Slováci potrebovali viac vlastných gólov Kanady. Švédi sa dusili, ale derby prežili

Na snímke sú slovenskí hokejisti po prehre vo štvrťfinále s Kanadou na MS v hokeji 2024.
Na snímke sú slovenskí hokejisti po prehre vo štvrťfinále s Kanadou na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|24. máj 2024 o 11:25

IIHF sa pohrala aj s legendárnym výrokom Winstona Churchilla.

PRAHA. Hoci je siedme miesto najlepší slovenský výsledok na MS v hokeji za uplynulých dvanásť rokov, hráči aj tréner Craig Ramsay očakávali viac.

V B-skupine však zaváhali s Nemeckom aj Lotyšskom, a tak ich vo štvrťfinále čakala hviezdami nabitá Kanada, ktorá obhajuje titul.

Slováci prehrali 3:6, pričom ich môže mrzieť najmä prešustrovaný úvod zápasu, v ktorom boli pomalí, nedôrazní, pasívni a hlavne dvakrát inkasovali.

Do hry ich vrátil až kuriózny moment, ktorý neušiel ani pozornosti IIHF, ktorá po štvrťfinálových zápasoch prišla s ďalším vydaním rebríčka sily. 

Slafkovský vybojoval puk v obrannom pásme a do priestoru pravého krídla ho posunul Cehlárikovi. Ten ho bekhendom posielal pred bránku, kde si korčuľoval Nemec, no Brandon Hagel ho tečoval do vlastnej siete.

IIHF tak v glosovacom rebríčku s dávkou irónie uvádza, že Slovensko nepostúpilo, keďže si Kanada nestrelila dostatok vlastných gólov. 

VIDEO: Gól Petra Cehlárika v čase od 0:51 min

V Utahu majú veľké očakávania

Kanada na turnaji vyhrala všetkých osem zápasov a smeruje za zlatom.

Pod vedením trénera Andrého Tourignyho triumfovala aj vlani a súčasná bilancia 8-0 dáva nádej aj klubu, ktorý od bude od budúcej sezóny súčasťou NHL. "Pod Tourignym očakávajú fanúšikovia Utahu bilanciu 82-0," glosuje IIHF.

Semifinálovým súperom Kanady bude Švajčiarsko, ktoré má takisto kvalitný tím a navyše jednému z jeho lídrov sa mimoriadne darí rozhodovať zápasy. 

Nico Hischier strelil na turnaji šesť gólov, z toho štyri boli víťazné. Aj vo štvrťfinále proti Nemecku (3:1) zvyšoval na priebežných 2:0. 

Druhú semifinálovú dvojicu tvoria domáce Česko a Švédsko.

Česi zdolali Američanov po šťastnom zásahu Pavla Zachu. Toho trafil odrazený puk, a tak IIHF zhodnotila, že útočník Bostonu má skvelé rebrá.

Švédi zažili krušné chvíle proti Fínom, hoci boli veľkým favoritom. Napokon vyhrali 2:1 po predĺžení, keď rozhodujúci gól strelil Joel Eriksson Ek. 

Jeden z najdôležitejších gólov v jeho kariére IIHF prirovnala k Heimlichovmu manévru, ktorá sa používa pri záchrane človeka, ktorý sa dusí.  

Pozmenili výrok Churchilla

Autor rebríčka nezabudol ani na tímy, ktoré sa do štvrťfinále neprebojovali a už dejiská šampionátu opustili. Napríklad, pri Lotyšoch uvádza, že táto krajina drží rekord IIHF v najlepšej oslave po zisku bronzu. 

Rakúšania sa o rok vrátia späť, pretože comebacky sú zábavné. Naši západní susedia dokázali na MS v tretej tretine vyrovnať proti Kanade z 1:6 na 6:6 a proti Fínom dokonca troma gólmi otočili skóre z 0:2. 

IIHF umiestnenie Nórov (11) spája s legendárnym Markom Messierom, ktorý toto číslo nosil na drese, a Francúzov s ich kráľom Ľudovítom XIV.

Spolu s Poliakmi sa s elitnou kategóriou MS v hokeji lúčia aj Briti, a tak sa autor glosovacieho rebríčka pohral so známou vetou Winstona Churchilla.

Ten ako nový britský premiér počas II. svetovej vojny vo svojom prejave povedal: "Nemôžem ponúknuť nič iné, len krv, drinu, slzy a pot", zatiaľ čo IIHF to mierne upravila na: "Krv, drina, slzy a B-divízia."

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Slováci potrebovali viac vlastných gólov Kanady. Švédi sa dusili, ale derby prežili