Jubilant Igor Liba sa rozhodne nenudí

Igor Liba. Československá hokejová ikona.
Igor Liba. Československá hokejová ikona. (Autor: tasr)
Sportnet|4. nov 2015 o 00:00

Jubilejných 55 rokov sa dožíva hokejová legenda. Má na čo spomínať a aj v súčasnosti je jeho život pestrý.

Dnes sa dožíva jubilejných 55 rokov hokejová legenda Igor Liba. Má na čo spomínať a aj v súčasnosti je jeho život pestrý.

KOŠICE. Niektorí odborníci tvrdia, že to bol najvšestrannejší československý hokejista desaťročia 1980 - 1990.

Dosiahol skutočne veľa, chýba mu iba zlatá olympijská medaila a účasť vo finále Stanleyho pohára.

Pri výjazdoch na izbe s Gretzkym

O úspechoch, ktoré dosiahol tento prešovský rodák, možno napísať celé strany.

Nikto nikdy zo slovenských hokejistov ho už neprekoná v rekordnom počte odohraných medzištátnych stretnutí za československú reprezentáciu: má ich na svojom konte 211 a dal v nich 66 gólov.

Najvyššiu súťaž hral v ôsmich krajinách, vrátane najslávnejšej NHL. V nej odohral 47 stretnutí v základnej časti, dal 7 gólov a mal 17 asistencií.

Dvakrát nastúpil v play–off. V Los Angeles mu bol spoluhráčom azda najslávnejšia legenda NHL Wayn Gretzky.

S ním vždy pri výjazde za súpermi zdieľal aj spoločnú izbu. Zúčastnil sa na šiestich svetových šampionátoch, majstrom sveta sa stal v roku 1985, po dvakrát bol strieborný a bronzový.

Na ZOH 1984 v Sarajeve sa podieľal na zisku 2. miesta, v roku 1992 sa z Albertville vrátil domov s bronzovou olympijskou medailou, je dvojnásobným účastníkom Kanadského pohára.

Má štyri federálne tituly majstra Československa, jeden za prvenstvo v slovenskej extralige (1998-99).

Čo ešte vybrať z jeho bohatej zbierky úspechov? Azda už iba 2. miesto na MS juniorov v roku 1979, zisk Zlatej hokejky v roku 1985, kráľovskej koruny pre najlepšieho strelca I. ligy v ročníku 1981-82, titulu najlepší nahrávač sezóny 1985-86.

V ročníku 1987-88 sa dostal do all stars tímu I. čs. ligy a športový týždenník TIP ho vyhlásil za najlepšieho útočníka ligového ročníka.

Jágr mal pred ním náskok

Pred časom mnohí priaznivci hokeja zostali prekvapení vyhlásením Bedřicha Brunclíka, ktorý svojho času trénoval Libu i Jágra, že prešovský rodák bol väčší talent, než dnes jagavá stálica na hokejovom nebi Jágr.

„Za mojich čias sa ťažšie žali úspechy i sláva. Mňa draftovali do NHL síce už v roku 1983, ale mohol som do nej odísť až ako 28-ročný. Jágr mal z pohľadu veku predo mnou náskok desať rokov. Okrem toho vtedy ešte európski hráči neboli v NHL takí obľúbení a tak sa na nich neupriamovala pozornosť“, povedal Liba.

O jeho láske k hokeju svedčí i to, že aktívnu činnosť ukončil vo veku 42 rokov. V rodnom Prešove, kde jeho talent objavili Pavol Andruš a Jaroslav Hrabčák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jubilant Igor Liba sa rozhodne nenudí