Ivanovičová so škrípaním do finále

SITA|24. jan 2008 o 13:24

MELBOURNE 24. januára (SITA) - Srbka Ana Ivanovičová, nová dvojka svetového rebríčka WTA Tour, si počas štvrtkového semifinále dvojhry žien proti Daniele Hantuchovej na Australian Open v Melbourne (0:6, ...

MELBOURNE 24. januára (SITA) - Srbka Ana Ivanovičová, nová dvojka svetového rebríčka WTA Tour, si počas štvrtkového semifinále dvojhry žien proti Daniele Hantuchovej na Australian Open v Melbourne (0:6, 6:3, 6:4) uvedomila, že Slovenku irituje škrípanie tenisiek najmä pri prešľapovaní pred returnom. Nesúhlasila však, že išlo o vedomé nešportové správanie z jej strany. "V predchádzajúcich zápasoch moja obuv vydávala rovnaké zvuky. Vyplýva to z tunajšieho povrchu dvorcov. Keď sa započúvate pri zápasoch mužov, myslím si, že zistíte to isté. Len som sa snažila udržať moje nohy v pohybe a vôbec som nevnímala, aké zvuky to spôsobuje. Naozaj to nebolo úmyselné. Zaregistrovala som, že Daniela sa sťažovala rozhodkyni, ale ja som s tým aj tak nemohla nič robiť. Napokon, dialo sa to aj počas výmen najmä pri úkrokoch a drobnejších poskočeniach. Možno sa súperka len pokúšala o niečo oprieť a odpichnúť sa," povedala Ivanovičová na tlačovej konferencii.

Dvadsaťročná Belehradčanka, ktorá sa v sobotňajšom finále o Daphne Akhurst Memorial Cup pokúsi odplatiť Ruske Marii Šarapovovej prehru 1:6, 2:6 z novembrových madridských MS WTA Tour, zostala zaskočená tým, ako nekompromisne Hantuchová vletela do zápasu (6:0, 2:0 pre Slovenku): "Áno, prekvapilo ma to. Neurobila vari žiadnu chybu a trafila takmer všetky prvé podania. Snažila som sa seba samu presvedčiť, že takúto úroveň sa jej nepodarí udržať až do konca. Vedela som, že moja šanca príde, a to mi aj po úvode, ktorý bol pre mňa veľkým sklamaním, pomáhalo. V prvom geme som bola trochu nervózna, nefungoval mi servis a nehýbala som sa tak dobre, ako som mala. Prehrala som si podanie a už sa to viezlo. Stále som akosi bola o krok vzadu a

v defenzíve. Vedela som, že si musím chodiť pre údery pred ňou, pretože ona rada dominuje. Nenachádzala som však potrebný rytmus. Bola som veľmi, veľmi šťastná, že som sa napokon dostala cez druhý set. Dodalo mi to pokoj a sebadôveru. Za stavu 2:3 v rozhodujúcej časti som zvládla dlhý gem pri mojom podaní a tušila som, že Danielou to mentálne môže otriasť. Určite ju nalomilo, že nevyužila príležitosť. Vedela som, že musím čosi zmeniť a ešte pridať. Napokon som ju brejkla a to bol obrovský okamih."

Zvládnutý obrat proti Slovenke a upravenie skóre vzájomných súbojov na 3:1 je pre Ivanovičovú hodnotnou a povzbudzujúcou skúsenosťou pred finále so Šarapovovou: "Vstupný set bude kľúčový. Je dôležité okamžite sa prispôsobiť atmosfére významného zápasu, čo sa mi napríklad nepodarilo vlani na Roland Garros vo finále s Justine Heninovou. Maria rada útočí prvá. Musím teda hneď byť tam, naplno jej kontrovať od úvodného fiftínu a snažiť sa o zachovanie si výhody prvého úderu. Celkovo potrebujem pracovať na rýchlom pohrúžení sa do duelu a intenzívnom boji o každý bod už na začiatku. Zameriam na to aj piatkový tréning."

Šarmantná držiteľka 5 titulov na hlavnom okruhu Ivanovičová, ktorá chýbala v júlovom košickom fedcupovom zápase proti SR pre zranenie kolena, si pochvaľuje svoj súčasný zdravotný stav. "Medzi sezónami som tvrdo pracovala a v tom je obsiahnutá aj veľká prevencia. Ono je to tak, že počas grandslamového turnaja každý má nejaké to svoje aspoň drobné trápenie. Deň voľna pred finále mi padne vhod, ale nemôžem sa sťažovať na žiadne zranenie, z čoho mám veľkú radosť," uviedla Srbka a dodala: "Maria je bojovníčka na pohľadanie - nikdy sa nevzdáva. V tomto smere sme si podobné. Očakávam veľký boj."

Ivanovičová síce má so Šarapovovou vyrovnanú bilanciu 2:2, ale raz ju zdolala skrečom minulý rok v Tokiu (6:1, 0:1) a potom uspela vo vlaňajšom parížskom grandslamovom semifinále na antuke (6:2, 6:1), ktorá je Ruskinou citeľnou slabinou.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ivanovičová so škrípaním do finále