Jágr opäť pobláznil Česko, vypredáva štadióny

Jaromír Jágr bez problémov dominuje v českej extralige aj v štyridsiatke. V kanadskom bodovaní je druhý, keď dosiahol 39 bodov v 25 zápasoch.
Jaromír Jágr bez problémov dominuje v českej extralige aj v štyridsiatke. V kanadskom bodovaní je druhý, keď dosiahol 39 bodov v 25 zápasoch. (Autor: SME - Vladimír Šimíček)
Tomáš Prokop|5. dec 2012 o 19:19

Legendárny Jaromír Jágr zvýšil záujem o ligu Čechách. Ľudia na jeho zápasy vypredávajú štadióny.

Do súťaže aj vďaka tomu nalákal nielen krajanov, ale tiež kanadských, amerických či fínskych hokejistov.

Česká liga

l V českej extralige sa od začiatku sezóny predstavilo takmer 30 hráčov z NHL.

l Okrem českých hokejistov aj známy fínsky brankár Tuukka Rask, výborní kanadskí strelci Wayne Simmonds, Chris Stewart či obranca Andrew Ference.

l Jaromír Jágr je s 39 bodmi v 25 zápasoch v produktivite ligy druhý, hneď za ním je o bod Tomáš Plekanec.

BRNO. „Na hokej sem chodím od päťdesiateho tretieho. Zažil som krásne časy za Bubníka, Machača či Golonku, tak teraz sa idem pozrieť aj na Jágra. Na hokej by som šiel tak či tak, na Kometu sa chodí na každého súpera,“ hovorí sedemdesiatpäťročný pán Radim, ktorý netrpezlivo postáva pred brnianskou Kajot Arénou. Čaká na syna, ktorý mu má doniesť permanentku.

To, že hokejový zápas je v Brne slávnosťou, je známa vec, ale to, že príde Kladno s Jaromírom Jágrom, len stupňuje vzrušenie pred zimákom. Meno slávneho krídelníka sa skloňuje takmer v každom rozhovore. Lístky vypredali už týždeň dopredu.

„Jasne, ideme na Jágra, boli sme aj na zápase v Prahe, ktorý bol vypredaný, a jasne sme vyhrali. Verím, že to napodobnia chlapci aj dnes. Je super, že sa hviezdy z NHL vrátili domov, aj keď my nikoho v tíme nemáme. Je to spestrenie ligy, hlavne nech je pekný hokej,“ usmieva sa štyridsiatnik Radek v drese Róberta Petrovického.

foto
Pozrite si fotogalériu zo zápasu Kladna s Brnom.

WODA2476_res.JPG

Stretnutie fenoménov

Zápas sa dá charakterizovať aj ako stretnutie dvoch fenoménov, ktorí prerástli športový rozmer. Kometa svojimi úžasnými fanúšikmi a atmosférou naštartovala českú extraligu už vlani, keď sa prebojovala po 41 rokoch do finále.

Jágr zas svojím prístupom pobláznil štadióny po celej krajine, ktoré sú zväčša na jeho zápasy plné. Aj vďaka nemu sa zišla na začiatku sezóny v Kladne celá päťka z NHL a do ligy prišli iné hviezdy z Kanady, USA či z Fínska. Celkovo si z najlepšej ligy sveta zahralo v Česku takmer 30 hokejistov.

Legendárny hráč z toho skvele ťaží aj po marketingovej stránke. „S Jardom si môžeme v marketingu dovoliť oveľa viac ako predtým. Záujem ľudí a médií je obrovský,“ hovoril idnes.cz hovorca tímu Vít Heral. Jágr sa chopil chodu klubu nielen z hráčskej stránky, ale aj z majiteľskej.

Na Facebooku má „hokejová rodina“, kam sa hlásia jeho fanúšikovia, už vyše stotisíc členov. Českí novinári vtipkujú, že mu chýba k dokonalosti len vlastná reality šou. V januári chcel dokonca odohrať s Brnom zápas pod holým nebom na motoristickom Masarykovom okruhu.

WODA2345_res.JPGWODA2551_res.JPG

Nevýrazný medzi elitou

Jágr však v prvom rade pomáha Kladnu v zápasoch. Vlani nevýrazný klub, ktorý by bojoval asi len o záchranu, vytiahli spolu s Tomášom Plekancom na tretie miesto extraligy.

Štyridsaťročný krídelník už stratil na rýchlosti, ale dlhými tréningami sa stále drží medzi špičkou a prácu s pukom má stále neuveriteľnú.

V Brne začína typickým poloblúkom pred vlastnou bránkou, obchádza dvoch súperov a hneď pripravuje šancu pre Plekanca, vzápätí stráca puk pri mantineli, ale pohotovou rybičkou ho vracia naspäť do ideálnej pozície Paterovi. „Hrať s Jardom a Plekym je úžasné. Človek si na staré kolená nemôže nič lepšie priať. Fakt sa len bojím, aby som nespravil chybu a nepokazil im akciu,“ skromne hovorí štvornásobný majster sveta Patera.

Tvrdá práca je základom Jágrovej dlhovekosti. Jeho ukážka z každodennej prípravy, ktorej dominujú cvičenia v olovenej veste, sa stala hitom na internete.

Rešpekt z legendy cítiť aj medzi hlučnými priaznivcami Komety. Ak mu chytí brankár Falter strelu či mu zoberie puk niektorý z obrancov, oceňujú to dvakrát hlasnejším skandovaním.

„Jardo je pán hráč. Stále má svoju povestnú kľučku a neuveriteľne silné nohy. V každej akcii niečo vymyslí, a keď si nedáte pozor, tak rýchlo oľutujete,“ hovorí Čechov rovesník Petrovický.

WODA2574_res.JPG

Všetko s nadhľadom

Jágr klame telom, prihráva, strieľa, ale na všetko sám nestačí. Brno rýchlo ukazuje, že minuloročné finále bolo len začiatkom k vytúženému titulu. Domáci strieľajú prvý, druhý, tretí, štvrtý gól a zdolávajú Jágr tím aj po tretíkrát v sezóne.

Bodkou za jasným výsledkom je koniec zápasu, keď legendu vylučuje slovenský rozhodca Vladimír Baluška na štyri minúty za dva tresty. „Je to veľký hráč. Vedel, že fauloval, tak to zobral s nadhľadom a bez problémov akceptoval trest,“ okomentoval v súčasnosti náš najlepší rozhodca.

WODA2679_res.JPG

Aplauz u súpera

Vypredaná Kajot Aréna aplauduje svojim hráčom a tiež Jágrovi, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča hostí.

Nestarnúca hviezda svetového hokeja opäť ukazuje tvár, ktorou si získal nekonečnú popularitu u sedemnásobných majstrov sveta. Stále je vnútri hravým chlapcom. Cítiť to z jeho stĺpčekov, ktoré píše pre český denník Sport, a aj z toho, že novinárom zo zásady vždy tyká. Ako sám hovorí, zvyk, ktorý mu ostáva z Ameriky.

Na charaktere mu však pridáva úprimnosť, a to, že sa nikdy nevyhovára a uznáva lepšieho súpera. „Brno hrá fantasticky, k ničomu nás opäť nepustilo. Je to momentálne suverénne najlepší tím ligy. Mám pocit, že prehrávajú len vtedy, keď niekoho podcenia,“ hovorí Jágr v dobrej nálade. „Ak sa nezačne NHL, tak sa musím poobzerať po posilách, aby sme tu nedostali zas náklep.“

Kladnianska ikona sa lúči, s úsmevom sa fotografuje s mažoretkami a ešte skríkne, že nabudúce už nepríde do Brna prehrať.

Petrovický: Jágr môže hrať na vrchole ešte dva ­ tri roky

RÓBERT PETROVICKÝ bojuje s Brnom o čelo tabuľky, keď sa mu podarilo trikrát zdolať aj Jágrovo Kladno.

Jaromír Jágr o vás povedal, že ste suverénne najlepší tím v extralige.

„Ťažko povedať, či sme najlepší. Hrali sme doma, kde je veľmi ťažké nás zdolať. Ale keď to Jardo povedal, tak si to vážime.“

S Jágrom ste sa stretávali v NHL, v reprezentácii. Je stále nebezpečný ako v minulosti?

„Áno, má svoju kľučku a neuveriteľne silné nohy. Vie potiahnuť, vystreliť Stále je to pán hráč, môže hrať na vrchole pokojne ešte dva ­ tri roky.“

Máte pocit, že kvalita českej ligy išla počas výluky hore?

„Áno. Každý tím sa posilnil. Pozitívna je divácka návšteva. Nie tu v Brne, tu bude vypredané ďalšie roky, ale na ďalších štadiónoch. Liga je sledovaná a ľudia si ju užívajú. Keď sa nezačne NHL, tak sa možno dočkáme aj Crosbyho, všetko je možné.“

Napadá vám aj to, že v slovenskej lige je opačný trend ako v Česku?

„Je mi ťažko o tom hovoriť. Škoda Slovana, že odišiel, ale to patrí k tomu. Bude to ťažké dať znova dokopy. Je to príležitosť pre mladých hráčov.“

Dá sa nejak opísať to neutíchajúce nadšenie fanúšikov Komety?

„Nedá, to sa dá len zažiť. Je to nádhera, chvalabohu, že si to ľudia tak užívajú. Hrá sa nám úplne inak, keď stále počujeme chorály, spevy, pokriky, je to úžasné. Nemohol som si vybrať lepšie. Minulý rok, keď som sem prišiel tu bola ťažia situácia, ktorá sa nám podarila zmeniť a verím, že takto to tu vydrží ďalších pár rokov. Som rád, že som súčasťou Komety, užívam si a chcel by som tu ostať čo najdlhšie. Je to fantázia.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Jágr opäť pobláznil Česko, vypredáva štadióny