Kráľom svahov je Iceman. Tichý Carlo

Carlo Janka sa tešil z celkového  prvenstva vo Svetovom pohári.
Carlo Janka sa tešil z celkového prvenstva vo Svetovom pohári. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|12. mar 2010 o 19:00

Svetový pohár alpských lyžiarov vyhrali Švajčiar Carlo Janka a Američanka Lindsey Vonnová.

Olympijská sezóna je čas, keď mladí a svieži pretekári majú extra motiváciu ukázať svoj talent. Carlo Janka dosiahol v jednej sezóne úplne všetko - olympijské zlato, Svetový pohár a uznanie súperov.

BRATISLAVA. „Je mladý a jazdí vskutku rýchlo. Nie je taký bojovný ako bol Hermann Maier, ale vie toho viac. A najmä nerobí chyby. To sa tak často nevidí. Má na to, aby víťazil v priebehu celej sezóny," s uznaním vravel o Carlovi Jankovi pre agentúru AP Nór Aksel Lund Svindal v decembri v americkom stredisku Bever Creek.

Včera v Garmisch Partenkirchene sa tento mladý talent, Carlo Janka, stal víťazom Svetového pohára.

Po víťazstve vo svojej najsilnejšej disciplíne obrovskom slalome má pred druhým Rakúšanom Raichom nedostižný 106­bodový náskok. V dnešnom slalome ho môže Raich len znížiť. Janka v slalome neštartuje.

„Tretí. Štvrtý. Piaty. Šiesty," odrátavali včera komentátori rakúskej stanice ORF postupný prepad Raicha v pretekoch. Na to, aby mal aspoň teoretickú šancu a ostal v boji o Veľký krištáľový glóbus, musel byť najhoršie šiesty. Bol ešte o dve miesta nižšie.

Môže byť Federerom lyžovania

„Bravo," gratuloval svojmu súperovi k celkovému prvenstvu. „Carlo si veľký glóbus zaslúžil. Počas celej sezóny jazdil výborne. Ja som vyhral iba jedny preteky, a to je príliš málo," uznal Raich.

Tridsaťdvaročný Rakúšan, ktorý je silnejší v točivých disciplínach, skončil vo Svetovom pohári na druhom mieste piatykrát. Vyhral iba v roku 2006.

Dvadsaťtriročný Švajčiar začal sezónu ako málo známy pretekár. I keď už mal titul majstra sveta i dve víťazstvá vo Svetovom pohári.

Svet šokoval v decembri v Amerike tromi víťazstvami za tri dni. V minulosti to dokázali takto expresne rýchlo len takí velikáni ako Hermann Maier či Jean Claude Killy.

Súperi i legendy si ho začali viac všímať, vychvaľovali jeho dravosť, precízny štýl. „Chcel by som sa v čase vrátiť o desať rokov späť a mať jeho talent," tvrdil 35­ročný Didier Cuche.

„Z hľadiska talentu a perspektívy môže byť Carlo lyžiarskym Federerom," vravel jeho krajan Pirmin Zurbriggen, lyžiarska legenda. „Vyzerá to veľmi prosto, ako vykrajuje oblúky," vravel pre agentúru AP švajčiarsky tréner Sepp Brunner.

Janka ostal napriek všetkým poklonám pokorný. Má takú povahu. Pre tichú povahu a malé prejavovanie emócií si získal prezývku Iceman, Ľadový muž. Žiadne prvenstvo neprežíva tak emotívne.

Po zisku Veľkého krištáľového glóbusu sa neubránil radosti, ale opäť bol v oslavách striedmy. Po dojazde do cieľa neskákal, nevýskal. Len ležal na snehu a smial sa.

„Je to neuveriteľné. Vyhral som Svetový pohár už vo veku 23 rokov. Nečakal som, že budem bojovať o celkové prvenstvo, pretože som bol dlho chorý. Mám všetko, o čom môže lyžiar snívať - som majstrom sveta, olympijským víťazom aj celkovým víťazom Svetového pohára," cituje Janku agentúra Reuters.

Tretí triumf Vonnovej

Medzi ženami vyhrala tretí raz v rade najväčšia favoritka - Američanka Lindsey Vonnová. Poradie svetového pohára viedla s veľkým náskokom od začiatku ročníka.

„Táto sezóna bola pre mňa ako jeden veľký sen, ktorý som dosnívala až do konca. Musela som však ísť na plný plyn, lebo Maria ma k tomu prinútila. Je to veľká bojovníčka, ktorá dokáže zabodovať vo všetkých piatich disciplínach, a tak som musela byť pozorná a koncentrovaná až do konca," hovorila Vonnová, ktorá získala aj malé glóbusy za triumf v zjazde, super G a superkombinácii.

Sympatická Američanka sa zapísala do histórie aj ako druhá žena, ktorá vybojovala tri veľké glóbusy v troch rokoch za sebou. Pred ňou sa to podarilo iba Rakúšanke Petre Kronbergerovej v rokoch 1990 - 1992.

Celkovo má Vonnová v 25 rokoch na konte už 33 víťazstiev.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kráľom svahov je Iceman. Tichý Carlo