Jubilant Ján Polgár s balíkom radosti

Neuveriteľné!. Ján Polgár 31. mája zdoláva hranicu 85 rokov.
Neuveriteľné!. Ján Polgár 31. mája zdoláva hranicu 85 rokov. (Autor: Róbert Berenhaut)
Sportnet|30. máj 2014 o 00:00

Jedna z fotografií z roku 1951 zo sústredenia čs. futbalových reprezentantov v Klánoviciach má dodnes nevšednú výpoveď.

Sú totiž na nej štyria Košičania - A. Iľko, F. Fecko, K. Dobai a Ján Polgár. Pri pohľade do archívu sa človeku nechce veriť, že práve tento útočník sa narodil 31. mája 1929 v Čope. Pravda, žil tam len krátko, lebo bol ešte v plienkach, keď sa rodičia presťahovali do metropoly východu.

KOŠICE. V „Zlatej knihe futbalu na Slovensku “ ho určite nevoľky, ale aj tak predsa len trochu obrali o prvé úspešné roky. Na 213. strane o roku 1949 totiž čítame toto: „Bývalý internacionál a tréner pražskej Sparty Ferenc Sedlaczek mohol vytvárať silnejšiu jedenástku ako jeho predchodcovia z talentov Karola Dobaia, Ladislava Labodiča, Jozefa Gašparika, Tibora a Vojtecha Čitákovcov, Štefana Polgára, a priradiť ich k Matysovi, Zibrinyimu, Hučkovi, Klimekovi, Nepkovi, Greškovičovi. Tak vzniklo jedno z najsilnejších mužstiev košickej histórie.“

Nie je brat ako brat

Spomínaná stať by bola v poriadku, lenže pri mene Polgár išlo o Jána (odohral asi 300 majstrákov a 130 ligových zápasov), ktorý nám tento fakt potvrdil: „Brat Štefan po skončení dorasteneckého veku v Košiciach ligu nikdy nehral, lebo odišiel do Fiľakova. Aj moje kroky pôvodne mierili tam, ale ja som si zahral najvyššiu súťaž už v Jednote a v Dyname, dostal som ponuku hrať ligu i za Dynamo ČSD, a tak som sa dostal aj do reprezentácie.“ Talentovaný útočník Janko, či pre mnohých Jani báči, dostal šancu v I. lige roku 1948. Mal len 19 rokov a v 8. kole zažil v drese Jednoty ako jej odchovanec krst medzi seniormi proti Žideniciam. Oslávil ho neuveriteľne, keď strelil dva góly a zaslúžil sa o víťazstvo 3:1! Rok 1949 priniesol v Košiciach zmenu. Začiatkom augusta po zlúčení Dynama a ŠK Železničiari Sparta vzniklo Dynamo ČSD, ktoré v košickom futbale prevzalo vodcovskú štafetu, takže I. ligu diváci videli pod jeho zástavou. V jeseni sa dočkal štartu za ČSR B, ktoré však 14. októbra vonku prehralo so silnou rezervou Maďarov 0:4.

Veľký sen sa rozplynul

O niekoľko týždňov sa Polgárovi nesplnil veľký sen, lebo prišiel o titul, ktorý Dynamo ČSD stratilo len kvôli horšiemu skóre. Tým muselo uvoľniť trón obhajcovi titulu NV Bratislava a uspokojiť sa s tretím miestom za Spartou. Pritom chcelo to na prvý pohľad málo, dať v derby Prešovu vytúžený gól... Nik však ani len netušil, že o rok to bude ešte horšie, veď Dynamo ČSD vypadlo z I. ligy. Pravda, bez neho... Od apríla 1952 ho na vojenčine preradili do Krídiel vlasti Olomouc, kde hral ligu pod taktovkou Rudolfa Vytlačila so Schrojfom, Hledíkom a spol. Po návrate sa objavil v ligovom Spartaku VSS, ale tam ho zastihol ďalší košický pád. V ročníku 1957/58 hral za Tatran Prešov, s ktorým vybojoval šiestu priečku. Po sezóne sa vrátil ako 29-ročný do Košíc. Ruku si podal s Lokomotívou, kde od ročníka 1958/59 hral ešte štyri roky. Nuž, 15 sezón vo veľkom futbale, to je veľavravná púť, takže Ján Polgár má pri jubilejných 85 rokoch aj s prácou trénera na čo spomínať.





Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jubilant Ján Polgár s balíkom radosti