Hrbatý Cibulkovej: To bol hurikán, chcem legendu

Dominika Cibulková v Melbourne vyhrala aj semifinále.
Dominika Cibulková v Melbourne vyhrala aj semifinále. (Autor: SITA/AP)
TASR|23. jan 2014 o 07:35

Dominike Cibulkovej po postupe do finále Australian Open gratulujú aj slovenské tenisové osobnosti.

BRATISLAVA. Dominika Cibulková sa ako prvá slovenská tenistka v histórii prebojovala do finále dvojhry na grandslamovom turnaji. Doteraz sa to podarilo len jej mužskému kolegovi Milošovi Mečířovi.

V semifinále Australian Open v Melbourne ako nasadená dvadsiatka po vynikajúcom výkone deklasovala päťku turnaja Poľku Agnieszku Radwaňskú 6:1, 6:2 a dosiahla životný úspech.

"To bol hurikán! Dominika, pomeeee!!! Želám ti, Domča, ešte dva sety, ktoré - verím - by si vymenila za všetky budúce sety a zápasy v kariére. Želám ti, aby sa ti splnil sen, ktorý všetci tenisti snívajú a splní sa iba pár vyvoleným. Tak pomeeee, Domča, chcem na Slovensku legendu," povedal nadšený Dominik Hrbatý.

Cibulková podľa neho predviedla krásny tenis, v dôležitých momentoch si pomáhala čiarami, všetko jej padalo. "Jej štýl je podobný tomu môjmu, boli tam aj nejaké chybičky, no vďaka aktívnej hre slávila úspech. S trénerom Matejom Liptákom počas zimnej prípravy natrénovala údery, ktorými prekvapila súperku," povedal Hrbatý.

"Dominika už v zápase proti Šarapovovej potvrdila, že v Melbourne sa rozohrala k skvelým výkonom. Vyzerá to tak, že na Australian Open je nezastaviteľná,"povedal Karol Kučera, semifinalista Australian Open z roku 1998.

Cibulkovej podľa neho pomohlo, že už ako 19-ročná bola v semifinále na Roland Garros v Paríži. "Nebojí sa záverečných kôl turnajov, hrá bez zábran, nemá strach ani zo súperiek najzvučnejšieho mena," povedal Kučera.

"Čo by som jej poradil pred finále? Aby nestratila niť. Má za sebou skvelý tím a všetko funguje tak, ako má. Nebojím sa, že by v rozhodujúcom súboji stratila formu. Vo finále sa môžeme tešiť na pekný zápas a verím, že so šťastným koncom pre Slovensko," dodal bývalý tenista.

((video))

Súperky jej nevedia ublížiť

"Nemyslím si, že Dominika hrá v Melbourne niečo špeciálne, ale súperky jej veľmi nevedia ublížiť,“ povedal Vladimír Pláteník, bývalý tréner Dominiky Cibulkovej.

„Ona hrá dobre svoju útočnú hru, nekazí, nerobí na kurte nezmyselné veci, neponáhľa sa. Jej súperky hrajú pomerne pomaly, nepohybujú sa tak dobre ako ona a nemajú technicky také zvládnuté údery,“ dodal Pláteník. Finále Bude to iný zápas ako všetky ostatné, lebo finále na veľkom turnaji sa nedá porovnať s ničím iným

"Dominika dosiahla historický úspech. Ešte žiadnej Slovenke sa nepodarilo na grandslame postúpiť do singlového finále. O jej výkone sa môžem vyjadriť iba v superlatívoch, bol fantastický," pridal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igora Moška.

"Takto variabilne som ju ešte hrať nevidel, dala tam tri famózne technické údery z forhendu. Počas celého zápasu výborne podávala a zvládla to ako šampiónka," povedal Moška.

"Finále vidím 50:50. Na Li hrá tiež rýchlo, no ak Dominika nadviaže na výkony z predchádzajúcich troch zápasov, má šancu na titul," dodal Moška.

Výkony Cibulkovej nie sú prekvapením pre tenisového odborníka Jana Kukala. "Dominika už pred piatimi rokmi hrala v Paríži na Roland Garros fantasticky, ale teraz je staršia a skúsenejšia. Ťaží z výborných nôh, ale aj skvele naučených základných úderov," povedal Kukal.

Veľká reklama pre Slovensko

Pre Kukala je Cibulková favoritkou vo finále, hoci Číňanka Na Li je vynikajúca tenistka. "Rada diktuje tempo a z toho robí chyby. Ak to Dominika využije, zvíťazí. Čo sa momentálne deje v Melbourne, je veľká reklama pre Slovensko," dodal Kukal.

"Domča podala v semifinále obdivuhodný výkon. Pozorne sledujem jej zápasy na tohtoročnom Australian Open, no na to, čo predviedla dnes proti Radwaňskej, nemám jednoducho slov," povedal prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko.

"Je v takej pohode, že môže v Melbourne zdolať kohokoľvek. Proti Na Li to bude úplne iné stretnutie. Číňanka je mimoriadne skúsená hráčka, na Australian Open bude už tretíkrát vo finále," povedal Macko.

Mama zostane doma

"Domča však má šancu vyhrať celý turnaj. Je radosť pozerať sa na ňu, ako sa teší z tenisu a ako sa pohybuje po kurte, významnú úlohu zohráva aj skvelé zázemie, ktoré má v Austrálii," dodal prezident tenisového zväzu.

Rodičia naživo finále neuvidia. "Nepozerala som nič v priamom prenose a už si aj finále pozriem zo záznamu... Keď hrala Dominika v roku 2009 v semifinále Roland Garros, ja som tam bola a na zápas do Paríža pricestoval manžel Milan. A prehrala," povedala Cibulkovej mama Katarínapre etenis.sk.

"Takže teraz necháme podporný tím Dominiky bez zmeny, tak ako je v Melbourne. Má svoj vlastný rituál a my by sme ho možno príchodom narušili," dodala mama Cibulková.

semifinale.gif

V Poľsku je smutno

"Likvidátorka favoritiek Ninja Agi Rad bola takým sklamaním... Som v šoku, že proti DC dnes neukázala viac. Veľká poklona Dominike Cibulkovej. Je jednou z najväčších pracantiek na okruhu. Skvelý výkon. Priemerná výška finalistiek 166 cm je menšia ako úroveň moderátorského pultu, ktorý tu máme s Chrissie Evertovou," povedal bývalý americký tenista Brad Gilbert.

Na skvelú Dominiku Cibulkovú a jej výhru v semifinále turnaja v Melbourne samozrejme zareagovali aj svetové médiá. "Cibulková rozbila Radwaňskú a v boji o titul v Melbourne sa stretne s Na Li," informovala agentúra Reuters.

"Dvadsiata nasadená Cibulková deklasovala wimbledonskú finalistku z roku 2012," napísala zase agentúra AP.

"Cibulková slávi životný úspech. Dokonale využila, že v pavúku dvojhry na Australian Open chýbali prvýkrát od roku 1997 tri najvyššie nasadené hráčky a v semifinále za hodinu a desať minút zmietla z kurtu Radwaňskú," dodáva idnes.cz.

"Cibulková zdemolovala Radwaňskú a zahrá si prvé grandslamové finále," píše AustralianOpen.com.

Naopak smutno je v Poľsku. "Pobabraný zápas zo strany Radwaňskej. Bezradná Poľka uhrala proti Cibulkovej iba tri gemy," píše Sport.pl.

"Desivý zápas Radwanskej! Bezradná Poľka získala proti Cibulkovej iba tri gemy a vo finále si nezahrá. Po kapitálnom úlovku v zápase proti Azarenkovej sa zdalo, že Agnieszku už nič nezastaví na ceste za jej prvým grandslamovým titulom v kariére. Zopakovať taký výkon dva dni po sebe bolo však nad jej sily," dodáva Gazeta.pl.

((fotogaleria))

Najväčšie míľniky v kariére Dominiky Cibulkovej

  • v auguste 2005 vyhrala prvý turnaj ITF v portugalskom Amarante
  • v októbri 2006 vyhrala turnaj ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC
  • 11. júna 2007 sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej stovky svetového rebríčka WTA, vďaka postupu do 3. kola na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži poskočila zo 131. na 86. priečku
  • 1. októbra 2007 prvýkrát prenikla do najlepšej svetovej päťdesiatky, vďaka postupu do semifinále turnaja v Kantone poskočila na 47. priečku
  • 13. apríla 2008 sa prvýkrát prebojovala do finále turnaja WTA, v boji o titul v Amelia Island prehrala s Mariou Šarapovovou
  • 3. augusta 2008 postúpila do finále turnaja WTA v Montreale a prvýkrát sa dostala do Top 20
  • 10. novembra 2008 sa stala prvýkrát slovenskou ženskou jednotkou. Na tróne vystriedala Danielu Hantuchovú, ktorá bola rebríčkovo najvyššie postavenou Slovenkou od 11. januára 2002
  • 9. januára 2009 triumfovala spoločne s Dominikom Hrbatým na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe
  • 24. januára 2009 postúpila do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne
  • 2. júna 2009 postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži
  • 6. júna 2009 sa v rebríčku WTA vyšplhala na 12. miesto, čo je jej doterajšie maximum
  • 6. septembra 2010 postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open
  • 27. júna 2011 postúpila do štvrťfinále na grandslamovom turnaji vo Wimbledon
  • 15. októbra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Linzi
  • 23. októbra 2011 získala v Moskve prvý titul na okruhu WTA
  • 14. apríla 2012 postúpila do finále turnaja WTA v Barcelone
  • 3. júna 2012 postúpila do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros
  • 23. júla 2012 získala v Carlsbade druhý titul na okruhu WTA
  • 10. januára 2013 postúpila do finále turnaja WTA v Sydney
  • 29. júla 2013 získala v Stanforde tretí titul na okruhu WTA
  • 23. januára 2014 postúpila do finále dvojhry na Australian Open
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý Cibulkovej: To bol hurikán, chcem legendu