Kráľovské zlato získal historicky prvý Kanaďan

TASR|7. feb 2009 o 14:03

Kanaďan John Kucera získal v sobotu vo Val d'Isere zlatú medailu v zjazde na MS v alpských lyžiarskych disciplínach. Dvadsaťštyriročný ...

VAL D'ISERE. Kanaďan John Kucera získal v sobotu vo Val d'Isere zlatú medailu v zjazde na MS v alpských lyžiarskych disciplínach. Dvadsaťštyriročný pretekár sa stal prvý reprezentantom krajiny javorového listu na tróne "kráľovskej" disciplíny.

Zbytočnou chybou v strednej pasáži prišiel o dvojitý "kĺzavý" triumf čerstvý šampión v super-G Didier Cuche (+0,04), Švajčiar mal skvelé prvé dva medzičasy, potom klesol a napokon zachraňoval striebro. Bronz získal ďalší Švajčiar Carlo Janka (+0,17 s).

Preteky nevyšli Rakúšanom, ich česť zachránil 6. miestom starnúci Hermann Maier, Klaus Kröll bol na konci desiatky, Christoph Gruber vypadol a Michael Walchhofer mal dvanásty čas. Bývalého majstra sveta však vyviezli vrtuľníkom opäť na štart po uznanom proteste najmocnejšej zjazdárskej výpravy.

Pred štartom Walchhofera šéf pretekov Günter Hujara pre rastúcu hmlu signalizoval prerušenie, ale štartový komisár pustil pretekára na trať. Jury to uznala ako porušenie regúl a dala Rakúšanovi možnosť jazdu zopakovať. Na trať sa s číslom 21 vybral opakovane pred posledným 38. štartujúcim a prvé dva medzičasy mu predpovedali medailu, na treťom mal ešte na ňu šancu, ale v závere bolo badať, že je vyčerpaný a polepšil si tak iba na 9. priečku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kráľovské zlato získal historicky prvý Kanaďan