K miestu ženskej jednotky je najbližšie Kvitová

(Autor: TASR)
Sportnet|15. jan 2012 o 23:25

Dnes štartuje Australian Open aj s piatimi slovenskými tenistami. Dnes hrajú Lukáš Lacko a Daniela Hantuchová.

MELBOURNE. Až päť zástupcov bude mať Slovensko v hlavnej súťaži Australian Open v Melbourne. Lukáš Lacko si hladko vybojoval postup v sobotu a dnes nastúpi v 1. kole proti chorvátskemu veteránovi Ivanovi Ljubičičovi. Lacko sa s ním stretol predvlani v Záhrebe a takmer v trojhodinovej dráme vyhral 7:6, 5:7, 7:6.

„Hrám dobre, mám za sebou výbornú prípravu. Víťazstvá v kvalifikácii ma povzbudili a rád by som to predĺžil v hlavnej súťaži,“ povedal Lacko. Karol Beck bude hrať s Francúzom Benneteauom až zajtra, podobne ako Dominika Cibulková s Magdalénou Rybárikovou.

Aj Daniela Hantuchová sa v sobotu dozvedela meno súperky z kvalifikácie. Američanka Varvara Lepčenková s ňou ešte nehrala a je 127. na svete, ale v kvalifikácii súperkám nepustila v šiestich setoch viac ako sedem gemov.

„Vidíte? Presne, o čom som hovoril v piatok. Treba sa sústrediť len na jedno kolo,“ povedal Hantuchovej tréner Claudio Pistolesi. Hantuchová hrá dvanásty Australian Open za sebou a je siedmou z aktívnych tenistiek s najvyšším počtom zápasov v Melbourne – 35 (24:11).

Bývalí majstri zdraví

Na víkendových stretnutiach hovorili favoriti a bývalí šampióni najmä o svojom zdravotnom stave. Všetci ­ Nadal, Federer, Williamsová, Clijstersová i Šarapovová ­ potvrdili, že sú fit a pripravení znovu bojovať o trofej.

Nadal však viac myslí na dva Wimbledony (grandslamový a olympijský), Clijstersová odmietla hovoriť o sezóne ako o záverečnej, ale priznala, že už toľko netrénuje.

Serena Williamsová v Melbourne neprehrala od roku 2008 a ťahá sériu 14:0 (tituly 2009 a 2010).

Obhajca Djokovič si myslí, že môže lanskú sezónu zopakovať, a je nachystaný, veď tréner Marián Vajda ho vraj donútil ísť trénovať aj na Vianoce.

Kto bude jednotkou?

V ženskom tenise sa premieľa otázka, kto bude po turnaji svetovou jednotkou, lebo Caroline Wozniackej neverí nikto. Na čelo rebríčka môže postúpiť až šesť hráčok - Wozniacka, Kvitová, Azarenková, Šarapovová, Stosurová a Radwanská.

Najväčšiu šancu má Češka Petra Kvitová, ktorá po odrátaní bodov všetkým hráčkam za minulý turnaj bude mať náskok 205 bodov pred Wozniackou a Azarenkovou.

Hráči hovoria o štrajku

Tenisti sa v sobotu stretli na tradičnej hráčskej schôdzi a diskutovali o peniazoch. Porovnávali turnaje ATP Tour s grandslamovými a vyslovili veľkú nespokojnosť s percentuálnym rozdelením prémií najmä pre prvé kolá a nižšie postavených.

Víťaz Open v mužskej i ženskej dvojhre berie 2,3 milióna austrálskych dolárov (1,9 mil. eur), no za prvé kolo je len 20 000 a za druhé 33 300. Objavili sa návrhy na štrajk Australian Open. Zdá sa však, že k takému krajnému kroku nedôjde. Ale ak sa nič nezmení, Roland Garros môže byť ohrozený.

Andrej Bučko, Melbourne

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»K miestu ženskej jednotky je najbližšie Kvitová