Kamery rasistov nezlikvidujú

Sportnet|23. apr 2009 o 00:00

Možno by to v hokeji bolo ešte okatejšie a hustejšie, keby v extralige účinkovali hráči čiernej pleti. Berúc od úvahy častejšie fyzické kontakty a tvrdšie ataky.

No stačí až-až i to, ako sa skupinky hulvátov na niektorých futbalových štadiónoch vedia vyfarbiť. Myslíme na prejavy rasizmu.

Nedávno sa terčom verbálnych útokov stal Senegalčan Amdy Gueye v drese Trnavy, ktorý si užil ponižovania dôstojnosti zo strany extrémistov v tábore Slovana. Spŕška urážok by deklasovala aj takého, čo má hrošiu kožu, a hoci Afričania sú zvyknutí na všelijaké narážky z tribún, čo je veľa, to je veľa.

Pokriky ako "opica" alebo "vráť sa na strom, kde máš banán" či húkanie na hráča je hanbou a nevrhá dobré svetlo na to, ako vnímajú daktorí jednotlivci toleranciu medzi národmi a rasami. Zvlášť vo vzájomných dueloch Bratislavčanov a Trnavčanov sú vyhrotené strety a nie je núdza o antisemitské pokriky.

Zdá sa, že sa nenašli ešte páky, ktoré by podobných primitívov zlikvidovali. Lepšie povedané, kluby aj riadiaci orgán ani ďalšie zložky zasahujúce do diania nevytiahli všetky zbrane najťažšieho kalibru, aby potlačili prvky ľudskej zloby. Hnev a nenávisť sa prenášajú najprv na jednotlivca v aréne, potom na celý tím a neskôr na všetkých priaznivcov, klub, mesto. Je to ako mor, a pokiaľ ho nezničíme v zárodku, prerastie nám to cez hlavu.

Činovníci si veľa sľubujú od zavedenia kamerového systému na štadiónoch, čo by sa malo stať ešte v tomto roku. No technika je technika a tá nedokáže zachytiť všetky nuansy primitivizmu. Monitorovací systém, čo ako dômyselne inštalovaný a zachytávajúci dianie, neodkryje to, či je niekto opitý, zdrogovaný a aké vulgarizmy vypúšťa do okolia.

Stačí si zakryť rukami tvár či maskovať sa transparentom. A ide predsa o podchytenie nielen fyzického násilia - v niektorých prípadoch doslova teroru - ale aj o psychické úchylky a nátlak. Určite nemôžeme zľahčovať túto situáciu a spoliehať sa na to, že pokiaľ sa objaví na slovenských ihriskách viac Afričanov, tak to bude každý brať samozrejme a nenapadne mu vyvŕšiť sa na cudzincoch.

Blbec zostane blbcom, a ako povedal pán Werich, proti blbosti možno len bojovať, no nikdy nad ňou nezvíťazíme. Oddá sa však stále o to pokúšať, a nielen civieť do prázdna pri vážnych rozhodnutiach. Chce to vytesniť magorov a izolovať ich, dať im najavo, že buď sa prispôsobia a vtesnajú do kože, alebo si môžu zahulákať nanajvýš doma v sprche.

Nebuďme naivní v tom, že od špiku neokrôchaných zmeníme, ale aj tí musia mať mantinely, odkiaľ pokiaľ. Agentúra SITA priniesla informácie, že futbal sa stáva citlivým barometrom spoločenskej miery rasizmu a xenofóbie, čo potvrdil špeciálny spravodajca OSN v boji proti rasizmu Githu Muigai. Vychádza z konfliktov v hľadiskách. Tam sú rozdúchavané nesmierne vášne a prostredníctvom nich sa tlačia vpred aj extrémne názory.

Futbal priťahuje rasistov a vedia to v mnohých krajinách. Naposledy v Taliansku mládežníckeho reprezentanta ghanského pôvodu vo farbách Interu Miláno Maria Balotelliho urážali priaznivci Juventusu Turín. Slúži ku cti Juventusu, že sa oficiálne ospravedlnil útočníkovi Interu a činná je i talianska polícia. Navyše, Turín za trest musí odohrať najbližší zápas za zavretými dverami. V marci zase rakúsky reprezentant Marko Arnautovic v službách Twente Enschede mal namále, aby sa vyhol disciplinárnemu postihu za to, že nazval protihráča "negrom".

Celkove tohto roku už desať klubov pykalo za podobné útoky tiežfanúšikov. Mimochodom, teraz bola prijatá deklarácia proti rasizmu a xenofóbii. Ten vyzýva FIFA, aby tému boja proti rasizmu zdôraznila najmä počas MS 2010 v JAR. Naštval sa i Michel Platini a potvrdil, že UEFA chce zastaviť zápasy, v ktorých fanúšikovia šíria prejavy rasizmu. Doslova povedal, aby sa zápasy prerušili na desať minút, ak sa vyskytnú prejavy rasizmu a dôvod prerušenia zápasu bude oznámený všetkým divákom na štadióne. Ak to nepomôže, zápas bude zastavený. Nuž, vnímame to i my ako hodenú rukavicu?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kamery rasistov nezlikvidujú