Košickí hádzanári začali prípravu, katastrofu odvrátili

Sportnet|6. aug 2014 o 10:25

V 1. MHK Košice odvrátili katastrofický scenár, mužská hádzaná v metropole východu pokračuje.

Ani košickej hádzanej neostáva nič iné, len sa naučiť žiť s tým, čo dusí nielen šport, ale v podstate celú spoločnosť - kde nájsť peniaze na prežitie, aby klub fungoval aspoň v akých-takých dôstojných podmienkach aj v novej sezóne.

Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Košická hádzaná, presnejšie mužská zložka 1. MHK, nebola pred niekoľkými dňami ďaleko od bankrotu.

Klub nemal peniaze na to, aby garantoval bezproblémové účinkovanie A-tímu v extralige.

Jeho prezident Martin Farkašovský minulý týždeň avizoval, že pokiaľ nebudú vyrovnané resty voči hráčom a zamestnancom klubu z minulej sezóny, a aspoň čiastočne naplnený rozpočet na nadchádzajúci ročník extraligy, príprava na novú sezónu sa nezačne.

S optimistickejším dovetkom, že vedenie klubu robí všetko pre to, aby sa začala tento týždeň.

Zostal tréner i jadro mužstva

A príprava sa aj začala, hneď na začiatku týždňa, v pondelok 4. augusta.

„Som veľmi rád, že sa nám to podarilo, že budeme pokračovať ďalej v spolupráci s naším hlavným sponzorom, že sa nám podarilo zlikvidovať všetky dlžoby voči hráčom i zamestnancom klubu z minulej sezóny a môžeme ísť do novej. Aj keď s jedným z najnižších rozpočtov, ak nie vôbec najnižším, aký sme kedy mali. Je porovnateľný s tým rozpočtom, aký bol v sezóne 2012/2013, keď sme skončili v extralige poslední, ale napriek tomu nemám obavu, že v tomto ročníku budeme hrať o záchranu, že nám bude hroziť vypadnutie, pretože základ mužstva v podstate zostal, s hráčmi som sa seriózne dohodol. So siedmimi je podpísaná zmluva a káder doplníme staršími dorastencami,“ vraví prezident 1. MHK Košice Martin Farkašovský.

Tých zmluvných hráčov je možno aj viac ako predpokladal. „S tými hráčmi, s ktorými som počítal, sme sa dohodli, a je možné, že v priebehu niekoľkých dní, ak sa to dobre vyvinie, pribudne do kádra ešte jedno či dve nové mená.“

Štítok na režisérskej stoličke zostal nezmenený, trénerom košického extraligového mužstva je naďalej Ján Kolesár, bývalý reprezentant i asistent reprezentačného trénera.

Bolo ťažké prehovoriť ho, aby zostal, keď to s novou sezónou v Košiciach, ešte pred pár dňami, vôbec nevyzeralo ružovo?

„Nebol problém, stačil na to krátky vzájomný dialóg. On sám povedal, že by rád pokračoval v našom klube, keď sa tu, napriek všelijakým čiernym víziám, predsa len zlepšili podmienky. Je to mladý tréner, ktorý sa potrebuje ešte učiť, a dôležitý faktor je aj ten, že je doma.“

Všetko sa rieši za pochodu

Existenčné problémy značne oklieštili dôležité prípravné obdobie, a Košičanom zostali necelé štyri týždne, aby čosi natrénovali na nový ročník extraligy (štartuje 30. augusta).

Čo sa dá ešte za ten čas stihnúť? „Všetko sa to rieši za pochodu,“ vraví Martin Farkašovský.

„Prirodzene, so žiadnym sústredením už počítať nemôžeme, príprava bude prebiehať v domácich podmienkach. Zháňanie tréningových sparingpartnerov, súperov na prípravné zápasy, je v kompetencii trénera Kolesára a tajomníka klubu Dušana Timka, ja som veľmi rád, že môžem už pokojnejšie stráviť aspoň zvyšok dovolenky, že stále žijeme, a teším sa na novú sezónu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košickí hádzanári začali prípravu, katastrofu odvrátili