Konečne zabral aj na majstrovstvách sveta

Rastislav Hríbik|11. feb 2008 o 00:00

Popradský biatlonista Pavol Hurajt už vo Svetovom pohári na stupňoch víťazov stál. Na svetovom šampionáte sa medzi elitnú pätnástku zmestil až v sobotu vo švédskom Östersunde.

ÖSTERSUND, BRATISLAVA. Nikdy nie je spokojný. Popradský biatlonista Pavol Hurajt (na snímke SITA) aj po štrnástom mieste v sobotňajšom šprinte a dvadsiatom vo včerajšej stíhačke viac než na výsledkovú listinu myslel na tie nesklopené terče.

V šprinte letelo do čierneho všetkých desať rán, v stíhačke minul jednu na oboch ležkách i prvej strojke.

Rany stále mrzia

„Nie je to zlé, ale tie tri rany mimo stále mrzia. Tu na šampionáte je velikánska konkurencia. Ide o sekundy. Každá chybička vás okamžite zrazí o pár miest dolu. Škoda, mohol z toho byť ešte lepší výsledok,“ povzdychol si stále zadýchaným hlasom do telefónu čerstvý tridsiatnik Hurajt.

Okrúhle narodeniny oslávil 4. februára ešte doma v Štrbe pohárikom vínka. Potom sa už vydal na sever Európy, aby sa v Östersunde po prvý raz v ka­riére zmestil na svetovom šampionáte do prvej pätnástky. V úvodnom šprinte dlho atakoval prvú desiatku, až v závere mu trochu došli sily.

„Aj tak sa mi uľavilo. Vo Svetovom pohári som už dvakrát stál na stupňoch víťazov (pred štyrmi rokmi – pozn. red.), no na majstrovstvách nie a nie sa presadiť výraznejšie. Aj preto ma tunajšie výsledky čiastočne uspokojujú. Blahoželali mi k nim tréneri i chalani z tímu. Aj z domu prišli nejaké esemesky,“ priznal Hurajt.

Maximum mal z Ruska

Jeho doterajším maximom bola 19. priečka z MS spred piatich rokov v ruskom stredisku Chanty–Mansijsk. Vlani v Anterselve sa najvyššie vyšplhal na 38. priečku.

Ani v doterajšom priebehu sezóny Hurajt napriek snahe príliš nebodoval. Za dva mesiace nazbieral chudobné tri bodíky, za jediný víkend vo Švédsku 29.

Dostal zo seba všetko

„Vyššie to už nešlo. Vydal som zo seba všetko. Teraz si trochu oddýchnem a pokúsim sa po dni voľna posunúť ešte vyššie. To by som rád,“ zaželal si zverenec Pavla Kobelu.

Vďaka výsledkom na severe Európy je reálne, že Hurajt okrem vytrvalostných pretekov nastúpi aj na štart nedeľňaj­ších pretekov s hromadným štartom. Právo účasti patrí len pätnástke najlepších v priebežnom poradí a pätnástke naj­úspešnejších na prebiehajúcich MS.

Hurajt na MS

2000 Lahti: 76.vytrvalostné preteky, 80. šprint

2001 Pokljuka: 74. vytrva­lostné preteky, 68. šprint

2003 Chanty–Mansijsk: 23. vytrvalostné preteky, 19. šprint, 26. stíhačka

2004 Oberhof: 49. vytrvalostné preteky, 74. šprint,

2005 Hochfilzen: 83. vytrvalostné preteky, 70. šprint

2007 Anterselva: 38. vytrvalostné preteky, 83. šprint

2008 Östersund: 14. šprint, 20. stíhacie preteky


Uvádzame len výsledky v individuálnych disciplínach.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Konečne zabral aj na majstrovstvách sveta