Jedno nie a Nalbandian hrá

Argentínčan David Nalbandian sa po výbornom závere sezóny stal prvým náhradníkom na Masters Cup v Šanghaji, ktorý sa hrá budúci týždeň.
Argentínčan David Nalbandian sa po výbornom závere sezóny stal prvým náhradníkom na Masters Cup v Šanghaji, ktorý sa hrá budúci týždeň. (Autor: SITA/AP)
Prokop Slováček|6. nov 2007 o 00:00

David Nalbandian porazil na posledných dvoch turnajoch série Masters piatich hráčov z osmičky pre turnaj majstrov v Šanghaji.

BRATISLAVA. Nedeľnajším finálovým vystúpením na turnaji v Paríži zakončil Argentínčan David Nalbandian obdobie ako zo sna. Hoci počas celej sezóny ani zďaleka nepripomínal bývalého tretieho hráča sveta, teraz vyhral dva turnaje série Masters v Madride a v Paríži. Podujatia najvyššej kategórie.

„Pre zdravotné problémy som nemohol poriadne trénovať, až v posledných týždňoch sa to zlepšilo a mohol som pritvrdiť.“

Devastačná forma

Pred troma týždňami v Madride Nalbandian porazil prvých troch hráčov sveta a bol iba tretím tenistom v histórii, ktorému sa to podarilo. Potom síce vypadol na turnaji nižšej kategórie, ako je Masters séria, v prvom kole v Bazileji, ale to bol len chvíľkový výpadok.

Minulý týždeň si do Paríža opäť doviezol „devastačnú“ formu. Stratil jediný set, aj to len v tajbrejku, vo štvrťfinále so Španielom Ferrerom. Najviac si to vo finále odskákal Španiel Nadal. Prvý set sa ešte držal, ale v druhom dokázal vyhrať iba sedem loptičiek a prehral 0:6.

„Len čo som mu v prvom sete prelomil podanie, začal som hrať uvoľnenejšie,“ cituje Nalbandianove slová stránka atptennis.com. „Triafal som víťazné údery prakticky z akéhokoľvek miesta na kurte, a to mi dodalo sebadôveru.“ Keď sa Nadala po zápase novinári pýtali, či mal nejaký problém, odpovedal, že mal. „Bol ním David Nalbandian. Malú šancu som mal iba v prvom sete. V tom druhom som hral veľmi zle, on naopak neuveriteľne sebavedomo. Nikdy som ho tak dobre hrať nevidel.“

Unikli iba traja

Nalbandian bol ešte 15. októbra, v deň začiatku turnaja v Madride, na 25. mieste v rebríčku. V priebehu troch týždňov poskočil až na deviate. Preto sa stal prvým náhradníkom pre Masters Cup v Šanghaji pre najlepšiu osmičku hráčov sezóny.

Turnaj sa hrá na budúci týždeň. Stačí, aby jeden z tenistov povedal nie a odriekol svoju účasť a Nalbandian si zahrá.

Možno práve to si teraz neželajú niektorí tenisti z nominovanej osmičky, ktorá sa v Šanghaji má predstaviť. Veď Nalbandian má výbornú formu a v Madride a v Paríži porazil pia­tich noninovaných. Švajčiara Federera zdolal dvakrát a rovnako aj Španiela Nadala. S ním dokonca stratil v štyroch setoch len sedem gemov. Prehral s ním aj Srb Djokovič, Španiel Ferrer a Francúz Gas­quet.

Unikli mu iba Rus Davydenko, Čilan Gonzalez a Američan Roddick.

A možno sa história bude opakovať do bodky. Pred dvoma rokmi sa Nalbandian na Masters Cup tiež dostal iba ako ná­hradník. Napokon vyhral.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Jedno nie a Nalbandian hrá