Kostarika vyhrala takzvanú skupinu smrti, Hodgson prechválil Angličanov

Fanúšik Kostariky.
Fanúšik Kostariky. (Autor: SITA/AP)
SITA|24. jún 2014 o 22:47

Kostaričania si víťazstvom v skupine splnili sen. Neprehrali s ani jedným bývalým majstrom sveta.

BELO HORIZONTE. Absolútna senzácia sa podarila futbalistom Kostariky na XX. majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii.

Zverenci kolumbijského trénera Jorgeho Luisa Pinta nielen postúpili do osemfinále, ale so siedmimi bodmi na konte vyhrali základnú D-skupinu. Ich súpermi pritom boli bez výnimky favorizované krajiny, ktoré už v minulosti získali tituly svetového šampióna Taliansko, Uruguaj a Anglicko.

Aj útočili

"Pred šampionátom mnohí tvrdili, že sa zavrieme v defenzíve a budeme len brániť. Dokázali sme im, že sa mýlili a predviedli sme sa aj v ofenzíve a z toho som veľmi šťastný. Napokon sa ukázalo, že táto naša skupina nebola skupinou smrti, ako ju označovali pred MS, aspoň nie pre nás," poznamenal Jorge Luis Pinto.

Kostarika sa zatiaľ len raz dostala zo skupinovej fázy, na MS 1990 ju v osemfinále vyradilo Československo. Súčasný tím už vyrovnal tento úspech a teraz myslí na pokorenie historického maxima.

Hodgson: Defenzívna štvorica hrala fantasticky

Minimálnou útechou pre priaznivcov Anglicka je skutočnosť, že Wayne Rooney a spol. odvrátili absolútnu blamáž ziskom aspoň jediného bodu.

Nikdy v histórii sa nestalo, aby kolíska futbalu odišla zo svetového šampionátu bez bodového zisku. Napriek tomu, účinkovanie v Brazílii je pre Angličanov najhoršie na MS od roku 1958, keď naposledy nepostúpili do druhej fázy turnaja.

"Tím, ktorý zdolal Taliansko aj Uruguaj a vyhral skupinu, sme k ničomu nepustili. S výkonmi mladých hráčov, ktorým som dal príležitosť, som spokojný. Aj defenzívna štvorica hrala fantasticky. S výnimkou úvodných 10 či 12 minút sme v stretnutí dominovali. Žiaľ, nepodarilo sa nám využiť šance. Keby sme premenili aspoň pár z nich, bolo by z toho pohodlné víťazstvo," povedal tréner Anglicka Roy Hodgson.

Kostarika nastúpi v osemfinále proti druhému tímu C-skupiny, tento duel je na programe v nedeľu 29. júna o 22.00 h SELČ v Recife.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kostarika vyhrala takzvanú skupinu smrti, Hodgson prechválil Angličanov