Hrozba druhého prešľapu

Sportnet|10. jún 2011 o 00:00

Hoci až dnes bude známy po kongrese SZĽH nový prezident zväzu, dozorná rada či výkonný výbor, priaznivci viac uvažujú o tom, kto prevezme kormidlo slovenskej hokejovej reprezentácie po Glenovi Hanlonovi.

Hoci až dnes bude známy po kongrese SZĽH nový prezident zväzu, dozorná rada či výkonný výbor, priaznivci viac uvažujú o tom, kto prevezme kormidlo slovenskej hokejovej reprezentácie po Glenovi Hanlonovi. Ten sa porúčal po neslávnom vystúpení na MS a tak treba pomerne rýchle nájsť jeho nástupcu. Ako to už chodí v podobných situáciách, nejaký čas sa šíria šumy, kto by to mohol či mal byť. Pretriasajú sa rôzne mená, ale spoločným menovateľom úvah je, že sa v diskusiách neobjavil ani jeden kandidát zo zámoria. Zrejme poučenie s kanadským koučom bude ešte dlho bolestivé, ale ktovie, možno sa predsa len medzi kandidátmi zjaví aj alternatíva s niekým iným stamodtiaľ.

V názoroch odborníkov aj samotných reprezentantov bezprostredne po šampionáte sa viacerí prikláňali k dvom možnostiam. Buď by to mal byť niekto zo Slovenska alebo z Česka. Sme spojení pupočnou šnúrou, rad kormidelníkov spoza rieky Moravy prišiel do kontaktu so slovenskými zverencami, prekážkou nie je ani jazyková bariéra a čo je podstatné – veľmi sme si blízki naturelom. Väčšina českých koučov sa v našom hokeji uplatnila, viacerí nedajú dopustiť na pôsobenie u nás. Trebárs Říha či Čada (z Čiech sa spomína aj Vůjtek). Títo odborníci často rezonovali v úvahách, hoci majú záväzky v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige. Prv menovaný by si to vraj vedel predstaviť, že by sedel na dvoch stoličkách. Naopak, Šupler, ktorý kedysi už národiak viedol a tiež je v KHL, zase nie. Zvládať klubové i reprezentačné povinnosti je ošemetné. Nielen z hľadiska presunov a náročnosti sledovania adeptov. Říha však naznačil, že pri schopných asistentoch, ktorí by si rozdelili teritórium mapovania hráčov v Európe a zámorí, by sa to dalo zvládnuť.

Činovníci zväzu však budú musieť zohľadniť všetky aspekty, aj to, že trebárs Bykov sa pri tomto modeli popálil. Zaujímavé v tejto súvislosti je, že Nemci vybrali do tejto roly Švajčiara Köllikera, ktorý nahradil Kruppa. Hoci ten bol mimoriadne úspešný, predsa tŕňom v očiach bolo, že bude kormidlovať Kolín nad Rýnom. A to mu prekazilo ďalšie účinkovanie.

Lenže aj slovenskí adepti, ktorí dopĺňajú zásobník adeptov na uvoľnený post, majú svoje klubové záväzky (Jaško, Gregor, Oremus). Hoci u nás. Akurát Bokroš je voľný a tiež Pokovič či Hossa. Niekdajší „medailový“ tréner Filc sa stavia k svojmu návratu odmietavo a iní sa prikláňajú k tomu, že keď nie Čech, tak nech je to niekto zo strednej či mladšej trénerskej generácie. Po tom, čo sa funkcionári sekli s voľbou Hanlona, bude úloha ich nástupcov o to náročnejšia. Druhý prešľap by sa odpúšťal ešte ťažšie, nehovoriac o tom, že sme „potácaním“ stratili dva šampionáty a príprava na ďalší pomaly začne klopať na dvere. Navyše načim už modelovať tím na olympiádu v Soči.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hrozba druhého prešľapu