Kližan: Nadal využil svoje šance. Ja nie

Slovenský tenista Martin Kližan odvracia loptičku Španielovi Rafaelovi Nadalovi.
Slovenský tenista Martin Kližan odvracia loptičku Španielovi Rafaelovi Nadalovi. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|31. máj 2013 o 12:12

Slovenský tenista vzal sedemnásobnému víťazovi Roland Garros jeden set, na viac nestačil.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom SME o 20.12.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Martin Kližan uchmatol v zápase 2. kola Roland Garros s Rafaelom Nadalom prvý set, ale španielsky tenista v ďalšom priebehu ukázal, prečo ho volajú kráľom antuky. Zrýchlil a spresnil hru, lepšie zvládol dôležité momenty. Vývoj vzal do svojich rúk.

V dobrom, zaujímavom zápase dvoch ľavákov na kurte Suzanne Lenglenovej si obaja tenisti viackrát vyslúžili potlesk vyše sedemtisíc divákov.

Nadal vyhral 4:6, 6:3, 6:3, 6:3, na Roland Garros má od roku 2005 skvelú bilanciu 54 víťazstiev - 1 prehra.

„V prvom sete som bleskovo využil príležitosti, čo mi ponúkol súper," povedal v telefonickom rozhovore Kližan. „Potom však už Nadal na dvorci zužitkoval z minima maximum a ja som svoje šance nepremenil. Rozhodli skúsenosti. Tie boli na strane Španiela."

Hral bez rešpektu

Kližan začal v prvom vzájomnom stretnutí s Nadalom bez rešpektu. V prvom sete si držal podanie a v siedmom geme si pri podaní súpera si za stavu 15:40 vypracoval dva brejkbaly. Využil hneď prvý a dostal sa do vedenia 4:3.

„Tréner Karol Kučera ma poslal na kurt s tým, aby som hral agresívne a snažil sa Nadala zatlačiť," naznačil Kližan taktické zámery. „V prvom sete mi to vychádzalo. Brejkol som Nadala a potom som si podržal servis."

V druhom sete rodák z Malorky dva razy prelomil podanie slovenského tenisu, viedol 4:0. Spresnil returny, prudkými liftovanými údermi zatlačil Kližana do defenzívy. Dvadsaťtriročný Bratislavčan sa nevzdával, väčšinu bodov získaval dominantným forhendom, ale Nadal si druhý set už ustrážil.

Nadal zlepšoval svoj výkon

Rozhodujúci bol tretí set. Obhajca titulu viedol 3:2, ale pri svojom podaní prehrával 15:40. Kližan si pripravil dva brejkbaly, aby stav vyrovnal. Nadal sa však dostal zo šlamastiky, po jeho servise slovenský tenista returnoval tesne do autu.

„Opakujem sa, ale celý zápas bol o premieňaní šancí. Nadal ich využil viac ako ja, a preto vyhral," vravel Kližan. „Tenis je ako život - ak máš príležitosť a nevyužiješ ju, tak ju zužitkuje niekto iný."

Vo štvrtom sete Nadal ani raz nepustil Kližana do vedenia a premenil svoj druhý mečbal. Martin by si za predvedený výkon dal školskú známku - trojku.

„Rafaelovi som zablahoželal k víťazstvu. Zaželal som mu, nech sa darí," priblížil Kližan podanie rúk po zápase. „Teraz mi je už jedno, kto turnaj vyhrá. Finále si pozriem doma v telke."

Dvojhra už bez Slovákov

Kližan bol posledným zástupcom nášho tenisu v hlavnej súťaži, tretie kolo je už bez slovenskej účasti. Víťaz juniorky na Roland Garros si zopakoval vlaňajšie 2. kolo, tohto roku mal ťažký žreb.

„Ak sa chcem zlepšovať, musím hrať častejšie s hráčmi absolútnej svetovej špičky ako Nadal, Djokovič či Federer," uvažoval Kližan.

„Aby som si zvykol na ich úroveň hry. Dá sa s nimi hrať, netreba sa báť. Sú to pre mňa obrovské skúsenosti. Beriem si ponaučenie: Treba si vážiť každú malinkú šancu a snažiť sa ju využiť."

Kližana po krátkom oddychu čaká príprava na tráve, turnaj v Eastbourne a Wimbledon.

Dvojhra - 2. kolo:

Rafael Nadal (3-Šp.) - Martin KLIŽAN (SR) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan: Nadal využil svoje šance. Ja nie