Jubilant Ján Polgár s gólovým balíkom radosti

Neuveriteľné! Nemusíte veriť, ale včera aj Ján Polgár pokoril hranicu ôsmich krížikov. Od predsedu Komisie rozhodcov SFZ Dušana Krchňáka (vľavo) dostal Zlatý odznak SFZ.
Neuveriteľné! Nemusíte veriť, ale včera aj Ján Polgár pokoril hranicu ôsmich krížikov. Od predsedu Komisie rozhodcov SFZ Dušana Krchňáka (vľavo) dostal Zlatý odznak SFZ. (Autor: Róbert Berenhaut)
Sportnet|1. jún 2009 o 00:00

Fotografia z roku 1951 zo sústredenia čs. futbalových reprezentantov v Klánoviciach má dodnes nevšednú výpoveď. Je vzácna tým, že sú na nej štyria Košičania na čele s Jánom Polgárom.

Pri pohľade do archívu sa človeku nechce veriť, že práve tento útočník sa narodil 31. mája 1929 v Čope. Pravda, žil tam len krátko, lebo bol ešte v plienkach, keď sa rodičia presťahovali do metropoly východu.

KOŠICE. V Zlatej knihe futbalu na Slovensku ho určite nevoľky, ale aj tak predsa len trochu obrali o prvé úspešné roky. Na 213. strane o roku 1949 totiž čítame toto: "Bývalý internacionál a tréner pražskej Sparty Ferenc Sedlaczek mohol vytvárať silnejšiu jedenástku ako jeho predchodcovia z talentov Karola Dobaia, Ladislava Labodiča, Jozefa Gašparika, Tibora a Vojtecha Čitákovcov, Štefana Polgára, a priradiť ich k rutinovaným Matysovi, Zibrinyimu, Hučkovi, Steinerovi, Klimekovi, Nepkovi, Greškovičovi, Ivankovi. Tak vzniklo jedno z najsilnejších mužstiev košickej histórie."

Nie je brat ako brat

Spomínaná stať by bola v poriadku, lenže pri mene Polgár išlo o Jána, ktorý nám tento fakt potvrdil: "Brat Štefan po skončení dorasteneckého veku v Košiciach ligu nikdy nehral, lebo odišiel do Fiľakova. Aj moje kroky pôvodne mierili tam, ale ja som si zahral najvyššiu súťaž už v Jednote a v Dyname, dostal som ponuku hrať ligu i za Dynamo ČSD, a tak som sa dostal aj do reprezentácie." Z knihy opravme aj ďalšiu nepresnosť, lebo spomínanú silnejšiu zostavu neformoval Szedlacsek, ktorý už bol v Prešove, ale Arpád Regecký. Talentovaný útočník Janko dostal šancu v I. lige roku 1948. Mal len 19 rokov a v 8. kole zažil v drese Jednoty ako jej odchovanec krst medzi seniormi proti Žideniciam. Oslávil ho neuveriteľne, keď strelil dva góly a zaslúžil sa o víťazstvo 3:1! Na jar v 1949 sa z Jednoty stalo Dynamo. Za toto mužstvo hral v súboji s Dynamom (teda Slaviou) Praha (0:1) a opäť proti Zbrojovke Židenice (2:0), pričom zaujímavé je, že strelcami boli Kertész a Polgár, teda prvý z pomaly končiacej a druhý zo začínajúcej generácie.

Múdre rozhodnutie

Rok 1949 priniesol v Košiciach ešte jednu zásadnú zmenu. Začiatkom augusta po zlúčení Dynama a ŠK Železničiari Sparta vzniklo Dynamo ČSD, ktoré v košickom futbale prevzalo vodcovskú štafetu, takže I. ligu diváci videli pod jeho zástavou, pričom Polgár svoj talent potvrdzoval ďalej. Už 10. septembra 1949 hral v Brne proti Zbrojovka Židenice. Hoci Dynamo prehralo 1:2, pred talentovaným útočníkom nik dvere nepribuchol. Za to sa odvďačil hneď v domácej premiére, pretože sa pod výhru nad Manetom Považská Bystrica (4:0) podpísal dvoma gólmi. Neboli posledné, lebo raz skóroval proti Plzni, gólom sa zaslúžil aj o remízu 2:2 so Spartou v Prahe, naprázdno nevyšiel tiež v Kladne, ani v záverečnom kole proti ostravskej Trojici, ktorú Košičania deklasovali 6:0. V jeseni sa dočkal štartu za ČSR B, ktoré však 14. októbra prehralo so silnou rezervou Maďarov 0:4, keď vedľa neho hral v útoku F. Fecko. O niekoľko týždňov sa Polgárovi nesplnil veľký sen, lebo prišiel o titul, ktorý Dynamo ČSD stratilo len kvôli horšiemu skóre. Tým muselo uvoľniť trón obhajcovi titulu NV Bratislava a uspokojiť sa s tretím miestom. Pritom to chcelo na prvý pohľad málo, dať v derby Prešovu vytúžený gól... V Košiciach zavládlo sklamanie a smútok. Nik však ani len netušil, že o rok to bude ešte horšie a oveľa smutnejšie, veď Dynamo ČSD sa muselo rozlúčiť s elitou. V apríli roku 1952 narukoval do ATK Praha, odkiaľ ho prevelili do Krídla vlasti Olomouc, kde počas dvojročnej vojenčiny hral ligu pod taktovkou Rudolfa Vytlačila so Schrojfom, Hledíkom a spol. Po návrate na východ sa objavil v ligovom Spartaku VSS, ale z tohto účinkovania nemal veľkú radosť, lebo nasledoval ďalší košický pád. V ročníku 1957/58 hral za Tatran Prešov, s ktorým vybojoval šiestu priečku. Po sezóne sa vrátil ako 29-ročný do Košíc. Ruku si podal s hráčmi Lokomotívy, kde od ročníka 1958/59 hral a gólmi často zarmucoval súperových brankárov ešte štyri roky. Mal už 33 rokov a čas velil končiť, pretože aj II. liga a v nej boj o popredné postavenie si pýtali svoje. Nuž, 15 sezón vo veľkom futbale, to je už veľavravná púť s vyše 300 zápasmi o body, z nich asi 130 v I.lige. Svoj život upísal lopte a neskôr žiačikom Lokomotívy, takže Ján Polgár, ktorý sa včera dožil osemdesiatky, na ihrisku vynikal a dal mu veľa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jubilant Ján Polgár s gólovým balíkom radosti