervózny, ale predstavil som si, že je to ako na tréningu a maximálne som si to užíval,“ povedal Hagara bezprostredne po pretekoch.

Nervozitu však dokázal skryť ako profesionál.

„Vyžaruje z neho pokoj a sebaistota,“ vravel o ňom komentátor priameho prenosu Medzinárodnej korčuliarskej únie Ted Barton.

Hagara nastúpil na ľad vo voľnej jazde ako posledný, keďže bol priebežným lídrom.

„Musel čakať až do samého konca pretekov, no tlak zvládol s obdivuhodnou vyrovnanosťou,“ poznamenal druhý komentátor Mark Hanretty.

„Cítiť z neho všetky tie skúsenosti, pozitívne i negatívne, čím si prešiel a vďaka čomu si mohol povedať: mám na to a viem, ako na to,“ doplnil Barton. 

Rozdiel sa zmenšuje

Pre Hagaru je to tretia sezóna v seriáli JGP, no cenné skúsenosti získal už aj na seniorských podujatiach.

Napriek mladému veku štartoval už na dvoch majstrovstvách Európy i na dvoch svetových šampionátoch medzi dospelými.

Na európskom šampionáte v roku 2022 ostal Hagara tesne pred bránami voľných jázd a skončil na 25. mieste, v januári tohto roku obsadil na ME vo fínskom Espoo 18. miesto.

Pred rokom bol na majstrovstvách sveta 26., v tomto roku sa mu podarilo kvalifikovať do voľných jázd a skončil na 23. mieste.

Má dar, že je veľmi konzistentný, na vrcholných podujatiach zajazdí takmer vždy bez zaváhania.

Spolieha sa na solídnu techniku skokov a postupne sa zlepšuje aj v ostatných aspektoch krasokorčuľovania.

„Adam naozaj pracuje na tých oblastiach, v ktorých zaostáva za konkurenciou. Stále ešte zaostáva, ale ten rozdiel sa zmenšuje. Je podstatné, že počúva, nechá si poradiť od rozhodcov i od vedenia zväzu a zlepšuje sa nielen v technickej stránke, ale aj v komponentoch,“ poznamenal Jozef Beständig. 

Zahraničná spolupráca

Šéf zväzu avizoval už na tohtoročných majstrovstvách Európy vo fínskom Espoo, že Hagarovi by prospela spolupráca so zahraničným choreografom a rozprával sa o tom aj s jeho hlavným trénerom Vladimírom Dvojnikovom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Má sedemnásť, nechá si poradiť a vyžaruje z neho pokoj. Triumf mladého Slováka je len začiatok