Kližan vyradil Nišikoriho, postúpila aj Cibulková, vypadol Mečíř

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: TASR/AP)
SITA|26. máj 2014 o 08:52

Cibulková vyradila Francúzku Razzanovovú 7:5, 6:0. Čepelová hrá až v utorok.

PARÍŽ. Dominika Cibulková zvládla úvodný zápas na Roland Garros. S Francúzkou Virginiou Razzanovovou sa trápila len v prvom sete, v ktorom prehrávala 3:4. Nakoniec ho otočila na 7:5 a v druhom už na kurte dominovala. Získala ho jednoznačne 6:0 a postúpila do druhého kola, kde sa stretne s rakúskou kvalifikantkou Tamirou Paszekovou.

"Nebolo to dnes ľahké. Bola som pripravená na veľmi náročný zápas, pretože Virginie je skvelá hráčka, pri ktorej nikdy netušíte. Vedela som, že ona dobre podáva a často smeruje svoje údery popri čiarach. Za stavu 4:5 som na returne pristúpila k určitým zmenám, postavila som sa viac dopredu, nedopriala som jej rytmus. Naštartovalo ma to, získala som niekoľko gemov, zvýšilo to moje sebavedomie. Dianie potom už zodpovedalo tomu, že som si počínala dobre," povedala Cibulková.

"Dominika figuruje v Top 10 a mala vynikajúci vstup do sezóny od januára až do Madridu a Ríma, kde si počínala horšie. Celkovo je však v skvelej forme aj kondícii. Ku koncu bola veľmi agresívna a z tohto dôvodu som nedokázala uplatniť môj aktívny štýl. Cítila som, že ma zatláča ďaleko za základnú čiaru, ona zaradila piaty rýchlostný stupeň a ja som nebola v stave okresať jej tempo a intenzitu," povedala Razzanová.

Čepelová hrá v utorok

Slovenská tenistka Jana Čepelová napokon nastúpi na svoj zápas so Slovinkou Polonou Hercogovou v 1. kole dvojhry žien v Paríži až v utorok.

Duel sa pôvodne mal konať v pondelok, ale odložili ho pre dážď, ktorý výrazne ovplyvnil program druhého dňa hlavných singlových súťaží na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska.

Skvelý výkon Kližana

Skvelým výkonom sa prezentoval Martin Kližan, ktorý sa postaral o prvé veľké prekvapenie turnaja. Japonec Kei Nišikori mal pritom v prvom sete viac z hry, ale Slovák otočil z 3:5 na 7:6, keď uspel v tajbrejku.

V ďalšom priebehu bol ľavoruký hráč z Bratislavy lepším hráčom na kurte. Nasadenú deviatku však sužoval zranený chrbát, kvôli ktorému neštartoval na poslednom turnaji v Ríme. Kližan to dokonale využil, druhý set vyhral 6:1. Víťazstvo si už nenechal zobrať a tretí set získal 6:2.

Kližan pre akreditované médiá uviedol: "Vedel som, že Kei nedohral pri Nadalovi a potom sa odhlásil z Ríma. Nevedel som však presne, o aký problém išlo, a naplno som sa koncentroval na vlastný výkon. Všimol som si však, že sa Kei občas pri gemoch na podaní mierne chytil za chrbát. Kľúčom bol prvý set. Udiali sa v ňom štyri brejky, prehrával som 3:5, on podával. Bolo teda veľmi, veľmi ťažké ešte predviesť obrat. Napokon sa mi to podarilo a podľa mňa som už bol lepším hráčom na dvorci."

"Som rád, že som to dohral až do mečbalu. Som sklamaný - dnes to pre mňa nebol vyložene zlý zápas, ale ani nie perfektný. Príliš som netrénoval a šípil som, že sa udeje čosi takéto. Na európskych antukových turnajoch som pritom hral dobre, takže ma prehra v 1. kole Roland Garros zronila. Je však dobré, že nie som znova zranený," povedal Nišikori.

V druhom kole sa stretne Kližan s Holanďanom Robinom Haasem.

Mečíř vypadol

Miloslavovi Mečířovi nevyšla premiéra v hlavnej súťaži na grandslamovom turnaji v kariére. V pondelkovom zápase 1. kola dvojhry na Roland Garros úspešný kvalifikant Mečíř podľahol Nemcovi Tobiasovi Kamkemu za 151 minút 5:7, 6:7 (2) a 6:7 (1), keď zlyhal v koncovkách vyrovnaných setov.

V tom prvom si nechal ujsť vedenie 5:3 a v druhom od stavu 2:2 v tajbrejku už neuhral ani jeden bod. V treťom sete, ktorý prerušil za stavu 3:4 a 30:40 z pohľadu Mečířa ml. na vyše hodinu dážď, museli opäť obaja hráči bojovať o víťazstvo v tajbrejku.

V ňom jednoznačne dominoval skúsenejší Kamke 7:1. Celkovo urobil Mečíř ml. v stretnutí 47 nevynútených chýb, kým jeho súper len 28. Na winnery bol lepší slovenský tenista 44:33.

Mečíř je po Lukášovi Lackovi druhým slovenským tenistom, ktorý sa rozlúčil s tohtoročnými medzinárodnými majstrovstvami Francúzska v 1. kole hlavnej súťaže vo dvojhre.

"Som sklamaný najmä z prvého setu. Myslím si, že som v ňom bol lepší. Vo zvyšných dvoch ma Kamke už mierne prevyšoval, hoci len o pár lôpt. Nebol tam nejaký extrémny rozdiel, ale cítil som, že si nedokážem utvárať tlak. Tajbrejky odzrkadlili, čo sa dialo na dvorci," povedal Miloslav Mečíř ml. pre Rádio Slovensko.

Utorňajší program slovenských tenistov:

Dvojhra žien - 1. kolo:

Magdaléna Rybáriková (SR) - Urszula Radwanská (Poľ.) / tretí zápas na dvorci č. 8 (začiatok približne po 14.30 h)

Jana Čepelová (SR) - Polona Hercogová (Slovin.) / druhý zápas na dvorci č. 10 (začiatok približne po 12.15 h)

Štvorhra mužov - 1. kolo:

Martin Kližan, Dominic Thiem (SR/Rak.) - Nicholas Monroe, Simon Stadler (USA/Nem.) / štvrtý zápas na dvorci č. 8 (začiatok približne po 16.00 h)

Slovenský tenis bude mať v miešanej štvorhre na parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros zastúpenie v podobe Janette Husárovej. Niekdajšia trojka deblového renkingu WTA spojila svoje sily s Rakúšanom Oliverom Marachom. V 1. kole mixu nastúpia proti maďarsko-americkej dvojici Tímea Babosová, Eric Butorac. Rozhodol o tom pondelňajší žreb.

klizan_r6567_res.jpeg

Martin Kližan. FOTO: SITA/AP

Roland Garros dvojhra mužov - 1. kolo

Martin Kližan (SR) - Kei Nišikori (Jap.-9) 7:6, 6:1, 6:2

tenis_lipticka_15.jpgNáš tenista začal výborne, keď Japonca brejkol hneď v prvom geme, následne to potvrdil svojim podaním a viedol 2:0.

tenis_lipticka_15.jpgNišikori sa rýchlo vrátil do začiatku setu, zlepšil údery a vyrovnal na 2:2.

tenis_lipticka_15.jpgJaponec bol v posledných chvíľach lepší a zdalo sa, že prvý set vyhrá ľahko, ale za stavu 3:5 mu slovenský tenista zobral podanie a pri svojom servise vyrovnal na 5:5.

tenis_lipticka_15.jpgO víťazovi úvodného setu nakoniec rozhodoval tajbrejk, v ktorom viedol Kližan 5:2 a nakoniec vyhral skrátenú hru 7:4.

tenis_lipticka_15.jpgSlovák brejkol podobne ako v prvom sete Japonca aj na začiatku druhého setu. Tentokrát mu však zobral podanie dvakrát a vyhrával 4:0. Kližan si udržal do konca setu výborné tempo a vyhral ho 6:1. Na druhej strane treba priznať, že Nišikori vyzeral, že ho opäť trápi zranenie chrbta.

tenis_lipticka_15.jpgKližan hrá výborne aj v treťom sete, kde vyhrával 4:1 a nakoniec ho získal pomerom 6:2.

Miloslav Mečíř ml. (SR) - Tobias Kamke (Nem.) 5:7, 6:7 (2) a 6:7 (1)

tenis_lipticka_15.jpgMečíř ml. začal pri premiére na grandslame výborne, držal si podanie a v siedmej hre brejkol Kamkeho. Viedol 5:3.

tenis_lipticka_15.jpgSkúsenejší Nemec sa ale nevzdal a štyrmi hrami po sebe získal prvý set pomerom 7:5.

tenis_lipticka_15.jpgDruhý set bol podobne vyrovnaný ako úvodný, obaja hráči si udržiavali podanie až do konca a o víťazovi rozhodoval tajbrejk. Tam prehrával Mečíř od začiatku a nakoniec ho prehral 2:7.

Roland Garros dvojhra žien - 1. kolo

Dominika Cibulková (SR-9) - Virginie Razzanová (Fr.) 7:5, 6:0

tenis_lipticka_15.jpgCibulková začala sústredene, držala si podanie, ale v siedmej hre ponúkla Razzanovovej dva brejkbaly, ktoré Francúzka využila na vedenie 4:3.

tenis_lipticka_15.jpgSlovenská tenistka ju ribrejkla, ale v deviatom geme ponúkla Francúzke ďalšie brejkbaly, štyri z nich výbornou útočnou hrou odvrátila, ale piatu už Razzanovová využila. Cibulková si však znova stratené podanie vyhrala a vyrovnala na 5:5.

tenis_lipticka_15.jpgNaša jednotka si podržala podanie a pri servise súperky využila druhý setbal.

tenis_lipticka_15.jpgCibulková využila zlepšenú hru aj na začiatku druhého setu, keď vyhrala svoj prvý serivs a Razzanovovú brejkla.

Jana Čepelová (SR) - Polona Hercogová (Slovin.) / tretí zápas na dvorci č. 10 (začiatok približne po 15.30 h)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan vyradil Nišikoriho, postúpila aj Cibulková, vypadol Mečíř